Prin continutul bogat in vitamine, saruri minerale si zaharuri direct asimilabile, mierea asigura sanatatea femeii gravide si fatului, dar si a copiilor. In miere se afla toti aminoacizii necesari, 12 vitamine si minimum 25 de minerale.
Mierea poate fi mancata lichida sau cristalizata, sau folosita ca indulcitor. Daca este consumata ca indulcitor, mierea poate fi adaugata in lapte, ceaiuri sau infuzii, cand acestea au temperaturi de sub 40 de grade. Preparata la temperaturi inalte, mierea isi pierde multe dintre principiile vitalizante.
Atentie insa la mierea cumparata, pe piata existand si miere falsificata. Mierea falsa nu se zahariseste.
Potrivit unor studii, la copiii al caror lapte a fost indulcit cu miere cantitatea de hemoglobina din sange era cu 25% mai mare decat a acelor copii al caror indulcitor a ramas zaharul. Din exemplul dat rezulta rolul profilactic al mierii in bolile sangelui.
Mierea poate fi utilizata cu succes in tratarea starilor de subnutritie, a distrofiilor si dispepsiilor. Pentru constipatii are o actiune laxativa si nu irita.
Doze mari de miere trebuie luate de bolnavii cardiaci, terapia cu miere contribuind la dilatarea vaselor sanguine, la ameliorarea activitatii cardiace neregulate, exercitand si un efect hipotensiv.
In bolile aparatului urinar, nefrite, cistite, pielonefrite, prostate, contribuie la eliminarea substantelor toxice din rinichi.
Mierea este utila si in tratarea bolilor hepatice, ajutand la eliminarea substantelor toxice din ficat.
Mierea mai poate fi folosita si in afectiunile aparatului digestiv, de la stomatite pana la enterite, colite, gastrite si ulcere, in toate tipurile de nevroze, insomnii si coxartroze. In toate afectiunile aparatului respirator, este un bun expectorant, dilueaza secretiile bronhice. De asemenea, este recomandata in cazul rinitelor, faringitelor, sinuzitelor si bronsitelor.