Si la Focsani se manifesta acelasi fenomen ca in majoritatea marilor orase: creditele ipotecare au crescut cu aproape 20% preturile la locuinte. Apartamentele din zona Sud, care costau aproximativ 7.500 dolari in luna iunie a anului trecut, pot fi cumparate acum cu aproape 9.000 euro (in iunie 2002, dolarul era cotat la 33.002 lei, fata de 32.483 lei, cat este acum cursul de referinta).
Pe langa majorarea de pret, conversia dolar-euro care se inregistreaza pe piata imobiliara din Vrancea mai adauga aproximativ 10 milioane de lei la pretul unui apartament. Pe piata imobiliara, un apartament cu doua camere, fara imbunatatiri si intr-o zona marginasa a orasului, a ajuns sa coste 11.000 de euro, adica peste 380 milioane de lei. In cazul unui apartament cu trei sau patru camere, in zona centrala si cu imbunatatiri, se poate ajunge la peste 30.000 de euro, aproape un miliard de lei.
In aceste conditii, foarte multe familii apeleaza la un credit ipotecar, prin acesta putand obtine de la o banca 70% din valoarea locuintei. Modalitatea de obtinere a creditului si rata care trebuie platita la banca sunt diferite, fiecare institutie financiara avand propriul sistem de acordare a imprumuturilor. In cazul unui apartament pentru care se solicita un credit de 10.000 de euro, o familie ar trebui sa aiba un venit lunar de aproximativ 600 de euro pentru ca sa-si poata permite sa plateasca rata lunara de 300 euro timp de 10 ani.
Conditiile de creditare
Bancile care asigura acest tip de credite au ca o prima conditie necesitatea ca venitul solicitantului sa permita restituirea ratelor lunare si, in acelasi timp, sa-i permita acestuia sa duca un trai decent cu ceea ce-i ramane.
Un credit oferit de BCR pentru cumpararea sau construirea unei locuinte are un termen de rambursare de maximum 15 ani, garantia fiind constituita de ipoteca asupra imobilului. Valoarea sumei care poate fi obtinuta de la banca este de maximum 75% din valoarea investitiei, creditele fiind acordate atat in lei, cat si in valuta (dolari sau euro). Dobanzile practicate de BCR pentru acest gen de credite sunt de 26,05% (la creditele in lei), 8,39% (la creditele in dolari) si respectiv 8,84% (la creditele in euro – n.r.), ele fiind platite la sold. -Peste 40% din totalul creditelor oferite de BCR se acorda persoanelor fizice care solicita credite ipotecare, un motiv fiind avansul mai mic pe care il solicitam-, ne-a declarat Gheorghita Beldie, contabil-sef la BCR Focsani.
O alta banca la care se pot adresa cei care doresc sa-si cumpere un apartament este Banca Transilvania, care acorda credite pentru cumpararea sau constructia de locuinte, termenul de rambursare fiind de unu pana la 10 ani. Nivelul creditului este de maximum 70% din valoarea imobilului, restul de 30% trebuind sa fie suportat de solicitant. Valoarea minima a imprumutului este de 1.500 de euro, iar suma maxima solicitata, 100.000 de euro. Dobanzile practicate de Banca Transilvania sunt de 25% (pentru credite in lei) si respectiv 10% (pentru credite in dolari si euro). Garantia pentru a obtine un astfel de credit o constituie, si in acest caz, ipoteca asupra imobilului cumparat. In vederea constituirii garantiei, imobilul care va face obiectul ei va fi evaluat de catre evaluatori specializati. Rata si dobanda la credit nu trebuie sa depaseasca 50% din veniturile nete ale familiei imprumutatului.
Romanii din Italia cumpara case toamna
-Cele mai multe tranzactionari pe piata imobiliara au loc in perioada toamna-primavara, cand romanii plecati la munca in Italia vin acasa cu bani-, ne-a spus Ionut Taranciuc, responsabil cu relatii publice la filiala vranceana a Bancii Transilvania.
O oferta pentru creditele ipotecare are si Raiffeisen Bank. Suma maxima acordata de aceasta banca este de 200.000 de euro, minimul fiind de 5.000 de euro. Perioada de acordare a creditului este cuprinsa intre 3 si 20 de ani, cu un avans minim de 15% pentru credite in lei si 25% pentru imprumuturi in euro. Plata ratelor se face lunar, acestea fiind fixe.
O alta varianta a unui credit imobiliar este cea de la BRD, unde se acorda acest gen de credite doar pentru sume mai mari de 10.000 de euro. Conditiile pentru garantarea acestor credite sunt aceleasi ca la celelalte banci, adica o ipoteca pe imobilul cumparat. Si la BRD se cere un avans minim de 30% din valoarea imobilului, creditul care poate fi obtinut fiind de 70% din valoarea investitiei imobiliare. Termenul de rambursare a creditelor este de maximum 15 ani pentru cumparare sau construire de locuinte, solicitantul avand posibilitatea sa stabileasca daca rambursarea se va face cu rate egale sau cu rate descrescatoare.