Home Cultură Aceasta vietate fragila, care este premiul literar

Aceasta vietate fragila, care este premiul literar

DISTRIBUIŢI

Luni seara, Teatrul Nottara a gazduit decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania pentru volumele aparute in anul 2002. Un juriu prezidat de poetul Cezar Ivanescu si format din Adrian Popescu, Vitalie Ciobanu, Alex. Stefanescu, Alexandru Cistelecan, Mircea Ghitulescu, Horia Garbea, Cornel Moraru, George Vulturescu, Micaela Ghitescu si Adrian Aluigheorghe a decis finalistii dintre candidatii nominalizati in etapa precedenta. Stiind ca premiile ASPRO, decernate in timpul Targului de Carte Bookarest, au fost in acest an numai onorifice, l-am intrebat inainte de gala pe Eugen Uricaru, presedintele Uniunii Scriitorilor, de la care am luat, de altfel, si titlul articolului nostru, cum mai reuseste Uniunea sa dea premii, intr-o perioada dificila din punct de vedere material pentru toate asociatiile de creatie. -Este o intrebare foarte grea si tine si de secretul profesional, ne-a raspuns cu umor. Important este faptul ca institutia Premiului Literar al Uniunii Scriitorilor continua sa existe si va exista, sper, si in continuare. Premiul literar face parte din dinamica vietii literare. Nu neaparat valoarea lui pecuniara este importanta, ci faptul ca un juriu alege dintre atatea si atatea carti pe acelea care ies in evidenta. Se acorda si acum doua categorii de premii: cele oferite de juriu in urma unor deliberari si cele decise de Comitetul Director al Uniunii. Diferenta consta in faptul ca juriul este ales de Consiul Uniunii in fiecare an, iar Comitetul Director este ales de acelasi consiliu, dar pentru o perioada mai lunga. Anul acesta, doi mari oameni de cultura sunt distinsi de Uniunea Scriitorilor: Premiul National pentru Literatura este conferit lui Constantin Toiu, iar Opera Omnia a fost acordat acad. Eugen Simion si cred ca ele incuneaza si lamuresc pe deplin sensul acestor premii. Pe langa valoarea lor onoranta si de distinctie, au si o valoare pecuniara, fiecare dintre ele insemnand 15 milioane de lei, cu exceptia celor doua premii mari, sponsorizate de Banca Comerciala Romana, care au un alt cuantum. Intalnirea cu alte arte, in cadrul galei, si un cocktail vor insoti decernarea premiilor.-

Avand-o drept comper pe actrita Monica Davidescu din trupa Teatrului National din Bucuresti, Gala a imbinat decernarea propriu-zisa a premiilor cu momente coregrafice, de pantomima, de step sau, in unele cazuri, cu scurte lecturi din operele nominalizate. Ele s-au datorat actorilor Gabriel Fatu, Andrei Petrescu, George Robu, Claudia Negroiu, Augustin Pop, Ioana Marchidan, Raluca Robu.

Juriul a acordat premii la 11 categorii, incepand cu Poezia, domeniu in cadrul caruia au existat doi autori recompensati: Nicolae Coande, pentru volumul -Fundatura Homer- (Ed. Dacia Cluj) si Dinu Flamand, poetul, eseistul si traducatorul roman stabilit la Paris, pentru -Tags-, aparut la aceeasi editura. Premiile au fost cu atat mai importante cu cat concurenta a fost acerba, pe lista nominalizatilor aflandu-se si Mihai Galateanu, Vasile Garnet, Ion Mircea si Doina Uricariu. Dintr-o lista mai scurta de nominalizari pentru Proza (trei), prozatorul Dan Stanca s-a desprins cu romanul -Drumul spre piatra-, aparut la Editura Fundatiei. Precedata de o scurta lectura din textul propriu, a fost premiata Olga Delia Mateescu, bine cunoscuta pentru volumele sale de teatru si pentru distinctiile primite pana acum, pentru piesa -Ferma de struti-, aparuta la Editura Cartea Romaneasca. O lucrare incitanta a inclinat balanta la sectiunea Critica, Istorie literara, spre Mircea Muthu, -Balcanismul literar romanesc-, considerat o analiza fina a acestui fenomen cand blamat, cand clamat al culturii si civilizatiei noastre. La capitolul Publicistica s-a detasat Stefania Mincu, cu -Miorita. O hermeneutica ontologica- (Ed. Pontica). Dificila s-a dovedit sarcina juriului la capitolul Traduceri din literatura universala, in cadrul caruia, doua talmaciri din latina erau greu de departajat: -Flavius Josephus, Autobiografie. Contra lui Apion-, datorata binecunoscutului si harnicului scriitor Ion Acsan si -Sfantul Augustin, Opera omnia- a carei transpunere in romaneste a fost realizata de clujeanul Vasile Sav. Amploarea celei de-a doua i-a adus realizatorului ei un premiu. Un al doilea a revenit lui Emil Iordache pentru -Mi se spune capucin- de Daniil Harms (Ed. Polirom, Iasi), iar cel de-al treilea, Premiul Fundatiei Andrei Bantas, lui Bogdan Ghiu pentru doua lucrari de mare importanta in istoria culturii: -Inima mea dezvaluita- de Charles Baudelaire si -Energia spirituala- de Henri Bergson. Cu un nebanuit impact la public dupa 1990, Memorialistica a prilejuit si de aceasta data o concurenta deloc neglijabila, juriul trebuind sa decida intre -Yaatra. Jurnal in India- de Vasile Andru, -Usa interzisa- de Gabriel Liiceanu, -Jurnal, 1985-, de Monica Lovinescu, -Cititul si scrisul- de Nicolae Manolescu, -Jurnal stoic din anul Revolutiei urmat de Contrajurnal- de Liviu Ioan Stoiciu si volumul colegei noastre, Tia Serbanescu, -Femeia din fotografie. Jurnal 1987-1989-, aparut la Editura Compania. Decizia s-a oprit asupra lui Gabriel Liiceanu si a lui Nicolae Manolescu, ambii absenti de la gala. La categoria Dictionare/Editii critice, s-a remarcat Cicerone Ioanitoiu cu -Victimele terorii comuniste. Arestati, torturati, intemnitati, ucisi. Dictionar, vol. II, III, IV-, Literatura pentru copii a dat castig de cauza scriitoarei Doina Cetea pentru -Binoclul motanului Potifar-.

