Home Educație Școala Gimnazială Homorod plantează o livadă școlară de meri

Școala Gimnazială Homorod plantează o livadă școlară de meri

DISTRIBUIŢI

Fundația Mihai Eminescu Trust în colaborare cu Școala Gimnazială din Homorod, județul Brașov, și cu Primăria Comunei Homorod vor planta o livadă școlară în care se vor regăsi 30 de soiuri tradiționale de meri din zonă.

În vederea pregătirii activității, echipa de proiect a fundației a organizat o sesiune de informare pentru elevii și profesorii școlii gimnaziale din Homorod și au fost distribuite pliante privind plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi, cu scopul de a atrage cât mai mulți elevi și profesori care să se implice în plantarea livezii.

Livezile școlare au existat în aproape toate satele din Transilvania și erau folosite de învățători și profesori pentru a iniția elevii în tainele pomiculturii: cum și când se plantează pomii, cum se îngrijesc, când se altoiesc, iar recolta era consumată de elevi și învățători.

Din păcate, majoritate lor au fost distruse, lăsate în paragină sau chiar desființate. Inițiativa Fundației Mihai Eminescu Trust de a reînvia această tradiție are ca scop conservarea soiurilor de pomi fructiferi din zonă, reintroducerea în programa școlară opțională a pomiculturii, dar și încurajarea consumului de fructe în rândul tinerilor.

Terenul pentru viitoarea livadă a fost pus la dispoziție de Primăria Comunei Homorod, Fundația Mihai Eminescu Trust va asigura uneltele necesare pentru plantare, puieții și va împrejmui zona cu un gard, iar Școala Gimnazială din Homorod va planta puieții, îi va îngriji în următorii 20 de ani și va monitoriza creșterea lor.

Lucrările de pregătire a terenului vor începe în cursul acestei săptămâni, iar activitatea de plantare va avea loc în săptămâna 10-14 noiembrie 2014.

Această acțiune face parte din activitățile proiectului ‘Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe’, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, implementat de Fundația Mihai Eminescu Trust în parteneriat cu fundația elvețiană SAVE, având ca obiectiv conservarea și valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi și a practicilor agricole tradiționale ca activități durabile generatoare de venit pentru comunitățile rurale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.