Pe fondul unor manifestatii de strada anuntate pentru ziua votului, Camera inferioara a parlamentului italian a adoptat miercuri seara legea ce confera imunitate judiciara pe perioada mandatului (impunitate, dupa cum o interpreteaza unii) persoanelor care conduc primele cinci institutii ale Republicii italiene, adica presedintele, seful guvernului, sefii celor doua Camere ale parlamentului si presedintele Curtii Constitutionale. Miza o reprezinta in mod evident inghetarea procesului de coruptie in care premierul Berlusconi este acuzat de mituirea unor judecatori. Observatorii vietii politice de la Roma dau insa ca destul de probabil faptul ca dupa ce isi va fi incheiat mandatul in 2006, chiar in conditiile in care premierul de dreapta nu va mai obtine un nou mandat, faptele sa fie pana atunci prescrise, dat fiind ca dateaza din anii *80. Aprobarea legii de catre deputatii italieni, dupa ce ea trecuse si de Senat, este tot ce avea nevoie Italia pentru a se putea concentra pe problemele Europei si a evita o situatie mai mult decat jenanta in care justitia l-ar fi putut condamna pe premierul Berlusconi chiar in timpul presedintiei semestriale italiene.
De partea cealalta insa, opozitia de stanga defineste legea ca fiind neconstitutionala, pentru ca introduce o anume discriminare printre cetatenii italieni in raporturile cu justitia si, implicit, cu legea. Aparatorii legii spun insa ca ea nu face decat sa readuca Italia in situatia de dinaintea campaniei antimafia de la inceputul anilor *90. Dupa declansarea campaniei -Maini curate-, s-a renuntat la imunitatea judiciara pentru reprezentantii institutiilor statului pentru ca fostul presedinte de stanga Giulio Andreotti sa poata fi adus in fata justitiei, el fiind ulterior si condamnat, desi nu a executat pedeapsa din cauza varstei. Cat despre constitutionalitate, un magistrat din partidul Forza Italia, al premierului Berlusconi, a explicat ca nu ar fi vorba de asa ceva pentru ca legea doar ofera posibilitatea ca respectivele persoane sa se apere mai bine fara sa fie ocupate cu treburile puterii. Tot ce mai poate face acum stanga, inainte ca legea sa fie promulgata, este sesizarea Curtii Constitutionale, in cele cateva zile de sesiune care au mai ramas, procedura fiind destul de complicata.
Dupa votul din Camera Deputatilor, simpatizantii de stanga au demonstrat in piata din fata sediului camerei inferioare. In fruntea lor, regizorul Nanni Moretti, una dintre cele mai dure voci ale vietii publice de la Roma, care si-a afirmat si prin filmele realizate antipatia fata de premierul Berlusconi, inca din timpul primului mandat al acestuia in fruntea guvernului. -Berlusconi este un iresponsabil. In fiecare zi insulta jumatate de tara-, a comentat Moretti, in fata celor cateva sute de manifestanti. Antiberlusconismul acestora a fost insa in mod evident dublat de exprimarea fara rezerva a simpatiilor de stanga si a sperantei ca acesta va reveni la putere dupa 2006.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane