Saptamana aceasta, canicula a transformat fiecare zi intr-un calvar. Intr-un oras cum este Bucurestiul, unde gasesti cu greu un loc umbros, multi oameni au lesinat pe strada. Din cauza temperaturilor caniculare, institutiile publice au inceput sa-si reduca programul de lucru cu publicul. Potrivit legii, daca temperaturile depasesc 37 de grade, salariatii au dreptul la pauze de pranz sau apa minerala. Medicii recomanda, in continuare, evitarea expunerii indelungate la soare, consumul de lichide, legume si fructe proaspete. Din nefericire, prognozele meteorologilor nu sunt foarte optimiste. Si in zilele urmatoare vom avea temperaturi caniculare, cu maxime de pana la 36 de grade si cu un indice de confort termic peste limita normala.
Apeluri disperate la Salvare
La Serviciul de Ambulanta Bucuresti se primesc zilnic peste 800 de apeluri. Cele mai multe vin din partea unor persoane care au de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, medicii recomanda, pe langa consumul de lichide, legume si fructe, reglarea periodica a temperaturii corpului, dar si a temperaturii spatiilor de munca sau de locuit. In casa, termometrul ar trebui sa arate 23 de grade, iar persoanele sa se hidrateze cu apa sau ceaiuri, dar acestea sa nu fie prea fierbinti sau prea reci. Medicii atrag atentia ca lichidele fierbinti sau dusurile scotiene nu ajuta organismul sa suporte mai usor canicula si ca astfel de obiceiuri nu fac decat sa sporeasca starea de oboseala a corpului pe fondul temperaturilor crescute.
Institutiile publice isi reduc programul de lucru
Din cauza temperaturilor foarte ridicate, Primaria sectorului 4 a decis modificarea programului de lucru al salariatilor din cadrul Directiei Generale pentru Protectia Copilului sector 4. Programul de lucru al salariatilor DGPC sector 4 se va modifica astfel: de luni pana joi: 7.00 – 15.30, iar vineri: 7.00 – 13.00. Acest program nu perturba desfasurarea activitatii, deoarece in institutie se va asigura un serviciu de permanenta, pana la ora 16.30. Celelalte servicii si directii din cadrul Primariei sectorului 4 au luat masuri de asigurare a ventilatiei.
In Vrancea, au secat fantanile
Peste 150 de fantani din Vrancea au secat. In comuna Dumbraveni resursele incep sa se imputineze pe zi ce trece. In fantanile de pe raza satelor Candesi si Dragosloveni se mai gasesc doar cativa litri de apa, satenii fiind nevoiti sa se trezeasca dimineata devreme pentru a prinde o galeata de apa limpede. O situatie similara se intalneste si in comuna Slobozia Bradului, unde, potrivit analizelor Directiei de Sanatate Publica Vrancea, apa a devenit improprie consumului.
Canicula si in urmatoarele zile
Institutul National de Meteorologie si Hidrologie anunta ca este canicula in toata iara. -Maximele vor ajunge in zonele de campie la 34-36 de grade, ceea ce inseamna ca in aceste zone se va depasi indicele de confort termic, indice care tine cont, pe langa valoarea temperaturii, si de umezeala din aer-, a declarat Florinela Popa, meteorologul de serviciu de la INMH. Ea a avertizat, totodata, ca in zilele urmatoare temperaturile vor creste cu inca doua-trei grade, asadar indicele de temperatura si umezeala va fi din nou depasit, mai ales in vestul si centrul tarii. Astazi va fi o zi deosebit de calduroasa.
Efectul de sera sta la baza temperaturilor ridicate
In atmosfera exista concentratii naturale de gaze cu efect de sera, precum vaporii de apa, gazele carbonice, metanul si oxizii de azot. Razele soarelui pot traversa aceste gaze, incalzind atmosfera, oceanele, suprafata palnetei si organismele vii. Energia calorica este raspandita in spatiu in forma de raze infrarosii, adica de unde lungi. Acestea sunt absorbite in parte de gaze cu efect de sera, pentru a se reflecta, inca o data, de suprafata Pamantului. Din cauza acestui fenomen natural, numit efect de sera, temperatura medie anuala, la suprafata pamantului, se mentine la 15 grade Celsius. Activitatea umana constituie cauza aruncarii in atmosfera a unei cantitati mari de gaze cu efect de sera, mai ales a gazului carbonic, a oxizilor de azot, a metanului si a clorofluorocarbonilor.