Continuam, chiar daca la intervale mai putin regulate, sa va prezentam ofertele recente ale unor edituri, care dovedesc ca, in pofida rigorilor economice, piata de carte este si bogata, si incitanta prin diversitatea domeniilor abordate, a autorilor romani sau straini selectati.
Editura Lucman a lansat de curand cateva titluri de real interes, unele aflate la granita stiintei cu literatura.
Nefertiti, regina Nilului a cunoscutului arheolog Guy Rachet, autor al unor lucrari de referinta despre civilizatiile antice, este o opera de fictiune, apartinand ciclului Romanul piramidelor. Tradus de Nicolae Constantinescu, volumul inaugureaza aceasta serie de lucrari beletristice ale istoricului, pe care editura isi propune sa o tipareasca integral. Bazat pe documentatia serioasa a istoricului, romanul reconstituie, cu mijloacele artei, viata celei mai frumoase regine a Egiptului, epoca fascinanta a faraonului Akhenaton, existenta viitorului faraon, cu domnie meteorica, Tuthankamon. Printr-o bizara coincidenta, Nefertiti, regina Nilului apare in momentul in care arheologii banuiesc ca au descoperit mumia inteligentei regine al carei nume a rezistat timpului si uitarii, in pofida tuturor incercarilor de a o sterge din mintea contemporanilor ei.
Cartea secretelor tradate de Robert Charroux, in traducerea purtand aceeasi semnatura ca si volumul lui Guy Rachet, a aparut in colectia Misterele Universului. Autorul reia, incercand o argumentare bazata pe texte vechi si pe analiza comparata a cosmogoniilor diferitelor popoare de pe glob, teza sorgintei extraterestre a actualei rase umane. Primul capitol al cartii este intitulat -Primistoria-, adica -acea perioada din viata omenirii anterioara protoistoriei, paralela cu istoria, dar diferita, in sensul ca presupune existenta unei civilizatii avansate-. Prefata volumului, care a cunoscut un succes remarcabil inca de la aparitia sa, in 1964, la editura H.-K Ronblom, se termina cu un fragment dintr-o scrisoare primita de autor de la Jean Cocteau: -Cartea dumitale ar trebui sa fie pastrata spre consultare, meditand cu umilinta la cortegiul de dovezi care justifica teribila si necontenita stupiditate a oamenilor si la descoperirile care continua sa se faca pe cai gresite. Mi-ai explicat multe dintre strofele <Reequiem-ului> pe care le interpretam gresit, caci textele dumitale depasesc exegeza si indreapta tot ceea ce ni se arata stramb.-
In aceeasi colectie, a aparut si Tunelul timpului de Ernst Meckelburg, tradus din limba germana de George Sanpetrean. Autorul, nascut in 1927, este jurnalist de presa stiintifica si a studiat parapsihologia si parafizica. Cartea, un succes de public, are ca subtitlul -Calatorii la marginea eternitatii-. Autorul se apleaca asupra unor fenomene stranii din existenta umana, a aparentelor -absurditati din sistemul stiintelor naturii-, urmarind existenta unor posibile lumi paralele. Cartea se opreste asupra -calatoriilor in timp-, a conceptului de hiperspatiu si a teleportarii experimentale, dar si asupra precognitiei si a fenomenelor atemporale. O lectura incitanta prin bogatia informatiei si prin incercarea autorului de a constitui un sistem de raportare la univers.
Orbita periculoasa de John Brunner (traducere Cristian Sangeorzan) este o carte despre teama si despre izolarea individului, subiecte aproape obsesive in lumea moderna si mai ales in literatura si cinematografia americane. -Vrei sa stii cum arata viitorul? Dominat de teama; o teama care se infiltreaza chiar si in relatiile dintre sot si sotie, dintre parinte si copil. Dar cel mai tare se tem albii de negri si negrii de albi, iar clanurile mafiote care controleaza vanzarile ilegale de armament speculeaza aceasta pentru a-si mari cat mai mult vanzarile. Viata individului pare normala numai daca e inarmat pana in dinti.- Avem, in acest citat, aproape toate ingredientele unui bun roman contemporan american, la care, se adauga, fireste, nevroza, boala atat de raspandita in secolul XX.
Editura Integral se indreapta cu precadere catre subiectele -fierbinti- din istoria contemporana, dar si catre momente-cheie ale constituirii lumii moderne, oferind trei lucrari de real interes.
Aparuta ceva mai de mult, cartea lui Bernard Lewis, Culturi in conflict, (traducere – Elena Burlacu, Index – Adriana Postolache) face parte din -Programul de Istorie a Balcanilor-, sustinut de Fund for Central and East European Books Projects, Amsterdam si Concept Foundation – Soros Open Network Romania din Bucuresti. Autorul, care a sustinut un ciclu de prelegeri in contextul multiplelor aniversari ale anului 1492, porneste de la evenimentele cruciale ale acestuia – cucerirea Granadei, izgonirea evreilor din Spania – trasand liniile de forta ale unei istorii interreligioase. Specialist in istoria Orientului Mijlociu, despre care a scris mai multe volume, Bernard Lewis este considerat in -The Wall Street Journal- drept -cel mai important istoric in viata, dedicat lumii islamice-.
In colectia Focus a aceleiasi edituri, va recomandam doua titluri.
Nasterea unei natiuni, distrugerea unei natiuni. Literatura si politici culturale in Iugoslavia de Andrew Baruch Wachtel (traducere de Andrei si Cristina Razdolescu). Profesor de Limbi si literaturi Slave la Northwestern University, Wachtel avanseaza ipoteza potrivit careia triumful nationalismului este inevitabil in statele multinationale. Analizand fenomenele culturale ce au stat la baza aparitiei natiunii iugoslave, autorul incearca sa explice motivele pentru care ele nu au reusit sa uneasca slavii de sud intr-un stat viabil. -Discutand nasterea si prabusirea Iugoslaviei din perspectiva culturala, in ce fel a contribuit cultura (culturile) acestei tari atat la formarea, cat si la propria disparitie, aceasta carte conduce catre o noua si mai clara intelegere a tragediei iugoslave. Autorul isi prezinta argumentele intr-un mod logic, convingator si, cel mai important, extrem de obiectiv-, considera Vasa Mihailovich de la University of North Carolina.
Razboiul secret al Serbiei. Propaganda si manipularea istoriei de Philip J. Cohen (traducere Elena Burlacu) este o analiza a istoriei Serbiei in secolul XX, secol in care tara a trecut prin cinci razboaie. Autorul surprinde asemanarile dintre rolul ei in razboaiele balcanice din a doua decada a secolului si in ultima conflagratie care a zguduit fosta Iugoslavie, cu o oprire speciala asupra celui de-al doilea razboi mondial, in care, considera el, Iugoslavia nu a fost ocupata de nazisti, ci a colaborat activ cu ei, chiar daca li s-a opus in anumite momente. -Cartea lui Philip Cohen ofera o confruntare utila cu miturile referitoare la rolul Serbiei in cel de-al doilea razboi mondial. Detaliind realitatile national-socialismului si antisemitismului prezente in trecutul istoric al sarbilor, Cohen ne permite sa intelegem mai clar mentalitatea care domnea la Belgrad si, in acest fel, radacinile tragediei iugoslave din zilele noastre-, apreciaza Lady Margaret Tatcher.