Home Social Bacalaureatul defect a provocat revolta elevilor

Bacalaureatul defect a provocat revolta elevilor

DISTRIBUIŢI

Examenul de Bacalaureat al acestei veri fierbinti a generat numeroase contradictii si interpretari dintre cele mai confuze in ceea ce priveste atat organizarea, cat si organizatorii. S-a constatat in anumite locuri de desfasurare a examenului, cu o stupoare tardiva si inutila, ca unii dintre membrii comisiilor nu cunosteau nici macar regulamentul de desfasurare a examenului (de modificarile aduse Legii invatamantului, ce sa mai vorbim…)

Ministrul educatiei arunca bomba…

Potrivit unora dintre sursele mai mult sau mai putin oficiale implicate in confuzia de sambata, proaspatul ministru al educatiei, cercetarii si tineretului, Alexandru Athanasiu, a declarat ca examenul de Bacalaureat a fost prelungit cu o zi, respectiv sambata, 5 iulie, pentru candidatii care nu au fost primiti la proba de joi, 3 iulie, deoarece nu promovasera primul test-grila. Ministrul educatiei, cercetarii si tineretului a afirmat ca examenul de sambata va fi organizat in aceleasi centre in care cadidatii au sustinut probele precedente. Absolventilor li se solicita sa completeze o cerere privind inscrierea la testul ce va fi organizat peste o zi. Alexandru Athanasiu considera ca sunt cateva erori de la examenul de Bacalaureat care au creat probleme catorva sute de candidati. -Este foarte neplacut ceea ce s-a intamplat, regret incidentul si vom lua masuri impotriva celor care nu au respectat indicatiile nostre legate de acceptarea la test a tuturor cadidatilor, chiar daca nu au promovat testul-grila precedent-, a declarat ministrul Athanasiu.

Avand in vedere ca examenul de Bacalaureat din acest an a dat si asa multa bataie de cap atat organizatorilor, cat si concurentilor, prelungirea sesiunii cu inca o zi, in speranta rezolvarii problemelor, n-a facut, din pacate, decat sa sporeasca numarul nemultumitilor. Si aceasta din pricina unei organizari pompieristice si defectuoase.

Absolventii au asaltat alte centre de examen

Elevii care nu au fost primiti sa sustina proba de joi au fost invitati sambata pentru a da probele de Istorie sau Geografie. Cati elevi au fost insa anuntati in timp util si cat de precisa a fost informarea care li s-a facut s-a vazut din cele ce au urmat sambata.

Sute de absolventi au luat cu asalt mai multe centre de examen, altele decat cele anuntate, sperand ca, desi au lipsit la o proba, vor fi primiti si ei la test. Examenul a fost reorganizat numai pentru candidatii care nu au fost primiti in cursul saptamanii la testul-grila.

In Capitala, aceasta situatie fara precedent a fost transmisa imediat de la centrele de examen catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Lista cu cei 149 de candidati neprimiti la test a fost transmisa si la Serviciul National de Evaluare si Examinare spre aprobare. Pentru fiecare candidat a existat o aprobare nominala. In Bucuresti, testul-grila a fost reluat in doua centre de examen, Colegiul Economic Viilor si Grupul Scolar Mihai Bravu. Ceilalti candidati vor sustine probele nepromovate sau cele la care au lipsit in sesiunea din toamna.

La Brasov, peste 100 de elevi au luat cu asalt Inspectoratul Scolar, al carui sediu a fost bine pazit de un echipaj de jandarmi. Elevii si-au manifestat nemultumirea ca nu au fost primiti la examenul pe care nu l-au putut sutine din cauza unei probe picate. Dupa ce au stat mai bine de ora in fata Inspectoratului Scolar in speranta ca cineva va iesi sa le explice ce s-a intamplat, candidatii la Bacalaureat au plecat spre prefectura, scandand -Demisia!-si -Hotii!-, pentru a discuta cu prefectul. In acest timp insa, conducerea Inspectoratului Scolar Brasov sustinea ca nu a existat baza legala pentru desfasurarea probei de sambata.

Iata cum lipsa de organizare, necunoasterea legii, precum si ezitarile unui ministru – care nu a avut timp sa se puna la punct cu toate problemele din Educatie – au avut -darul- de a-i face pe multi dintre candidati sa transpire chiar mai mult decat din cauza caniculei de afara, multi dintre acestia nemaiputand sustine probele ulterioare celor pe care le-au picat.

Ce trebuia sa fie, de fapt

Potrivit unui comunicat al MECT, -reglementarile in vigoare (Legea invatamantului nr. 84/1995, Legea 268/2003, pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1995, precum si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2003) nu interzic elevilor respinsi la o proba scrisa sau practica a examenului de Bacalaureat sa participe la probele ulterioare.

Cu toate acestea, unele comisii de Bacalaureat, impotriva carora vor fi aplicate sanctiuni, conform prevederilor legale, au refuzat candidatilor respinsi la proba obligatorie a profilului (proba d) din data de 2 iulie 2003 participarea la proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare – proba scrisa sau practica (proba f) din ziua urmatoare. Candidatilor aflati in aceasta situatie li s-a oferit posibilitatea de a sustine aceasta proba sambata, 5 iulie 2003, incepand cu ora 9.00. Reparatia a fost incercata insa confuz, in graba, neprofesionist si a dus la ceea ce a dus…

Legea nr. 268/2003, pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1995, prevede: -In cazul nepromovarii examenului national de Bacalaureat, probele promovate sunt recunoscute, la cerere, in sesiunile ulterioare. Aceasta prevedere se va aplica incepand cu sesiunea august-septembrie 2003 a examenului de Bacalaureat-.

Rezultatele acestei prime si chinuite sesiuni de Bacalaureat vor fi afisate azi, cand se vor putea depune si contestatiile la probele scrise la Limba si literatura romana, respectiv Limba si literatura materna maghiara sau germana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.