Home Economic-Financiar Actionarii Fondului Proprietatea isi vand participatiile la preturi de nimic

Actionarii Fondului Proprietatea isi vand participatiile la preturi de nimic

DISTRIBUIŢI

Infiintat cu mare tam-tam, dar si cu mare intarziere fata de programul anuntat, Fondul Proprietatea – destinat acordarii de despagubiri celor care nu-si vor mai putea primi in natura bunurile confiscate in mod abuziv de comunisti – are din ce in ce mai mult caracteristicile unei noi -cuponiade-. Mai exact, partile negative ale celebrei -privatizari in masa-, actiune de trista amintire.

Si acum, ca si in anii *90, o categorie de -initiati-, in fapt niste samsari (multi dintre ei fiind aceiasi insi imbogatiti peste noapte pe seama luarii cu japca a certificatelor si a cupoanelor de proprietate de la -fraierii- neinitiati), le dau tarcoale celor indreptatiti sa intre in posesia bonurilor valorice si, momindu-i cu sume modice, ii conving sa le cedeze aceste drepturi. Ei profita de faptul ca cei mai multi dintre fostii proprietari sunt oameni in varsta, multi dintre ei bolnavi, care nu mai au mult de trait si care accepta sa-si vanda drepturile, chiar si la preturi de nimic.

-Cei mai multi dintre membrii asociatiei noastre au peste 70 de ani, au obosit tot asteptand, multi si-au pierdut increderea si chiar interesul pentru aceasta actiune, prin urmare isi vor vinde drepturile. Un lucru e clar: in jurul fondului exista deja o mafie interesata de preluarea acestor actiuni. Ca dovada, numerosi membri ai asociatiei noastre au fost deja contactati de anumite persoane si intrebati daca sunt dispusi sa isi vanda titlurile de proprietate-, ne-a declarat Maria Teodoru, presedintele Asociatiei fostilor proprietari deposedati in mod abuziv.

Potrivit reglementarilor adoptate de executiv, fostii proprietari se aleg, in fapt, cu praful de pe toba, sumele oferite in schimbul titlurilor acoperind putin peste 10% din valoarea acestora. In plus, bataia de joc a celor care au pus pe picioare aceasta masinarie -in scopul de a face dreptate fostilor proprietari- pare ca nu a avut limite, pentru ca, pe langa actiuni la cateva societati profitabile, in fond intra si creantele in dolari pe care statul roman le are de recuperat de la 13 state, din care cea mai mare parte – 80% din suma – o reprezinta cea provenita din relatia cu Irakul. Or, se stie ca, in urma -succeselor- repurtate de -generosii- negociatori romani, in acest moment, statul roman nu mai are de recuperat de la Irak decat 500 milioane de dolari, din totalul datoriei de peste 2,5 miliarde.

Mai mult decat atat, potrivit acordului incheiat cu Irakul, cei 500 milioane de dolari vor fi rambursati in decursul a 23 de ani, plus o perioada de gratie de sase ani. Pe de alta parte, pe langa cateva nume sonore, precum RomTelecom, Petrom sau CEC, au fost introduse in devalmasie in Fondul Proprietatea foarte multe societati, fie falimentare, fie impovarate de datorii, societati de pe urma carora este greu de crezut ca se va obtine un profit semnificativ. Samsarii vor avea grija insa sa -cumpere-, ca si in cazul cupoanelor si al certificatelor de proprietate, doar bonuri care o sa le aduca profit. Cele neprofitabile le vor ramane fraierilor.

Cesiuni si donatii, cu ajutorul unor notari -dezinteresati-

Modalitatea de jecmanire a celor indreptatiti sa intre in posesia acestor bonuri valorice este simpla. -Se duc la un notar <binevoitor> si intocmesc acte de donatie sau de cesiune a acestor drepturi, in paralel intelegandu-se asupra unei sume, care de regula este derizorie-, ne-au declarat, sub protectia anonimatului, surse din piata de capital. Deja s-a creat o adevarata retea in acest scop, foarte bine organizata, ca si in cazul cupoanelor, dar si foarte bine protejata, sub aspectul confidentialitatii, inclusiv de notarii in cauza, care din acest punct de vedere sunt acoperiti de lege. -Nici fostii proprietari care cad in plasa acestor samsari nu sunt dispusi sa faca declaratii presei, fiind foarte bine instruiti in acest sens, inclusiv de notari-, ne-au precizat sursele citate.

