Home Cultură Recomandari de week-end

Recomandari de week-end

DISTRIBUIŢI


Reuniune in cinstea Maicii Domnului

Astazi, intre 9.30 si 13.00, in Aula Patriarhiei, are loc o reuniune intitulata Cu Fecioara Maria sa privim spre Hristos (Cinstirea Maicii Domnului in traditiile Bisericilor Catolica si Ortodoxa). Evenimentul este organizat de -Miscarea Focolarelor – Opera Preasfintei Maria- din Romania. Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu va vorbi despre devotiunile catolice in cinstea Fecioarei Maria, Episcopul Vincentiu Ploiesteanu va prezenta devotiuni specifice inchinate Maicii Domnului in traditia bizantina. Va fi prezentata o video-inregistrare, Fecioara Maria in Miscarea Focolarelor si Rozariul, a Chiarei Lubich, fondatoarea acestei miscari. Apoi, corul de camera -Psalmodia Transylvaniae- al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj va canta Aparatoare Doamna de L. Bruescu, Rugaciune de T. Teodorescu, Mama de I.D. Chirescu si Pe tine te laudam de V. Stanciu, Corul -Capela Quinta- din Bucuresti va interpreta Ave Maria, compozitiile semnate de Thomas Luis de Vittoria si de Franz Schubert si Ave Maria Stella de Edvard Grieg. Cinstirea Fecioarei Maria prin limbajul artelor va continua cu un recital al actorului Eusebiu Stefanescu (Rugaciune de Mihai Eminescu, versurile unui Anonim maghiar din secolul XIII si Poezie de Craciun, scrisa in inchisoare, in 1940, de J. Paul Sartre) si unul de harpa al Lupei Crucita (Preludiu in do major de Johann Sebastian Bach si Catre izvorul din padure de Marcel Tournier).


Festival la Brasov

Opera din orasul de la poalele Tampei a organizat, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor si a Consiliilor Local si Judetean Brasov, un Festival International de Opera, Opereta si Balet, menit sa celebreze implinirea unei jumatati de veac de existenta a acestei institutii de cultura. Deschiderea festivalului a apartinut, ieri seara, Operei Maghiare din Cluj, cu opereta Baiadera de Kalman, in premiera absoluta pe scena Operei brasovene. Montarea deosebita a cunoscut un succes remarcabil la -Festivalul de primavara- de la Budapesta, anul trecut, datorita vocilor interpretilor si coregrafiei semnate de Gergely Katalin, care -a ridicat sala in picioare-. Marti, publicul va putea aplauda spectacolul oferit de gazde cu Falstaff de Giuseppe Verdi, sustinut de artisti de la Opera Nationala din Bucuresti (Sever Barnea in rolul titular, Simonida Lutescu – Nannetta, Adriana Alexandru – Quikly) si de solisti ai Operei brasovene. La pupitru, dirijorul Ciprian Teodorascu. Regia spectacolului este semnata de Cristian Mihailescu, acelasi care a realizat si recenta montare bucuresteana. In 6 iulie, Tosca de Puccini va fi prezentata de artistii Teatrului National de Opera din Chisinau, in 13 aprilie, Carmen de Bizet, in regia aceluiasi Cristian Mihailescu, in 16 aprilie, unicul teatru de balet din Romania, Teatrul de balet clasic si contemporan -Oleg Danovski- din Constanta, ofera publicului din Brasov cea mai recenta productie a sa, Frumoasa din padurea adormita de Ceaikovski, adaptare dupa coregrafia clasica de Calin Hantiu. Festivalul se incheie cu o Gala, o defilare a unor mari voci europene: Felicia Filip, Daniela Vladescu, Massimiliano Drapello (Italia), Theodore Coresi (Austria), cuplurile de balerini Aliss si Cristian Tarcea, Amalia si Horatiu Chereches, precum si solistii Operei gazda, Gabriela Hazarian, Marius Manea, Valentin Marele, Eugen Sbarcea. Conducerea muzicala este asigurata de dirijorul Petre Sbarcea, iar scenariul si regia apartin lui Cristian Mihailescu.

-Mestesuguri Artistice Traditionale-(foto)

Intre 1 si 6 iulie, Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu in colaborare cu Consiliul Judetean Sibiu, Consiliul Local al Municipiului Sibiu, Ministerul Educatiei si Cercetarii prin Inspectoratul Scolar al aceluiasi judet si Ministerul Culturii si Cultelor organizeaza cea de-a opta editie a Olimpiadei -Mestesuguri Artistice Traditonale-, care ocupa un loc deosebit in cadrul programului UNESCO -Tezaure umane vii-. In programul olimpiadei este inclus si Concursul National de Pictura Religioasa Icoana din sufletul copilului, organizat sub inaltul patronaj al Patriarhiei Romane, aflat in acest an la a XI-a editie. Vernisajul expozitiei, gazduita de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Sibiu, in sala Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala locala, este prevazut pentru dupa-amiaza primei zile a manifestarii.

Indiferent de modul in care au deprins mestesugul, participantii la editiile anterioare au dovedit calitati artistice si tehnice remarcabile, indemanare si rafinament artistic, impresionand asistenta si demonstrand ca, in mod neasteptat, arta populara romaneasca are un viitor pe masura trecutului. -La baza intregului program instructiv-educational, declara organizatorii, sta perceptul fundamental definit cu peste 60 de ani in urma de dascalul de geniu care a fost Simion Mehedinti: <A instrui – si mai ales a educa – inseamna a integra pe copil in neamul din care face parte>-…

Targ la Muzeul Satului

Ieri s-a deschis Marele Targ al Mesterilor Populari, manifestare devenita traditionala. Astazi si maine, incepand cu ora 11.00, puteti petrece aici clipe de relaxare, alaturi de Muzica Reprezentativa a Armatei care, sub bagheta col. Ionel Croitoru, va ofera un program intitulat In chiosc, de actorul Paul Ionescu de la Teatrul Tandarica, insotit de Vasilache si Marioara, de jongleorul Noni Hutere de la Circul Globus, institutie de la care vine si clovnul Cristi Iordache. Tinerii Fundatiei Sf. Virginia va propun un dialog intitulat Pilde, spectacol desfasurat pe melodiile cantate la caval de Mitco Serafimovshi si la nai de Cornelia Tihon, ansamblul -Karasu- din Medgidia, dirijat de Ergun Cutlacai sustine un recital de muzica si dans tataro-turcesti, Ovidiu Lipan Tandarica ofera un microrecital: Toaca. Vor fi si lansari de CD (Cine-a fost o data-n Gorj – Victor Tita; Jos la poale de Parang – Ileana Bacatea), casete audio (Cantece de dragoste, de petrecere, de nunta din Bucurestiul de altadata) si, bineinteles, demonstratii ale mesterilor populari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.