Confruntat cu greve si manifestatii de strada de mai bine de o luna, care risca sa blocheze in continuare economia franceza, guvernul francez a pus in practica o premiera in materie de marcheting politic. -Reforma prin posta-, ar putea fi denumita operatiunea prin care Guvernul Raffarin a decis sa trimita prin posta cate o scrisoare fiecarei familii franceze in care sa explice de ce este necesara reforma pensiilor. Prelungirea perioadei de cotizare la sistemul public de pensii si reducerea quantumului acestora este de fapt motivul pentru care milioane de francezi afiliati la confederatiile sindicale au iesit in strada. Joi este programat un nou episod al grevei, semn ca guvernul de la Paris, care parea sa castige teren dupa ce a invocat un atac din partea grevistilor la adresa autoritatii statului, este in dificultate. Premierul Raffarin a explicat ca reforma este vitala pentru ca sistemul de pensii sa poata functiona si in viitor fara sa pericliteze soarta generatiilor care vin, in sprijinul reformelor venind si presedintele Chirac.
6.000 de amendamente
In scrisorile pe cale de a fi trimise poporului francez, sub semnatura primului ministru, guvernul pledeaza in favoarea reformelor reluand vechile argumente. Pe langa acestea, li se explica francezilor exact ce se va intampla daca pachetul de masuri radicale nu va fi acceptat. Dezbaterea acestuia in Adunarea Nationala a demarat saptamana trecuta, insa opozitia de stanga este decisa sa opuna o ferma rezistenta, comunistii punand la cale chiar un atac la rabdarea guvernului, prin cele nu mai putin de 6.000 de amendamente pe care le-au redactat.
Incercarea de a convinge electoratul sa accepte sacrificii pentru o reforma mai mult decat importanta costa. Serviciile vor fi furnizate de o firma de relatii publice si marketing, care va redacta scrisorile gandite sa-i sensibilizeze pe francezi. Potrivit presei franceze, costul operatiunii este estimat la nu mai putin de trei milioane de euro, din bugetul public.
Precedenta incercare de a reforma sistemul de pensii a avut loc in 1995, insa a esuat si a dus in final la caderea guvernului. Acum, guvernul de dreapta a dat repetate semnale ca nu doreste sa cedeze. Asa s-ar putea explica si costisitoarele scrisori, despre care se spera sa tempereze in buna masura iritarea francezilor de rand.