Primarii din 14 localitati, intre care municipiile Turda, Campia Turzii si Aiud, s-au intalnit recent la Turda pentru a semna actul constitutiv al Comunitatii Urbane Aries, din cadrul unui proiect initiat de prefectul Vasile Soporan, coordonat de prof. Ilie Brie, al carui responsabil este directorul RATAC Turda, Aurel Bercea. Avantajele constituirii unei asemenea comunitati urbane sunt legate de o mai buna gestionare si directionare a fondurilor pentru infrastructura si locuinte. In cuvantul de deschidere a reuniunii primarilor, dl Bercea a aratat ca in cele 14 localitati s-a votat deja aderarea la acest proiect in consiliile locale, dar ca s-au aratat interesate si alte localitati de pe Valea Ariesului (Abrud, Iernut, Baia de Aries), fapt ce a facut ca denumirea oficiala a comunitatii sa sufere o usoara schimbare, din Comunitatea Urbana Turda-Aries-Campia Turzii in Comunitatea Urbana Aries.
Se mizeaza pe afluenta investitorilor
In cadrul asociatiei, fiecare localitate va avea minimum un reprezentant. Procedura de reprezentativitate va fi data de numarul populatiei din fiecare localitate. Scopul acestei asociatii este de dezvoltare economico-sociala a zonei si ameliorarea starii materiale a populatiei.
-Speram ca Turda sa inregistreze in acest fel o crestere a numarului locurilor de munca, a aratat primarul Virgil Blasiu. Din 55.770 de locuitori, acum, in localitate nu mai sunt decat 5.930 de salariati, 15.050 sunt pensionari si 3.490 sunt in somaj. Rata somajului este la aceasta ora de 22%. In plus, Turda duce lipsa de o Casa de Sanatate, Oficiu de Protectia Mediului, Oficiu de Protectia Consumatorului si Camera de Comert, iar anul trecut la servicii publice, invatamant si investitii a existat o finantare sub cea necesara-.
Prefectul Soporan a declarat ca 80% din populatia Europei Occidentale este organizata in astfel de structuri si s-a dovedit faptul ca interesele unei comunitati de 100.000-130.000 de locuitori vor atrage resurse financiare mai repede decat o localitate de 60.000 de locuitori sau mai mica. -Accesul la fonduri externe va fi mai usor, pentru ca investitorii vin mai repede pentru o populatie mai mare-, a tinut sa precizeze Vasile Soporan.
Se rezolva problemele de apa-canal din zona
Proiectul realizarii Comunitatii Urbane Aries este primul de acest fel din Romania. -El respecta modelul comunitar de reprezentativitate si libertate totala a consiliilor locale-, a declarat prefectul Vasile Soporan, initiatorul acestui proiect.
Intrebat care ar fi primele demersuri pe care formatiunea administrativa le va intreprinde, Soporan a enumerat imbunatatirea infrastructurii de apa-canal la nivelul bazinului Mures-Aries, atribuirea unor servicii de utilitate publica direct comunitatii urbane, realizarea Parcului industrial Turda-Campia Turzii ca necesitate a zonei urbane Aries si, in acest sens, organizarea unei Agentii de dezvoltare la nivelul zonei Aries, utilizarea potentialului turistic tinand cont de statutul de zona defavorizata atribuit recent Turzii de catre Guvernul Romaniei.
Aurel Bercea a precizat ca, in vederea realizarii primului deziderat amintit de prefect, exista deja un program ISPA promovat de acesta, prin care ar fi posibila atragerea a 31 milioane de euro in vederea rezolvarii problemei infrastructurii apa-canalizare atat in Turda si Campia Turzii, cat si in localitatile limitrofe. Proiectul se refera la rezolvarea problemelor de alimentare cu apa, la cele de canalizare a localitatilor, dar si la amenajarea si ameliorarea statiilor de epurare a apei potabile. Prin acest proiect ISPA se prevede, printre altele, si extinderea acestor servicii in cartierul Primaverii din Turda.