Home Actualitate -Diplomatul- Ioan Paun, scos basma curata in dosarul Zambaccian, la comanda SIE

-Diplomatul- Ioan Paun, scos basma curata in dosarul Zambaccian, la comanda SIE

DISTRIBUIŢI

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis la începutul acestei săptămâni, rejudecarea contestaţiei lui Adrian Năstase la decizia de respingere a plângerii sale faţă de rezoluţia prin care a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Zambaccian, diplomatul Ioan Păun.

Năstase l-a protejat vreme îndelungată pe delatorul Păun, ţinând sub tăcere apartenenţa acestuia la Serviciul de Informaţii Externe. Fostul consul general al României la Shanghai, prieten apropiat al familiei Năstase, a acceptat să dea mai multe declaraţii procurorilor DNA, după ce s-a descoperit că tocmai el a coordonat -transporturile chinezeşti- fără taxe vamale. SIE ştia despre ilegalităţi încă din anul 2004, dar nu a făcut nimic. L-au scos basma curată pe Păun.

Dosarul Zambaccian a mai beneficiat, de asemenea, de -confidenţele- patronului firmei Romaqua Grup, Octavian Creţu. Acesta a acceptat să poarte tehnică de înregistrare la una din întâlnirile cu bunul său prieten Adrian Năstase.

Alături de Adrian şi Dana Năstase (trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea 78/2000), în dosarul Zambaccian figura şi fostul consul general Ioan Păun, acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosirea unor documente falsificate. În noiembrie 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au scos de sub urmărire penală pe fostul consul general al României la Shanghai Ioan Păun, după ce a pus la dispoziţia anchetatorilor mai multe informaţii nefavorabile lui Năstase.

Păun s-a autodenunţat şi a dat mai multe declaraţii procurorilor în legătură cu familia Năstase. El le-a spus procurorilor că valoarea totală a bunurilor aduse din China de cuplul Năstase s-ar fi ridicat la 611.000 dolari. Presa centrală a relatat că după începerea anchetei în dosarul Zambaccian, Ioan Păun a acceptat să meargă în China pentru a le aduce procurorilor dovezi referitoare la transporturile speciale ale soţilor Năstase.

Cu această ocazie, autorităţile au lăsat să se înţeleagă că -diplomatul- Păun a fost scos basma curată după ce l-a turnat pe Adrian Năstase. Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa.

SIE ştia de containerele lui Năstase încă din 2004

Ofiţerii de contraspionaj extern au raportat încă din 2004 în Centrală despre afacerile familiei Năstase de la Consulatul României la Shanghai. De fiecare dată, cei care au raportat despre caz au fost îndepărtaţi, iar rapoartele contraspionajului extern au fost blocate. Când a izbucnit scandalul, toata vina a fost aruncată asupra consulului general Ioan Păun. Acesta nu a fost de acord să iasă drept ţap ispăşitor din afacere şi l-a ameninţat pe prim-adjunctul SIE, generalul Silviu Predoiu, că dă totul în vileag. În cele din urmă, Ioan Păun a decis să-l toarne pe prietenul său Năstase, cu condiţia ca procurorii DNA să-l scoată de sub urmărirea penală. Ofiţerul a fost retras de la post din China şi scos la pensie din SIE.

Serviciu contra serviciu

Adrian Năstase l-a protejat pe denunţătorul său, Ioan Păun din mai multe motive. Păun a fost consul general al României până în 2005, apoi a fost detaşat la MEC, consilier economic. -Diplomatul-, ofiţer SIE sub acoperire este cel care s-a ocupat de faimoasele -chinezării- ale fostului premier Adrian Năstase. Peste 20 de containere cu marfă au fost trimise în România, prin valiza diplomatică, fără taxe vamale, cu acceptul Centralei Serviciului de Informaţii Externe.

Ioan Păun l-a servit pe Năstase din recunoştinţă. Fostul premier l-a promovat şi susţinut pe Ioan Păun în SIE, la recomandarea unor generali SIE, simpatizanţi PSD.

Confidenţele -prietenului- Octavian Creţu

Pentru a-l salva pe Ioan Păun, conducerea SIE l-a convins pe Octavian Creţu (patronul Romaqua Grup S.A. Borsec), prieten cu diplomatul, dar şi cu familia Năstase să colaboreze cu procurorii. Astfel, Adrian Năstase a aflat cu surprindere că în dosarele Zambaccian şi Eurografica, procurorii DNA s-au folosit de înregistrarea întâlnirii private pe care politicianul a avut-o în cursul lunii aprilie 2006 cu prietenul său Creţu. Acesta fusese contactat de DNA şi a acceptat să poarte pe el tehnica de înregistrare. Despre patronul -Romaqua Grup- se spune că este mason de rang înalt. În urmă cu un an s-a căsătorit cu fata unui diplomat chinez. La nunta de la Mogoşoaia a participat şi familia Năstase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.