Home Actualitate T.B.: Chelu & comp – arestați pentru „îndrăzneală infracțională gravă”

T.B.: Chelu & comp – arestați pentru „îndrăzneală infracțională gravă”

DISTRIBUIŢI

În motivarea magistraților Tribunalului București care au decis arestarea pentru 29 de zile a omului de afaceri Cătălin Chelu și a celorlalți 3 co-inculplați se arată că aceștia dau dovadă de o perseverență infracțională deosebită și de o îndrăzneală infracțională gravă. „S-a arătat că existența pericolului public rezultă din însăși materialitatea faptelor pentru care sunt inculpați (dare de mită și cumpărare a influenței, săvârșite împreună cu mai multe persoane, prin acte materiale numeroase, desfășurate pe o perioadă îndelungată de timp, august-noiembrie 2010, ceea ce denotă o perseverență infracțională deosebită, în instituții publice, în timpul programului de lucru cu publicul, fapt care denotă și o îndrăzneală infracțională gravă), dar și de persoanele inculpaților care au demonstrat permanenta preocupare către zona criminalității macro și microeconomice și financiare, concomitent cu preocuparea de a-și pregăti instrumentele necesare pentru eludarea răspunderii penale, inclusiv prin coruperea unor înalți funcționari sau demnitari, după cum au și demonstrat-o în prezenta cauză“, rețin magistrații în motivare. De altfel, magistrații mai susțin că prin faptul că „infracțiunile reținute în sarcina inculpaților legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani și există probe că lăsarea inculpaților în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică având în vedere împrejurările și modalitatea de comitere a presupuselor fapte, perioada îndelungată de timp în care s-a desfășurat activitatea infracțională, măsurile de precauție luate pentru a nu fi prinși, implicarea mai multor persoane care au ajutat la îndeplinirea scopului propus, vizarea unui înalt funcționar public cu rang de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor, îndrăzneala de care au dat dovadă în discuțiile purtate cu acesta, precum și scopul urmărit, exonerarea de răspundere penală în anumite dosare aflate în curs de cercetare“ se îndeplinesc toate condițiile pentru a se lua măsura arestării preventive împotriva lor.

Fătuloiu jr. urma să primească un uscător în vid de 300.000 de euro

O parte din mita de un milion de euro care trebuia să ajungă la secretarul de stat Dan Fătuloiu urma să fie mascată sub forma vånzării unui aparat industrial: un uscător în vid în valoare de 300.000 de euro, după cum susțin procurorii în referatul arestării omului de afaceri Cătălin Chelu și a celorlați trei co-inculpați. Utilajul în cauză urma să fie obiectul unor contracte succesive între SC Alprom SA Pitești, societate al cărei acționar majoritar este Cătălin Chelu și firma lui Alexandru Fătuloiu, fiul lui Dan Valentin Fatuloiu. „Nițache Ștefan Badea a menționat că foloasele care vor fi date, în acest scop, pentru mituirea denunțătorului, Dan Valentin Fătuloiu, «sunt banii lui Chelu» și i-a propus interlocutorului Alexandru Fătuloiu ca operațiunea de transmitere a sumelor de bani cu titlu de mită să se realizeze eșalonat sub aparența derulării unor operațiuni comerciale între societatea denunțătorului ultim menționat (Alexandru Fătuloiu n.r.) și SC Alprom SA Pitești, la care inculpatul Cătălin Chelu deține pachetul majoritar de acțiuni“, susțin anchetatorii. Potrivit afirmațiilor inculpatului Badea Ștefan Nițache, acesta urma să facă demersuri pentru perfectarea condițiilor de achiziționare a respectivului utilaj de la un furnizor și să remită denunțătorului Alexandru Fătuloiu suma de bani necesară cumpărării bunului prin intermediul firmei sale, după care produsul trebuia să facă obiectul unui alt contract de vånzare-cumpărare încheiat cu SC Alprom SA Pitești, însă la un preț mai mare decåt cel din prima tranzacție, astfel că, într-un asemenea mod, la denunțător ar fi ajuns suma de 50.000 de euro, arată procurorii în referatul de arestare.
Cu toate acestea, Dan Fătuloiu i-a cerut lui Badea ca fiul său, Alexandru Fătuloiu, să nu fie implicat în modul în care vor fi remiși banii.

Badea și Constantinescu – cercetați în trei județe

Gabriel Constantinescu și Ștefan Badea, arestați alături de omul de afaceri Cătălin Chelu în dosarul „mită la MAI“, sunt cercetați de procurorii din Botoșani, Galați și București, fiind începută urmărirea penală față de ei încă din aprilie și, respectiv, iunie. În cererea de arestare preventivă formulată de procurorii anticorupție aceștia invocă o adresă a Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție potrivit căreia Badea și Constantinescu au fost puși sub învinuire și în alte cauze penale. Astfel, față de Gabriel Constantinescu a fost începută urmărirea openală în dosarele 14/D/P/2007 al DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani, în data de 23 aprilie 2010 și 2016/P/2010 al Parchetului Judecătoriei Galați, în 28 mai 2010. În cazul lui Ștefan Badea, în dosarul 1524/P/2010 al Parchetului Tribunalului București, a fost începută urmărirea penală în 18 iunie 2010. „Se constată că faptele pentru care inculpații Badea Ștefan și Constantinescu Gabriel au fost puși sub acuzare în prezenta cauză (mită la MAI, n.r.) constituie o nouă infracțiune în raport cu învinuirile formulate împotriva lor în dosarele menționate“, consemnează procurorii anticorupție în referatul cu propunerea de arestare a celor patru.

Igaș îi recomandă lui Fătuloiu să tacă

Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a declarat, ieri, la sediul PDL, referitor la afirmațiile secretarului de stat Dan Fătuloiu, că ar fi fost trădat de colegi din minister, că îi recomandă acestuia să se abțină de la declarații pånă la finalizarea raportului intern. „Am auzit ce a declarat Dan Fătuloiu despre trădarea sa (n.r. Fătuloiu a susținut că a fost trădat de colegii de la Secția Economic). Îi recomand să se abțină de la alte declarații, pånă la finalizarea raportului“, a spus Traian Igaș. Acesta a adăugat că, dacă Fătuloiu are impresia că a fost trădat de colegii din minister, „să spună cine sunt aceștia“. Întrebat dacă s-a gåndit la o eventuală demitere a secretarului de stat Dan Fătuloiu, Traian Igaș a spus că, deocam-dată, nu dorește să facă nicio declarație privind acest lucru, însă este conștient de interesul prezentat față de acest subiect. El a subliniat că atåta timp cåt nu are un raport clar privind situația din MAI, nu va lua nicio decizie și nu va face alte declarații, pentru că ar fi ilegal. Zilele următoare urmează să se stabilească și dacă un raport al Departamentului Economic din MAI, cerut de Fătuloiu, s-ar fi scurs din minister, ducånd la tentativa de mituire a acestuia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.