Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat într-un dosar de spălare de bani, în care deja sunt arestate două persoane, Kiss Laszlo și Ionuț Adrian Eftimie, pentru o fraudă de aproximativ opt milioane de euro, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse judiciare. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în 12 octombrie, pe oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, pentru favorizarea infractorului, precum și pe șoferul Alexandru Stoian, pentru complicitate la această infracțiune. Din acest dosar a fost disjunsă partea privindu-l pe Sorin Ovidiu Vîntu într-un caz de spălare de bani, au precizat sursele citate.
În acest dosar disjuns sunt arestați Kiss Laszlo Gyorgy și Ionuț Adrian Eftimie, Curtea de Apel București respingånd, vineri, cererile lor de a fi cercetați în stare de libertate.
Potrivit Hotnews, consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat la București, în 9 octombrie, într-un dosar al Parchetului de pe långă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), exact la o lună după ce reporteri ai OCCRP l-au înregistrat planificånd strategii de criminalitate financiară. Kiss este acuzat de spălare de bani și complicitate la delapidare, într-un dosar în care mai sunt arestați șase dintre managerii Petromservice SA. Investigația transfrontalieră a reporterilor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) arată cum afaceriști și politicieni din Europa de Est folosesc paradisurile offshore pentru a face pierdute urma banilor și a identității lor. „Creierul“ tuturor acestor afaceri e Kiss Laszlo Gyorgy.
Opt milioane de euro scoase ilegal din PetromService
Kiss este acuzat de spălare de bani și complicitate la delapidare, el ar fi pus la punct un circuit complicat de spălare a aproximativ opt milioane de euro, care ar fi ieșit ilegal din contabilitatea PetromService. Procurorii susțin că banii au fost însușiți personal, în numerar sau prin virament bancar, de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu – omul care a anexat PetromService la multe dintre afacerile sale. Pentru a șterge urma banilor, cei anchetați au încheiat contracte fictive cu companii offshore din Delaware, au utilizat atât conturi în Cipru și Bulgaria, cât și firme românești pe care le controlau tot prin intermediul unor IBC-uri americane (International Business Company – n.n.), scrie Hotnews.
Potrivit investigației OCCRP, suveica internațională prin care Kiss ar fi spălat milioane de euro are ca nucleu o rețea de firme offshore din Statele Unite. Toate sunt înregistrate la aceeași adresă din Delaware, Newark, chiar de agentul registratar local Delaware Intercorp, Inc (www.delawareintercorp.com), care lucrează cu avocatul român și partenerul său neozeelandez, Ian Taylor.
Circuitul banilor de la PetromService la Ionuț Eftimie, fiul unui om de bază al lui SOV
PÎCCJ afirmă că banii PetromService, delapidați de managerii companiei consiliați de Kiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe căi ocolite, la Ionuț Adrian Eftimie – arestat în aceeași zi cu avocatul offshore. Eftimie este fiul unuia dintre angajații de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu: Ion Eftimie care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei. Surse judiciare au confirmat că anchetatorii încearcă să afle dacă Vîntu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spălate de Kiss, prin Eftimie.
Ionuț Adrian Eftimie nu era oficial angajat PetromService. El a fost reținut, prima dată, în 8 octombrie, alături de șase foști manageri de top ai companiei, printre care și președintele Mihai Sorin, într-un dosar al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Ei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Descinderile DIICOT au avut loc la trei zile după ce sediul central al PetromService din Ploiești a fost spart. Poliția a constatat la fața locului dispariția computerului care funcționa ca server central.
Tribunalul București decide în 9 octombrie arestarea doar a șefilor PetromService, Eftimie jr fiind lăsat în libertate. În paralel cu ancheta DIICOT, în 8 octombrie, dar într-un alt dosar penal care viza tot „afacerile“ de la PetromService, procurorii PÎCCJ îl rețin pe Kiss. A doua zi, Tribunalul București decide că avocatul offshore trebuie să stea în arest încă 29 de zile. În 15 octombrie, Eftimie avea să ajungă din nou în arest, fiind reținut de data aceasta de PÎCCJ chiar în același dosar cu Kiss. A doua zi, magistrații de la tribunal nu îl mai iartă pe Eftimie jr și decid arestarea sa pentru 29 de zile. În 18 octombrie, clientul lui Kiss avea să primească un al doilea mandat de arestare după ce Curtea de Apel București a admis contestația DIICOT în dosarul în care inițial fuseseră arestați doar șefii PetromService.