Deocamdata, a fost infiintat un Consiliu de Supraveghere

Ramane de vazut daca si de aceasta data autoritatile vor ramane pasive in fata acestui fenomen, asa cum s-a intamplat pe timpul cuponiadei, cand oricine putea subscrie oricate cupoane dorea, fara sa-l intrebe cineva despre provenienta acestora.

La sfarsitul anului trecut, la conducerea Consiliului de Supraveghere al Fondului a fost numit Nicolae Ivan, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice. Potrivit Mediafax, Ivan a fost numit in aceasta functie la data de 23 decembrie 2005, zi in care si-a depus si demisia din functia pe care o detinea la MFP. -Era vorba de o incompatibilitate de functii. In plus, in cazul Fondului Proprietatea, dimensiunea politica si importanta nationala sunt mai mari, in contexul angajamentelor majore facute de Alianta-, a precizat Ivan. Potrivit acestuia, inregistrarea Fondului Proprietatea la Oficiul Registrului Comertului a fost realizata in ziua de 29 decembrie a anului trecut. Consiliul de Supraveghere al Fondului este compus din sapte membri.

Deja, 100.000 de case vandute pe mai nimic

Un numar mare de case, care ar fi trebuit retrocedate, au fost deja vandute la preturi insignifiante, de regula persoanelor apartinand clientelei politice. Aceste case nu se vor mai intoarce niciodata la proprietarii lor de drept. -Au fost vandute la preturi de nimic case pentru care statul nu avea titlu de proprietate si, prin urmare, pe baza Legii 112/1995, nu avea voie sa le instraineze. Este vorba despre 100.000 de case, toate centrale, care au fost vandute fara titlu si pentru care ar trebui ca actul de vanzare-cumparare, incheiat in afara legii, sa se anuleze fara interventia justitiei-, ne-a declarat dna Teodoru. Insa acest lucru nu se va intampla pentru ca, dupa cum este conceput acest pachet de legi, ultimul cuvant in ceea ce priveste valabilitatea actului de proprietate asupra locuintei al fostului chirias ii va reveni instantei de judecata. Doar in cazul in care instanta va decide nulitatea actului incheiat intre primarie si fostul chirias locuinta in cauza va fi restituita fostului proprietar. In prezent, se afla in derulare circa 12.000 de astfel de procese.

Consultantul si administratorul, numiti la primavara

Fondul a fost constituit sub forma unui organism de plasament colectiv, ca entitate destinata platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman si va fi administrat de catre o societate de profil cu reputatie internationala, desemnata prin licitatie publica internationala. Licitatia va fi organizata de catre un consultant selectat tot in baza unei licitatii publice internationale, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului. Pana la data transferului administrarii, Fondul Proprietatea urmeaza sa fie gestionat, provizoriu, de Ministerul Finantelor Publice, printr-un Consiliu de Supraveghere. Se estimeaza ca procedura de organizare a licitatiilor si de selectare a consultantului si a administratorului Fondului va fi incheiata in primavara lui 2006, astfel incat Fondul sa fie cotat la bursa in prima jumatate a anului.

Consultantul si administratorul Fondului vor stabili inclusiv daca actiunile Fondului vor fi cotate doar la Bursa de Valori Bucuresti sau si pe pietele internationale de capital. Actul normativ prevede ca, la constituire, capitalul social al Fondului va fi de 14.240,540 miliarde lei noi, fiind format din active la peste o suta de firme cu capital de stat. Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora. Statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire. Numarul celor care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate este estimat la circa 120.000 solicitanti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.