Numarul cel mai mare de premii acordate pentru o singura categorie revine Debuturilor: patru. Un volum de versuri, -Mici unitati de perceptie- de Eugenia Taralunga, si trei de critica literara au atras atentia juriului: -Juvenal- de Alexandra Ciocarlie, -Exercitii de teoria limbajului. Introducere in logosul blagian- de Daiana Cuibus si -Intre extreme- de Virgil Podoaba.

Uniunea Scriitorilor acorda, cum este si firesc, premii pentru literatura minoritatilor, pe care juriul le hotaraste la recomandarea comisiei de specialitate a USR: patru distinctii, dintre care, una pentru debut. Anul acesta, alesii au fost Dagmar Maria Anoka, autoarea monografiei in limba slovaca -Slovenska literatura v Rumunsku- (Literatura slovaca din Romania), Kiraly Laszlo, cu volumul de versuri -A szibardok tortenete- (Istoria Sibarzilor), Ioachim Wittstock pentru -Scherensnitt- (Silueta), volum de proza eseistica. Pentru debut a fost retinut volumul -A Del kisertese- (Tentatia Sudului) de Papp Attila Zsolt.

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor acorda, la randul sau, o serie de premii: pentru traducerea literaturii romane in limbi straine, capitol la care s-au distins in 2002 Darie Novaceanu (-Tristan Tzara – Poemas rumanos), Florica Madritsch-Marin (-Nichita Stanescu – Omag-), Ileana Scpione, Sandra Popescu y Duma, Tudora Sandru Mehedinti (-Vintila Horea – El fin del exilio – Cuentos de juventud-), si Diploma pentru jurnalism cultural care a recompensat de aceasta data presa audiovizuala: Lucia Negoita, redactor la Romania Cultural si Liviu Grasoiu de la Radio Romania.

Cele doua premii -grele- au revenit, cum era si de asteptat, unor seniori ai literaturii. Premiul National pentru Literatura a incununat activitatea prozatorului Constantin Toiu, ajuns la venerabila varsta de 80 de ani. Premiul Opera Omnia a fost decernat criticului, istoricului literar si eseistului Eugen Simion, presedintele Academiei Romane.

L-am rugat pe acad. Eugen Simion sa ne spuna ce inseamna aceasta distinctie pentru domnia sa.

-Orice premiu ne bucura, nu trebuie sa fim ipocriti. Dar acesta a venit dupa douazeci si ceva de ani, intr-un moment important din viata mea – am implinit 70 de ani. Relatiile mele cu Uniunea Scriitorilor n-au fost idilice dupa 1990. Nu stiu foarte bine cine a fost de vina. Am fost marginalizat, satanizat si n-am mai participat la viata Uniunii nici fizic, nici spiritual. Gestul de acum al Uniunii Scriitorilor mi se pare generos si inteligent. Este inceputul unei regasiri. Personal, cred ca scriitorii trebuie sa se inteleaga in chestiunile importante. Imi vin in minte frumoasele cuvinte spuse o data de Eugen Ionescu: <In lume totul ne poate desparti, in afara de cultura>. Acord o semnificatie morala acestui premiu si multumesc Comitetului Director al Uniunii ca s-a gandit la mine. In ceea ce priveste <Opera Omnia>, am inca foarte multe proiecte pe care as vrea sa le duc pana la capat.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.