Pe de altă parte, hotărârea instanței care a dispus arestarea consultantului offshore se bazează pe comunicările SRI privind gruparea coordonată de Kiss, pe procesele-verbale de percheziție domiciliară și pe declarațiile inculpatului și învinuiților. Concluzia judecătorilor: „(…) lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, în raport cu modul de concepere a activităților infracționale, caracterul organizat și modaliatea concretă de comitere a infracțiunilor, care este una laborioasă“.
Constantin Neacșu, avocatul consultantului, este rezervat: „Arestarea domnului Kiss a fost o surpriză și pentru noi. Nu există indicii concrete care să-l incrimineze, dar să lăsăm justiția să lucreze“, arată Hotnews.
Circuit transfrontalier
Potrivit OCCRP, circuitul transfrontalier construit de Kiss ajuta PetromService „să-și dea o gaură“ de opt milioane de euro în propria contabilitate.
Prima mișcare are loc în 29 februarie 2008, când PetromService, prin managerii săi (Gheorghe Supeală – director general – și Zizi Agnastopol – director financiar), încheie formal un contract de consultanță pentru „rebranding“ cu Boaz Active SRL din București. Această societate este înregistrată chiar în biroul lui Kiss din Piața Victoriei și, în prezent, unicul său acționar și administrator este un IBC din Delaware: Narfalk Investments Ltd, cercetat la București pentru evaziune fiscală.
În acest punct, OCCRP a descoperit că firma offshore din Delaware este reprezentată în România de Lu Zhang – implicată în scandalul „Arme nord-coreene pentru Iran“, judecată în Noua Zeelandă pentru fals în acte publice și folosită ca „proxie“ de rețeaua Kiss-Taylor. Astfel, chinezoaică emigrantă, fostă vânzătoare de hamburgeri în Auckland, figurează în acte ca administrator al Boaz Active SRL din București. Dar și în acest caz, ea este doar un paravan.
În realitate, Kiss Laszlo Gyorgy este cel care coordonează SRL-ul, concluzie la care au ajuns și procurorii români. Consultantul a aranjat contractul de servicii „creare și întreținere brand“ în baza căruia PetromService a virat în contul Boaz Active SRL peste 2,8 milioane de euro, în 10 aprilie 2008. Aceasta e doar prima tranșă, se arată în raportul OCCRP.
În paralel, în perioada 4-14 aprilie, PetromService băga peste 5,1 milioane de euro în contul Laveco SRL – o altă firmă românească folosită de Kiss Laszlo ca vehicul financiar intermediar. Pretextul contabil: „plata pentru mai multe contracte de prestări servicii de informare privind tendințele de dezvoltare a pieței imobiliare și de construcții“. Acest nou set de contracte suspecte a fost încheiat cu PSV în martie 2008. Din partea Laveco SRL a semnat secretara lui Kiss, Mariana Iordăchescu (32 de ani), născută în Republica Moldova, care „a acționat la cererea inculpatului Kiss Laszlo Gyorgy“ – arată referatul procurorilor, citat de Hotnews.
Cu sediul virtual într-o clădire deținută de Kiss în suburbiile Bucureștiului, la rândul ei, Laveco SRL este anonimizată tot în Delaware. SRL-ul are ca unic acționar și administrator un IBC din Newark. Se numește Laveco Group Ltd, a fost încorporat la sfârșitul lui 2002 și e reprezentat de însuși Ian Taylor – neozeelandezul care patronează filiera internațională GT Group. În România, Taylor apare direct ca administrator cu puteri depline al Laveco SRL.
