Maria Alexandra Ion, în vârstă de 14 ani, unul dintre cei mai tineri autori de romane din România, își lansează sâmbătă la Tritonic volumul de debut, Lena Turner și misterul fratelui pierdut, informează editura. Cartea prezintă trăirile și întâmplările din viața Lenei, o adolescentă care nu pare să aibă probleme în viață. Aceasta s-a născut într-o veche familie din sud-vestul Angliei, învață într-o școală-castel, își petrece vacanțele pe o insulă, se simte protejată și ferită de tumultul și neprevăzutul societății contemporane. Totul până în ziua când criminalul Frank Dodge evadează din închisoare, moment ce marchează începutul unui lung șir de întâmplări care vor schimba radical viața Lenei.
„Ceea ce atrage atenția de la bun început în acest roman pentru (și despre) părinți și copii este amestecul straniu, cu totul neobișnuit, de meditație candidă și luciditate atroce, de elegie și policier, mixtura epico-lirică, de thriller și jurnal intim, turnată în cadrele unei narațiuni de tip puzzle, care pune în mare încurcătură pe cititorul leneș, deprins să primească mura în gură“, spune criticul Antonio Patraș în postfața cărții.
Maria Alexandra Ion locuiește în sectorul 4 din București și este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul German „Goethe“. Potrivit intenției mărturisite de autoare, volumul „Lena Turner și misterul fratelui pierdut“ este primul dintr-o serie care se intitulează „Lily of the Valley“ și care urmărește evoluția vieții personajului central, Lena Turner.
Volumul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, organizat la complexul Romexpo din Capitală.
Belgia – invitat oficial
Cea de-a 17-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură s-a deschis ieri în Pavilionul Central Romexpo din București și va dura până pe 22 noiembrie.
Invitatul de onoare al acestei ediții este regiunea Valonia-Bruxelles din Belgia, în contextul special al președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene în semestrul doi al acestui an. Fabienne Reuter, șeful Delegației Valonia-Bruxelles la București, declara, în conferința de presă premergătoare deschiderii târgului, că prezența ca invitat special a țării sale reprezintă o „expresie a întăririi prezenței Delegației la Gaudeamus și a relației privilegiate cu România“.
În standul de 60 de metri pătrați al Administrației belgiene se vor regăsi, printre altele, o secțiune dedicată culturii și partrimoniului, una dedicată Europei și una dedicată benzii desenate, precum și secțiuni dedicate literaturii, teatrului etc., a spus Fabienne Reuter.
Alături de dezbateri și lansări de carte, la Gaudeamus 2010 vizitatorii sunt invitați să descopere fațetele multiple ale culturii belgiene francofone, reflectate de activitățile propuse de invitatul de onoare, de la prezentare și vânzare de carte belgiană în limba franceză, traduceri în limba română și animații.
De asemenea, vizitatorii sunt invitați la expoziția internațională „Le petit monde de Kitty Crowther“, prezentată la spațiul de evenimente din Ceainăria Gaudeamus. Este vorba de micul univers fantastic al tinerei ilustratoare valone Kitty Crowther, pasionată de literatura pentru copii, o artistă laureată în 2010 cu faimosul Premiu „Astrid Lindgren“ pentru literatură adresată copiilor și tineretului.
500 de evenimente
Actuala ediție a târgului Gaudeamus reunește, în cei circa 14.000 de metri pătrați, cât numără suprafața totală a târgului, 380 de organizații din cele mai importante segmente editoriale și educaționale, care vor propune peste 500 de evenimente.
Printre secțiunile specializate ale târgului Gaudeamus se numără „Carte și multimedia“, „Bursa educația“, Salonul de carte pentru copii „Ion Creangă“, Tombola Gaudeamus, Campania Națională de donații „Cărțile se întorc acasă“, concursul național de lectură „Mircea Nedelciu“, dar și secțiunile în premieră „Carte-Film“, secțiunea Trans-Europeană „Dunărea“, Centrul de Drepturi de autor Gaudeamus.
Programul târgului, a cărui deschidere oficială este prevăzută joi, la ora 18.00, oferă posibilitatea prezenței vizitatorilor până mai târziu; astfel, joi, cititorii vor putea vizita standurile între 16.00 și 21.00, vineri, sâmbătă și duminică – între 10.00 și 20.00 și luni – între 10.00 și 16.00.