Ca sa nu mai ramana repetent nici anul acesta, executivul va fi din nou impins de la spate, fie de presedintele Traian Basescu, fie de oficialii europeni – pe post de meditatori ai elevului indaratnic – astfel incat Romania sa primeasca in sfarsit o nota de trecere la materia -integrare europeana-. 2006 va fi un an crucial pentru ca guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze in fata Uniunii Europene daca este in stare sa micsoreze distanta dintre ceea ce pune pe hartie la capitolul obiective si ceea ce a indeplinit intr-adevar.
Ministerul Integrarii Europene va avea, poate, cea mai febrila activitate dintre toate institutiile statului. In 2006, MIE (in calitate de coordonator) va superviza organizarea reuniunilor anuale ale subcomitetelor si ale Comitetului de Asociere UE – Romania. De asemenea, elaborarea Raportului anual si a Addendum-ului asupra progreselor inregistrate de tara noastra in pregatirea pentru aderarea la UE va cadea tot in sarcina MIE. Alaturi de Ministerul Administratiei si Internelor, MIE va realiza o monitorizare periodica a Planului de implementare la nivel local a legislatiei armonizate cu aquis-ul comunitar. Pana in decembrire 2006, MAI trebuie sa finalizeze extinderea Sistemului integrat de comunicatii voce si date al Politiei de Frontiera – frontiera de nord.
31 decembrie este data-limita pana la care va trebui modificata Legea 677/2000, in conformitate cu cerintele privind protectia datelor prevazute in Conventia EUROPOL. Domeniile contabilitatii si auditului financiar vor fi, de asemenea, supuse schimbarilor legislative, prin modificarea si completarea Legii 82/1991, a OG 65/1994 si a OUG 75/1999. Pana in luna martie, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa elaboreze proiectul de lege privind ratificarea Conventiei Europene pentru despagubirea victimelor infractiunilor violente.
Reforma administratiei publice
Fixarea sistemului de evaluare si monitorizare a performantelor serviciilor publice va trebui finalizata pana la finele semestrului I din 2006. Secretariatul de Stat pentru Comunitati Locale (SSCL) are ca sarcina elaborarea unui act normativ care sa prevada consultarea publica subsidiara privind stabilirea standardelor de calitate pentru serviciile publice. Tot SSCL va analiza si rezultatele experimentarii in sistem-pilot a institutiei de manager al localitatii si va elabora propuneri legislative in vederea delimitarii functiei de primar de cea de manager al localitatii. De asemenea, SSCL va initia un studiu de evaluare a pastrarii serviciilor publice deconcentrate numai in masura in care acestea functioneaza in baza unui sistem de management integrat si va veni cu propuneri privind clarificarea sistemului de subventii. ANFP va fi institutia responsabila pentru modificarea statutului functionarilor publici, prin abrogarea OUG nr. 284/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999.
Reglementarea statutului juridic al orasului Bucuresti si al administratiei sale printr-o lege distincta de cea a administratiei publice locale ar trebui sa debuteze chiar de la inceputul anului. Astfel, elaborarea Legii Capitalei se va bucura de dezbateri publice si de adoptarea in parlament, iar in 2008 se va incheia si monitorizarea implementarii acestui act normativ.
Cateva politici anticoruptie
Incepand din 2006, in luna iunie, Curtea de Conturi va trebui sa publice listele depuse de partidele politice cu privire la finantare (donatorii si sumele acordate). In martie, Ministerul Finantelor Publice in parteneriat cu Ministerul Economiei si Comertului vor realiza o evaluare independenta a institutiilor care efectueaza controale si inspectii la agentii economici. Departamentul National Anticoruptie va continua redactarea si publicarea raportului anual de activitate, concentrandu-se asupra combaterii coruptiei la nivel inalt.