Contracte fictive
Potrivit sursei citate, anchetatorii susțin că mecanismul offshore gândit de Kiss ar fi o acoperire pentru spălarea celor opt milioane de euro delapidate din PetromService (actuala PSV Company). Referatul procurorilor, citat de instanță, care a dispus arestarea consultantului, precizează: „Din probele administrate în cauză a rezultat că aceste contracte au avut un caracter fictiv, plățile efectuate de PetromService neavând corespondent într-o contraprestație reală, corespunzătoare, iar firmele care urmau să presteze serviciile (Boaz Active SRL și Laveco SRL – n.n.) nu aveau posibilitatea reală de a-și îndeplini această obligație, în condițiile în care nu aveau personal calificat pentru realizarea unor asemenea studii“.
Modul în care au fost încheiate contractele de consultanță dintre PetromService și SRL-urile lui Kiss a relevat judecătorului că managerii firmei petroliere au apelat la avocatul offshore, premeditând „transferul activelor corporației în favoarea unor terți“. Indiciile semnalate de procurorii DIICOT în dosar sunt enumerate simplu: „prestatori fără experiență în domeniu, valori de contract absolut nefundamentate, menționarea expresă a posibilității de a subcontracta lucrările și termenul extrem de scurt fixat pentru predarea unor studii de o asemenea amploare (aproximativ o lună) și pentru efectuarea plății“.
În susținerea cazului, magistrații aduc încă un argument: consultanța lui Kiss, doar pe hârtie, „nu a adus beneficii care să justifice sumele plătite, neexistând o necesitate reală de achiziționare“.
Atunci când instanța i-a dat cuvântul în ședința din 9 octombrie, inculpatul Kiss Laszlo a susținut că prestarea de servicii către PetromService nu cădea în sarcina sa, ci a subcontractantului. Kiss ar fi încercat să transfere acuzațiile celor trei companii offshore către SRL-urile „bidon“ ce au subcontractat serviciile de consultanță pentru PetromService, scrie Hotnews.
Referatul PÎCCJ pentru arestarea lui Kiss consemnează: „Efectuarea studiilor menționate a fost subcontractată de către Boaz Active SRL și Laveco SRL în favoarea KLG Debit Service and Factoring Ltd, Narfalk Debit Service and Factoring Ltd și Promire Consultants Ltd, societăți înmatriculate în Cipru și controlate de Kiss Laslo Gyorgy prin intermediul unor fiduciari (proxies – n.n.). Așa cum rezultă din declarația inculpatului, aceste societăți, care erau folosite în special pentru intermedierea unor tranzacții financiare prin care se urmărea diminuarea taxelor datorate prin exploatarea diferențelor dintre diferitele regimuri fiscale, nu aveau posibilitatea de a realiza și nu au predat, la rândul lor, studiile de piață către PetromService SA“.
Din Delaware la Auckland
Investigația OCCRP arată însă că cele trei offshore-uri introduse de Kiss ca subcontractori în schema de spălare de bani nu sunt înmatriculate în Cipru. Sunt inexistente în bazele de date oficiale cipriote, dar au puncte de lucru și conturi bancare în insula mediteraneeană – ceea ce ar fi o practică uzuală pentru Kiss și Taylor. În schimb, IBC-uri cu aceleași nume ca și cele menționate de procurorii români figurează în alte jurisdicții offshore. De exemplu, KLG Debit Service and Factoring Ltd și Narfalk Debit Service and Factoring au sediul în Newark, Delaware, exact la adresa agentului registratar care lucrează cu Kiss și Taylor în paradisul fiscal american. Al treilea, Promire Consultants Ltd, apare înregistrat în centrul orașului Auckland, Noua Zeelandă, pe Queen Street 363, exact la una dintre adresele virtuale folosite de rețeaua de consultanță offshore GT Group, directorul companiei fiind Ian Taylor, iar acționarul unic este VicAm – „serviciul proxie“ al familiei Taylor, implicat în Bangkok Gate, notează Hotnews.
