Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat vineri că selectarea candidaților pentru diferite alegeri, a activiștilor politici sau a liderilor nu doar pe criterii de performanță, ci și de integritate este o măsură de combatere a corupției, care trebuie alăturată combaterii prin justiție.
"Combaterea corupției prin Justiție este numai o dimensiune a procesului, este important ca acest efort să fie transpozat mai energic, prin metode specifice, și în cazul celorlalte puteri. Spre exemplu, selectarea activiștilor politici, a candidaților pentru diverse alegeri sau a liderilor pe criterii numai de competență este insuficientă, ea trebuie să vizeze și criterii de integritate, este o măsură de compatere a corupției, pe termen lung", a declarat vineri Predoiu. Pe de altă parte, Predoiu a spus că, în ciuda unor controverse "de cele mai multe ori artificiale" create în jurul unor anchete, Direcțuia Națională Anticorupție a rămas în continuare "vectorul central al combaterii corupției prin justiție", remarcând de asemenea rezultatele bune obținute de DGA și DIICOT. "Este datoria MJ să transmitem ferm Comisiei Europene și statelor membre faptul că România este unul dintre cele mai proactive state din Europa în combaterea corupției, realitatea demonstrată de statistici", a susținut ministrul, care a subliniat și că este important ca efortul sistematic al instituțiilor specializate în lupta anticorupție să fie extins și în alte zone instituționale, ceea ce, spune Predoiu, explică și mențiunile din raportul CE pe justiție privind transparența și integritatea în procesuil de achiziții publici. De asemenea, în acest context, este important ca ANI să își relanseze activitatea după refacerea cadrului normativ, a mai spus ministrul Justiției.
Cu toate acestea, Cătălin Predoiu a arătat că, până când dosarele de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu vor fi soluționate, indiferent de soluție, eforturile de combatere a corupției prin justiție nu vor fi credibile. "Modificările aduse competențelor ÎCCJ și procedurilor penale prin legea micii reforme vor facilita urgentarea soluționării proceselor de corupție. Este însă important ca ÎCCJ să se organizeze inclusiv la nivel de modificări ale regulamentului intern pentru a aplica prevederile legii", a adăugat ministrul.
Pe de altă parte, întrebat de stadiul dosarelor de extrădare în cazurile mediatizate, ministrul Justiției a arătat că acesta este un subiect delicat pentru relația ministerului cu presa. "Esențialul la nivel strategic legat de aceste dosare e că ele reprezintă o manifestare de suveranitate și în același timp dovada certă că până la urmă justiția îi ajunge pe cei care încalcă legile. Nu vorbesc doar de justiția românească, ci a oricărui stat. Cînd un stat urmărește pe cei care au încălcat propriile legi, își exercită suveranitatea, prin intermediul cooperării judiciare", a mai spus ministrul.