Home Cultură Fictiune si nonfictiune

Fictiune si nonfictiune

DISTRIBUIŢI

Chiar daca mai toata lumea pleaca acum in vacanta, sau poate tocmai de aceea, interesul pentru productia editoriala ne determina sa continuam recomandarile de lectura, cu atat mai mult cu cat oferta este extrem de diversificata.

Editura Tritonic a lansat de curand mai multe volume interesante, destinate fie iubitorilor de istorie recenta, fie unor categorii de specialisti.

Take Ionescu de Constantin Xeni este biografia unui longeviv om politic despre care generatiile de dupa razboi nu stiu aproape nimic. -Scriitor, om politic, om de guvern, Take Ionescu a fost un precursor in idei si metode-, spune autorul, amintind ca -despre nici un om politic contemporan G. Clemenceau, atat de zgarcit in laude, n-a scris un omagiu asa de magulitor ca despre acest roman, despre acest <mare european>, pe care nici nu-l cunostea personal.- Cartea, aflata la a doua editie, urmeaza cronologic existenta acestui om politic a carui viata se impleteste cu toate evenimentele importante ale istoriei Romaniei de sfarsitul secolului al XIX-lea si din prima parte a celui urmator, incepand cu Expozitia Universala de la Paris din 1879, cand, student fiind, a conferentiat, la initiativa Societatii de Geografie a Frantei, cucerind asistenta prin elocventa si eleganta limbajului ce lasau sa se intrevada viitorul orator de talie, continuand cu intrarea in baroul bucurestean, unde isi castiga supranumele -Tachita gura de aur-, cu traseul politic, pana la disparitia sa, in Italia, in 1922. -Am socotit ca o viata de proportiile acesteia merita sa fie fixata in contururi cat mai precise si cat mai complexe. Este spre folosul general ca viata lui Take Ionescu, descrisa sub toate aspectele, sa fie stiuta si de generatiile viitoare, care nu l-au cunoscut. Ele vor dori poate sa-si implineasca datoria de a patrunde evenimentele cele mai mari din epocile istoriei noastre, rasfoind viata acelora care le-au infaptuit-, scrie autorul in prefata din 1932.

Sub povara armistitiului. 1944 – 1947 de Alesandru Dutu, aparuta in colectia -Biblioteca de Istorie- a aceleiasi edituri, traseaza pentru cititori evolutia relatiilor armatei romane cu Comisia Aliata de Control (partea sovietica) imediat dupa 23 august 1944 si destructurarea acesteia in conformitate cu interesele Moscovei si, apoi, ale regimului comunist. Dezarmarea unui mare numar de militari romani pe frontul din Moldova, sechestrarea flotei de razboi, reducerea drastica a efectivelor aflate in tara au fost numai inceputul unui proces cu rezultate catastrofale pentru armata tarii noastre. Directiile pe care autorul isi structureaza analiza determina si succesiunea capitolelor: Aliat sau inamic?; Armata si politica; Tragedia corpului de comanda al armatei; Involutia armatei romane in primii ani postbelici. -Daca la 23 august 1944, cand a trecut de partea Natiunilor Unite, Romania dispunea de un organism militar puternic, neinregimentat politic, treptat-treptat, sub presiunea continua a Comisiei Aliate de Control (partea sovietica), a partidului comunist si a diversilor oportunisti, armata romana a inregistrat multa vreme o involutie continua, in pofida rezistentei opuse de generalii si ofiterii patrioti care au incercat, deseori cu riscul vietii si al libertatii, sa mentina specificul national si traditia ostirii-, scrie autorul in prefata volumului.

Memoriile mele de C.D. Aricescu. -Mi-am propus a scrie aceste memorii pentru folosul copiilor mei ca, profitand de experienta parintilor lor, sa devie mai demni de afectiunea si stima semenilor lor, singura ambitiune la care au aspirat nascatorii lor. (…) Acesta este testamentul ce las copiilor mei; Costica, primul nascut, mostenitorul numelui meu de botez si de familie, cum si al aplicarilor mele firesti, el va conserva aceste memorii, ajungand in etate virila. De va voi, le poate publica; nici tatal sau nu va rosi in patria spiritelor, nici el in viata aceasta. Daca modestia nu m-ar fi oprit, le-as fi publicat, inca traind; dar tot este mai bine a vedea lumina asemenea opera dupa moartea autorilor sai-, scrie in Introducere, acest scriitor pasoptist (1823 – 1886), situat de obicei in al doilea esalon literar, avand insa o activitate politica remarcabila in generatia pasoptista si, de asemenea, una gazetareasca. -Activitatea literara a lui C.D. Aricescu s-a obiectivat in mai toate domeniile culturii scrise romanesti, fiind rezultatul unui program social si politic asumat ca doctrina personala: pasoptismul. Nici un alt scriitor al acestor vremi nu s-a lasat purtat de inspiratiunea sociala si nu s-a hranit cu atatea iluzii si sperante de libertate, de renovare a lumii romanesti-, scrie ingrijitorul editiei, Liviu Petreanu, in prefata cartii.

Manual de Jurnalism. Redactarea textului jurnalistic. Genurile redactionale de Cristian Florin Popescu, aparuta in seria -Catedra-, este o carte destinata in primul rand studentilor in jurnalism si stiintele comunicarii. Autorul recurge la o abordare interdisciplinara, considerand ca, in momentul de fata, practica jurnalismului nu se poate lipsi de cunostinte de stiinta limbajului, de stilistica, retorica, critica si istorie literara, sociologia si psihologia receptarii, istoria presei, etica jurnalistica. -Si totusi, aceasta lucrare nu este nici un tratat de stilistica, si nici de lingvistica; nu este un tratat de argumentare si nici de sociologie. Autorul simte insa nevoia sa foloseasca unele din datele acestor discipline, in incercarea de a circumscrie teritoriul in acelasi timp vag si nelimitat, al scriiturii de presa. Al carei rol este acela de a exprima gandirea jurnalistului, pusa in slujba transcrierii fidele a realitatii-, se specifica in incheierea prefetei cartii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.