Dincolo de artificiile offshore relativ necunoscute autorităților judiciare est-europene, tehnica contractelor de prestări servicii este o metodă clasică utilizată de Kiss Laszlo în inginerii financiare. Chiar în cartea sa, „United States, Tax Heaven – Uncle Sam Will Fight Your Taxes“, consultantul arată cum un contract de consultanță fictiv poate servi ca acoperire pentru evaziunea fiscală: „Serviciile nu au și nu vor avea niciodată o piață organizată și nu există o bursă a serviciilor unde să se fixeze prețuri de referință ale acestora. Din acest motiv, nu putem vorbi de servicii «prea scumpe» față de prețul de referință. Această caracteristică a pieței de servicii ne dă posibilitatea să utilizăm serviciile în mecanismele de planificare fiscală“.
Urmându-și raționamentul, Kiss dă un exemplu concret: dacă 90 la sută din profitul unei companii europene patronate de X s-ar transforma subit în plata unui serviciu fantomatic de consultanță, prestat simbolic de offshore-ul din Delaware al aceluiași X – firma europeană ar plăti impozit doar pentru zece la sută din profitul real. Practic, grosul banilor (90 la sută) ar rămâne capitalizați în contul offshore, fără să fie amenințați de Fisc. Deci, la profit mic, taxe mai mici.
Kiss a jucat rolul de „conductă“
În cazul Petromservice, Kiss Laszlo Gyorgy a aplicat aceeași găselniță a consultanței fictive, dar care costă milioane de euro. Numai că, de data aceasta, banii trebuiau să se întoarcă, pe altă cale, înapoi la cei de la care au plecat. Investigația Parchetului dezvăluie că avocatul offshore a făcut pe „conducta“: „inculpatul Kiss a fost cel care a asigurat ulterior transferul banilor către beneficiarul Eftimie Ionuț Adrian. Sumele obținute ca urmare a încheierii contractelor menționate au fost transferate succesiv, din dispoziția inculpatului, prin conturile bancare ale mai multor societăți controlate de inculpatul Kiss Laszlo Gyorgy, o mare parte – aproximativ opt milioane de euro – ajungând în final, în numerar sau prin virament bancar, la învinuitul Eftimie Ionuț Adrian, fie în contul personal, fie în cel al IT & Media Production Ltd (companie offshore cu sediul în Delaware, SUA, înființată anterior, cu ajutorul inculpatului Kiss, de către Eftimie Ionuț Adrian, care este împuternicit pe contul societății)“.
Oficiul Național Pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a sesizat Parchetul General că, în 2008, singurele operațiuni semnificative din conturile „consultanților“ Boaz Active SRL și Laveco SRL au reprezentat încasările de la Petromservice. Dar banii doar traversează SRL-urile românești administrate de Kiss, cu titlu de plată a contractelor fictive încheiate de acestea cu Petromservice (actuala PSV Company). În fapt, consultantul se alege de pe urma operațiunilor financiare doar cu un comison de 2% (cca. 160.000 de euro). Acesta e prețul pentru care Kiss își pierde libertatea, după ani de zile în care a derulat, la indigo, inginerii de amploare. Când cele 8 milioane de euro de la Petromservice îi intră în conturi, „maestrul offshore“ redirecționează suma către Ionuț Adrian Eftimie. Banii sunt drenați printr-un circuit similar cu cel propus de Kiss reporterilor incognito ai OCCRP.
Eftimie a primit banii de la Kiss pe două piste
Prima este Boaz Active SRL mânuită de Kiss – unul dintre contractorii formali ai PetromService. În perioada aprilie-mai 2008, cei aproape 2,8 milioane de euro primiți pentru nimic au fost trimiși de SRL-ul românesc în contul deschis în Bulgaria al IT & Media Productions Ltd (Delaware). De aici, Eftimie a retras banii cash. Alți aproximativ 125.000 mii de euro au fost virați de Kiss în compania offshore KLG Debit Service and Factoring Ltd (unul dntre așa-zișii subcontractanți ai Boaz Active SRL). IBC-ul din Delaware vărsa banii mai departe în contul personal al lui Ionuț Adrian Eftimie.
