-Silvio, what the fuck have you done!-, a sunat intrebarea-repros pe care presedintele Parlamentului European, Pat Cox, i-a adresat-o manhit premierului italian, Silvio Berlusconi, dupa incidentul creat in urma atacului asupra liderului social-democratilor germani din Parlamentul European, Martin Schulz. Acesta ii reprosase lui Berlusconi conflictul de interese in care se afla in dubla sa calitate de prim-ministru si lider in topul bogatasilor italieni, Berlusconi dandu-i o replica surprinzatoare si spontana, si anume ca l-ar prinde foarte bine rolul de gardian nazist intr-un documentar care se pregateste in Italia. Ceea ce a generat ieri seara un adevarat conflict diplomatic intre Berlin si Roma a fost refuzul premierului italian de a-si cere scuze fata de oficialul german, cu explicatia, oferita intr-o conferinta de presa, ca a fost vorba despre o -ironie-.
Practic, Berlusconi, in calitatea sa consacrata de unicat pe taramul politicii, a lansat o premiera absoluta, prin iritarea diplomatica pe care a reusit sa o genereze imposibilitatea de a se fi abtinut sa dea o asemenea replica parlamentarului german.
O premiera o constituie si absenta deputatilor europeni de la dejunul de dupa discursul de inceput de mandat in fruntea Uniunii Europene a premierului italian, programat imediat dupa conferinta de presa in care Berlusconi a refuzat sa-si ceara scuze pentru interventia sa. Doar seful grupului Partidului Popular European, Hans Poettering, asadar tot un german, a onorat cu prezenta sala festiva, scaunele pe care ar fi urmat sa se aseze deputatii din grupurile socialist, liberal, ecologist si de extrema-stanga, dar si cel al Partidului Popular, ramanand goale. Un fel de a spune -a onorat cu prezenta-, pentru ca a refuzat sa se aseze, transmitandu-i la ureche lui Berlusconi ca inclusiv membrii grupului la care este aliat si partidul sau Forza Italia sunt extrem de furiosi. De la dejun a lipsit chiar si vicepremierul italian Gianfranco Fini, lider al Aliantei Nationale, membru al coalitiei guvernamentale de la Roma. De altfel, in momentul replicii lui Berlusconi din aula parlamentului, acesta statea langa seful sau si a fost vizibil jenat de interventia acestuia, ulterior apreciind ca el ar trebui sa-si ceara scuze, pentru ca este inacceptabil ce a spus, indiferent de ceea ce l-a provocat. Insasi absenta jenanta a reprezentantilor legislativului european l-a facut pe Pat Cox sa-i puna lui Berlusconi intrebarea -Ce-ai facut, Silvio?- intr-un limbaj mai mult decat nediplomatic, sugestiv insa pentru cele intamplate. La fel de sugestiv, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi – adversarul politic in Italia al lui Berlusconi, dar totodata omul cu care acesta trebuie sa faca echipa pentru jumatate de an de mandat european -, a parasit si el in tacere sala festiva, fara sa schimbe nici un cuvant cu Berlusconi.
Criza
Evolutia evenimentelor a fost extrem de rapida. Refuzul de a-si cere scuze fata de deputatul german a generat o puternica iritare diplomatica la Berlin. Initial, ambasadorul italian din capitala germana a fost solicitat sa ofere explicatii oficiale, moment dupa care a urmat interventia premierului italian. Acesta a ales varianta de a prezenta scuze -poporului german-, insa liderul socialistilor europeni, spaniolul Baron Crespo, a replicat imediat ca nu este suficient, fiind vorba despre un adevarat -incident institutional-, pentru ca premierul italian a jignit intreg Parlamentul European. Potrivit BBC, Crespo ar fi explicat ca asteapta respectivele scuze pana astazi la pranz, inaintea asteptatei convorbiri telefonice cu cancelarul german Gerhard Schroder, promisa de Berlusconi dupa ce seful Cabinetului de la Berlin a calificat ca -inacceptabila- comparatia pe care a facut-o si a anuntat ca asteapta scuze oficiale. Ulterior, mesajul lui Schroder a fost dublat de interventia sefului diplomatiei germane, Joschka Fischer, care a declarat in plenul parlamentului german ca este -evident- ca trebuie sa-i ceara scuze deputatului social-democrat german.
-Complotul stangii-
Berlusconi a explicat ca i-a amintit lui Schulz de capitolul cel mai tragic din istoria Germaniei, pentru ca -in Italia circula de ani de zile diferite povesti despre Holocaust, pentru ca italienii stiu chiar si sa glumeasca pe marginea unei tragedii pentru a o depasi-. Scuzele fata de poporul german rostite in acel moment in fata grupului parlamentar al Partidului Popular European au fost urmate de rugamintea de a nu lasa stanga -sa se foloseasca de acest episod impotriva mea, impotriva tarii mele si impotriva voastra-. Ulterior, Berlusconi a mers chiar mai departe, incercand sa acrediteze ideea ca este vorba in realitate despre o lucratura pusa la cale cu concursul stangii italiene, idee respinsa de aceasta.
Solutia prin care ar fi urmat sa se incerce depasirea crizei, reprezentata de convorbirea telefonica Berlusconi – Schroder, anuntata initial pentru ieri dupa-amiaza, parea sa fi intrat si ea in zona imprevizibilului. Discutia fusese amanata pentru aseara, -din cauza agendei incarcate-, dupa cum a explicat oficial guvernul de la Berlin. Mesajul ar putea fi acela ca Berlinul nu considera discutia propusa de Berlusconi foarte importanta si, prin urmare, nu este obligatoriu ca ea sa fie suficienta pentru a inchide incidentul, asa cum a explicat Cabinetul italian ca se asteapta. Ramane de vazut cat de usor este dispus sa treaca peste acest moment dificil Cabinetul german sau cat de mult se va folosi de incident si va incerca sa faca din impetuozitatea lui Berlusconi un bumerang care sa-i aminteasca de proamericanismul manifestat in criza din Irak.
Pas cu stangul
Majoritatea ziarelor italiene de ieri, la fel ca si celelalte cotidiane importante din Europa, comenteaza ca incidentul creat nu face decat sa complice si mai mult misiunea de lider european a premierului italian, deja puternic contestat din cauza pozitiei sale de cel mai bogat italian, dar si problemele cu justitia. Incepuse mai bine decat se astepta toata lumea, comenta BBC, in timp ce majoritatea covarsitoare a comentariilor din presa italiana au prezentat extrem de critic evolutia lui Berlusconi. -Factorul B care ne indeparteaza de UE-, titra -La Repubblica-, cel mai mare adversar mediatic al premierului italian. -Pornind cu piciorul nepotrivit-, scria si -Il Messagero-, cotidian de centru, care aprecia ca iesirea lui Berlusconi este una dintre cele mai rele din istoria gafelor sale. O istorie bogata, dupa cum s-au grabit ieri BBC sau -Financial Times- sa o treaca in revista. Au fost amintite aprecierile la adresa -inferioritatii- culturii islamice, dar si remarcile cu tenta sexuala pe care Berlusconi le-a facut in timpul unui dineu cu familia regala spaniola, vizibil ofensata. La fel a ramas, pe moment, fara replica anul trecut si premierul danez, cand i-a spus ca poate ar trebui sa-l prezinte sotiei sale, pentru ca seamana cu fostul primar al Venetiei, despre care se spunea ca ar avea o relatie cu sotia sa.