Home În Lume Bush a cucerit New Yorkul

Bush a cucerit New Yorkul

DISTRIBUIŢI

Desi pana la alegerea celui de-al 44-lea presedinte al Administratiei americane au ramas circa 17 luni, alegatorul de rand traieste deja efervescenta campaniei electorale. Din Vermont si Carolina de Nord pana in insorita Florida sau in -Statul-gradina- New Jersey, anuntarea candidaturilor pentru cel mai ravnit fololiu prezidential din lume se face intr-un cadru festiv, cu baloane tricolore si artificii.

In acest tumult electoral care a cuprins SUA, un rol principal pe scena politica si financiara ii revine metropolei newyorkeze, despre care unii analisti nu se sfiesc sa afirme ca va avea o misiune-cheie in timpul votului din noiembrie anul viitor. Nu a surprins astfel pe nimeni ca presedintele George W. Bush, aflat pe culmile popularitatii sale politice dupa victoria-fulger impotriva Irakului, a ales orasul de la malul Atlanticului pentru una dintre escalele turneului de strangere de fonduri, ce a debutat saptamana trecuta in capitala federala si care l-a purtat in week-end la San Francisco, Los Angeles, Miami si Tampa. In fata unei audiente dominata de directori de mari corporatii si oameni de afaceri de pe Wall Street, care au platit 2000 de dolari doar pentru a fi in sala de la Hotelul Sheraton Towers, liderul republican a aparut relaxat, vorbind despre libertate, campaniile din Afganistan si Irak si despre oportunitatile pe care le va oferi americanului obisnuit. Intr-un cuvant, el a incercat sa seduca un oras care, la ultimele patru alegeri prezidentiale, a ales candidatul democrat.

Promisiunea -unor zile mai bune- a smuls ropote de aplauze din partea asistentei care a scandat -Inca patru ani!- si s-a grabit sa ofere fostului guvernator de Texas peste patru milioane de dolari pentru pariul sau electoral si convingerea generala ca presedintele isi va spulbera atat contracandidatii republicani, cat si adversarii democrati la viitoarele alegeri. Conform celor afirmate de atentii analisti americani, impresionanta nu este doar suma de 4,1 milioane de dolari care a fost stransa de echipa Bush la New York (si care reprezinta un record absolut pentru un candidat la presedintie) si nici cele 11,85 milioane de dolari obtinute de liderul republican in mai putin de doua saptamani de campanie. Nici macar faptul ca, foarte probabil, presedintele Bush si colegul sau, actualul vicepresedinte Dick Cheney, vor reusi sa dubleze cele 100 milioane de dolari realizate in timpul precedentei curse electorale si care au fost percepute atunci ca un record greu de egalat. Si nici macar -numele grele- prezente la dineul de la Sheraton nu au reprezentat deloc o surpriza, chiar daca in randurile audientei au fost directorii generali de la Bear Stearns, Goldman Sachs, Merrill Lynch sau Lehman Bros (toti cu contributii de peste 200.000 de dolari), iar dintre politicieni n-au lipsit primarul Michael Bloomberg, guvernatorul George Pataki si conducerea Partidului Republican.

Ceea ce a surprins a fost maniera degajata in care a aparut liderul de la Casa Alba intr-un oras vazut mereu ca un fief al Partidului Democrat si pe care l-a ignorat complet inaintea alegerilor din noiembrie 2000 (victoria lui Al Gore in New York a fost de altfel zdrobitoare, cu peste 25 de procente). De data aceasta, presedintele Bush pare decis sa castige voturile newyorkezilor, iar faptul ca discursul sau a facut referiri indirecte la tragedia care a lovit orasul pe 11 septembrie 2001 (declaratii sanctionate imediat de democrati care l-au criticat ca -politizeaza o drama-) este o dovada a acestui lucru. Fostul primar al orasului, Rudy Giuliani, nu a ezitat sa declare ca -vom castiga New Yorkul pentru presedintele Bush!-, incurajat si de cele mai recente sondaje de opinie care arata ca Bush conduce detasat in preferintele locuitorilor metropolei de pe raul Hudson, cu mult inaintea senatorului Hillary Clinton, a prezidentiabilului Joe Lieberman sau a senatorului de Massachusetts, John Kerry. Dincolo de obiectivele sale financiare, escala newyorkeza a liderului de la Casa Alba a fost si o repetitie a -sarbatorii republicane- ce va avea loc in metropola in luna august a anului viitor, atunci cand 50.000 de republicani vor lua parte la Conventia partidului, prima de acest fel desfasurata in New York. Adunarea republicana, care va pompa peste 150 milioane de dolari in economia orasului, se asteapta sa-l nominalizeze pe actualul lider de la Casa Alba drept candidatul partidului pentru un nou mandat de patru ani in fruntea Administratiei americane. Obiectiv care, tinand seama de succesul turneului electoral din ultimele zile, pare mai realist ca niciodata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.