Nici comisionul lui Kiss de 160.000 de euro nu a fost uitat. Consultantul și-a încasat banii pe filiera Boaz Active SRL, prin alte trei companii din România (administrate de el și de secretara sa) controlate prin entități offshore din Delaware. Două dintre SRL-urile prin care Kiss și-a luat partea de 2% au fost radiate un an mai târziu, în 2009.
A doua pistă de spălare de bani s-a centrat pe firma Laveco SRL, pe care Kiss a interpus-o, la vedere, în contractele cu PSV Company. Prin intermediul Laveco, tot în perioada aprilie-mai 2008, au circulat peste 4 milioane de euro de la PSV direct în același cont din Bulgaria, de unde Eftimie i-a retras, din nou, cash. Încă 150.000 de euro s-au scurs prin KLG Debit Service („subcontractorul“ din Delaware) în contul personal al lui Eftimie Ionuț Adrian. O altă sumă de 400.000 de euro a tranzitat conturile altor două societăți offshore înregistrate în Delaware, dar cu sediul în Cipru (EUREX și KYPROS). Una dintre ele este chiar Kypros Accounting Ltd prin care Kiss intenționa să obțină comisionul aferent „afacerii“ puse la cale cu reporterii incognito ai OCCRP. Kypros este reprezentată de Kiss și controlează firma Burgavis DDO din Ruse, Bulgaria.
În circuitul transfrontalier prin care Kiss Laszlo ar fi spălat banii grupării Vântu, consultantul a folosit și un offshore din Noua Zeelandă prin care a transferat peste 450.000 de euro în contul personal al lui Eftimie. Este vorba de firma Laveco Group Ltd (actuala Lamark Group Ltd) – beneficiarul final al facturilor înmânate de Kiss reporterilor incognito ai OCCRP.
În prezent, ambele SRL-uri folosite de Kiss pe post de „consultanți“ sunt suspendate.
ANAF: S-au eludat taxe de peste 1,2 milioane de lei
Direcția Națională Anticorupție face verificări cu provore la anumite plăți printr-o companie offshore din Cipru și prin Petromservice în urma unor sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care a susținut că „au fost facturate de către unele societăți comerciale, în baza unor contracte, prestări servicii, servicii de consultanță și management fără ca prin documentele prezentate drept justificare pentru serviciile prestate să se facă dovada prestării acestor servicii și necesității efectuării acestor cheltuieli“. În total, Fiscul susține că prin această metodă s-ar fi eludat taxe de peste 1,2 milioane de lei.
Printre cazurile preluate de DNA este și cel descris succint în raportul Fiscului: „Verisimo Ltd. Cipru, reprezentată de Promire Consultants Ltd. prin Ian Taylor, a facturat servicii de consultanță în perioada 30 iulie 2008-31 decembrie 2008 în sumă totală de 3.643.727 de lei (900.000 de euro). Banii au ajuns în Cipru, prin intermediul IBC-ului neo-zelandez, Promire Consultants, reprezentat de Ian Taylor – întâlnit și în cazul PetromService, scrie Hotnews.
Laszlo Kiss – membru „Opus Dei“
Potrivit informațiilor furnizate de prof. dr. Adrian Botez, avocatul Laszlo Kiss, arestat pentru spălare de bani în dosarul Petromservice, este membru „Opus Dei“ Romånia alături de avocatul Răzvan Păsculescu, fostul premier Radu Vasile și episcopul Virgil Bercea. „Opus Dei“ înseamnă aproape 84.000 de membri laici în întreaga lume, la care se adaugă 1.890 de preoți, vreo 20 de episcopi, doi cardinali“. Potrivit Constituției „Opus Dei“, membrii acestei organizații reprezintă o adevărată armată creștină, care nu poartă uniformă, ci costum și cravată. Soldații sunt miniștri, bancheri, profesori universitari, jurnaliști sau avocați. Așa cum este în cazul nostru și avocatul Laszlo Kiss.