Traian Băsescu, șeful statului, a declarat ieri că au fost probleme serioase în discuțiile cu FMI, CE, BM legate de „credibilitatea și predictibilitatea“ deciziilor instituțiilor juridice ale României, care adesea „fără justificare și temei constituțional“ au interferat „masiv“ politica economică a Guvernului.
„Am avut probleme extrem de serioase în discuțiile cu FMI, UE și Banca Mondială legate de credibilitatea și predictibilitatea deciziilor instituțiilor juridice ale României, care adesea fără justificare și temei constituțional sau legal au interferat masiv politica economică a Guvernului“, a spus președintele Traian Băsescu la Conferința „Parteneriat pentru creștere economică în 2011“, organizată de un cotidian și de Consiliul Investitorilor Străini. Potrivit șefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituționale, ci pe criterii de oportunitate „pune România într-o situație extrem de dificilă“. „Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituție a statului român care spune: da, facem pensiile după contribuție, dar la o singură categorie nu, cea în care sunt și eu. Sau: da, ar fi bună legea educației, dar să afectezi profesorii… păi și noi câțiva suntem profesori“, a menționat el. Potrivit președintelui, s-a pus la nivel politic și de experți problema cine stabilește în fapt politicile economice.
„A fost un lucru exprimat și la nivel politic, și la nivelul experților care numai ce au părăsit România: Cu cine trebuie să vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem să negociem cu Curtea Constituțională?!“, a afirmat Băsescu. În opinia sa, este o problemă pe care România nu a rezolvat-o și care trebuie rezolvată rapid.
„Instituțiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernul și Parlamentul, și nu alte instituții. Sper ca anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentru politica economică a țării să fie și cei care să poată lua deciziile – Guvern și Parlament“, a subliniat șeful statului.
Traian Băsescu a adăugat: „cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost nevoia de a crește TVA“. „Și acum regret enorm creșterea TVA, ca alternativă la decizia Curții Constituționale de a nu accepta scăderea temporară a pensiilor; cei care au pierdut masiv au fost pensionarii și vor pierde pe termen lung în locul unei reduceri temporare până la 31.12. E clar că pensionarii au fost puternic afectați de inflație și de creșterea prețurilor la alimente.“
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane