Joi seara, in jurul orei 20.00, o puternica explozie a creat panica in cartierul bucurestean Domenii. -Sursa- deflagratiei se afla la parterul blocului BC nr. 142, din Bulevardul Ion Mihalache, unde se afla un cabinet de medicina veterinara. Blocul, inclinat cu cativa centimetri, arata ca dupa un bombardament. 11 oameni, printre care batrani si copii, au ajuns la spital cu rani mai mult sau mai putin grave, iar 12 apartamente au fost distruse in totalitate. Blocul din imediata vecinatate are si el 20 de apartamente ramase fara geamuri. La fata locului si-au facut aparitia fostul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea, primarul general, Traian Basescu, si primarul sectorului 1, Vasile Gherasim – care a gasit imediat si solutia pentru cazarea sinistratilor: un centru pregatit in Mogosoaia pentru copiii strazii. Insa -manusa a fost ridicata- de primarul general al Capitalei, care a anuntat ca pune la dispozitia sinistratilor un bloc cu 22 de apartamente, situat in Soseaua Oltenitei.
Dragos Badea, un batranel care, in 1956, a facut parte din colectivul care a lucrat la proiectul blocului, anunta, ieri, ca -blocul nu va cadea-, asigurandu-i in acelasi timp pe sinistrati ca lucrarile de consolidare a imobilului vor dura cel mult patru-cinci luni. Pana atunci, urmeaza ca cei din comisia de ancheta sa elucideze misterul unei explozii declansate la trei zile dupa ce instalatia de gaze a blocului fusese verificata de specialistii autoritatii de profil.
A mai explodat un bloc, au mai fost raniti grav niste oameni, iar cativa politicieni numiti in functii administrative au mai profitat de o ocazie pentru a-si face reclama politica lor si partidului lor. Joi seara, blocul BC, nr. 242, de pe Bdul Ion Mihalache, a fost distrus de o explozie. 11 oameni, printre care batrani si copii, au fost internati in spital. Chiar si a doua zi, spre pranz, imaginea era ca dupa razboi. Una dintre aripile blocului sta sa cada. Din trotuar se vad, in apartamente, fotolii rasturnate, televizoare sparte si obiecte de imbracaminte atarnand pe lustre si pe tocaraia ferestrelor. In fata blocului reprezentantii municipalitatii cautau cu insistenta camerele de filmat si reportofoanele ziaristilor pentru a anunta masurile pe care le-au luat si pe care le vor lua, -uitand- sa spuna ca nu fac nimic pentru a preveni astfel de situatii. In afara -tarcului-, femei, copii si batrani stateau din zorii zilei, asteptand sa li se permita sa-si recupereze cate ceva din apartamentele distruse. Nu aveau nici o sansa, pentru ca riscul ca blocul sa se prabuseasca, mai ales partea stanga a sa, este foarte mare. O batrana plangea mocnit, fara lacrimi… A pierdut tot, atat ea, cat si ceilalti locatari. Nici unul dintre ei nu are asigurare in caz de dezastru. Dezastru, (im)previzibil, atata timp cat explozia a avut loc la trei zile dupa ce instalatia de gaz a blocului fusese verificata.
Panica in Domenii
Joi seara, in jurul orei 20.00, o puternica explozie a creat panica in cartierul bucurestean Domenii. -Sursa- deflagratiei se afla la parterul blocului BC, nr. 142, din Bulevardul Ion Mihalache, unde se afla un cabinet de medicina veterinara. Blocul, inclinat cu cativa centimetri, arata ca dupa un bombardament. 12 apartamente distruse, ale caror interioare pline de moloz sunt vizibile din trotuar. In -parcare-, sapte autoturisme avariate de suflul exploziei. Blocul din imediata vecinatate are si el 20 de apartamente ramase fara geamuri. Primul ajutor acordat ranitilor a fost dat de un voluntar din cadrul Societatii Nationale de Cruce Rosie, care se afla in cartier si a auzit explozia. La fata locului au ajuns in jur de 10 autosanitare ale Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti.
Victimele
La camerele de garda ale spitalelor -Sf. Maria- si Urgenta Floreasca s-au prezentat, in urma deflagratiei de joi seara, 11 persoane, dintre care patru la -Sf. Maria- si sapte la Urgenta. Doar doi dintre acestia au necesitat ingrijiri medicale in spital. Badea Daniel, in varsta de 27 de ani, a fost internat la chirurgie plastica, prezentand un traumatism cranio-facial, multiple plagi taiate faciale, toracice, abdominale si la nivelul membrelor, iar Nafornita Constantin, in varsta de 83 de ani, a fost internat la spitalul -Sf. Maria- pentru un traumatism cranio-cerebral minor, plaga scalp temporala dreapta si plaga taiata in regiunea deltoidiana dreapta.
De asemenea, copilul Toderas Alexandru, in varsta de trei ani, a fost trimis la Spitalul -Grigore Alexandrescu-, prezentand un traumatism cranio-cerebral minor nivel 0 si o plaga scalp occipital median.
Razboiul solutiilor
Locatarii celor 12 apartamente avariate au fost evacuati, reprezentantii Protectiei Civile sfatuindu-i pe oameni sa isi caute adapost la rude sau prieteni, pentru ca exista pericolul ca blocul sa se prabuseasca. La fata locului si-a facut aparitia si primarul sectorului 1, Vasile Gherasim, care a gasit imediat si solutia pentru cazarea sinistratilor: un centru pregatit, in Mogosoaia, pentru copiii strazii. Insa -manusa a fost ridicata- de primarul general al Capitalei, care a anuntat ca pune la dispozitia sinistratilor un bloc cu 22 de apartamente, situat in Soseaua Oltenitei. A doua zi, s-a dat din nou adunarea autoritatilor, prezentandu-se acelasi primar Vasile Gherasim si Gabriel Oprea care, la apelativul -dom* prefect-, le raspundea -modest- oamenilor: -Nu sunt prefect, sunt doar un om care poate sa va ajute-. O locatara, Dobrica Florentina, incerca sa explice atat primarului de sector, cat si -omului care o poate ajuta- ca nu poate sa stea -la comun, cu bucatarie si baie comuna, cu un copil de trei anisori-. Femeii i se raspundea ca trebuie sa fim fericiti ca exista solutii si i se sugera sa aleaga solutia data de primarul general al Capitalei. Dupa un timp insa, Gabriel Oprea ii anunta pe oameni ca -domnul Basescu nu raspunde la telefon, duceti-va la dansul la primarie-.
-Blocul nu va cadea!-
Acesta a fost verdictul dat de Dragos Badea, un batranel care, in 1956, a facut parte din colectivul care a lucrat la proiectul blocului. -Din experienta mea, care cuprinde cateva zeci de astfel de cazuri, pot sa sustin ca structura blocului va resista, iar blocul nu va cadea-, anunta proiectantul Dragos Badea, dand asigurari ca lucrarile de consolidare a imobilului vor dura cel mult patru-cinci luni. Pentru lucrari, ieri, Consiliul Local al sectorului 1 a pus la dispozitia constructorilor un fond de cinci miliarde de lei, necesar consolidarii imobilului afectat de explozie.