Sefii Inspectoratului General al Politiei Romane s-au plans ieri presedintelui Traian Basescu si ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, de proasta cooperare pe care o au cu procurorii. Desi se anuntase initial ca, la prezentarea bilantului, Ministerul Public avea sa fie reprezentat de adjunctul institutiei, Marcel Sintpetru, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, s-a deplasat personal la sediul politiei pentru a incasa criticile.
Aspectele ridicate de oamenii legii l-au sensibilizat pe seful statului, care, la finalul bilantului, a dat asigurari ca-i va sprijini cat mai mult pe politisti sa isi faca treaba. -Vom modifica legea pentru a le permite politistilor sa retina infractori o perioada mai mare de timp. In statele europene, perioada este de 72-96 de ore. Cred ca este bine ca si la noi sa se faca ceva in acest sens-, a declarat seful statului. Acesta a mai precizat ca politistilor le este greu sa ancheteze un suspect in numai 24 de ore. Prezent la bilantul IGPR, premierul Calin Popescu Tariceanu a impartasit si el opinia presedintelui.
Pozitia sefului statului legata de ordonantele de retinere a aparut dupa ce, la sedinta de bilant desfasurata in spatele usilor inchise, mai multi capi ai structurilor IGPR s-au plans de proasta cooperare cu procurorii. In principal, ei s-au aratat nemultumiti de faptul ca sunt prea putini procurori. Acest lucru, in opinia politistilor, ingreuneaza solutionarea dosarelor si blocheaza un numar mare de ofiteri detasati la parchete.
Trei zile la beci pe vorbele politistilor
Propunerea politistilor de a retine pe oricine vreme de 72 de ore vine dupa ce mai multi suspecti au scapat de arestare anul trecut, deoarece in termenul legal de 24 de ore de retinere pe baza de ordonanta judecatorii nu s-au putut pronunta cu privire la un eventual mandat de arestare de 24 de ore. De asemenea, mai multi suspecti, printre care si nume sonore ca Gregorian Bivolaru, Nutu Camataru sau Omar Haysam, au incercat, si uneori au reusit, sa scape de arestare, recuzand instantele in asteptarea expirarii celor 24 de ore ale ordonantei de retinere. -L-am rugat pe domnul presedinte si pe domnul prim-ministru sa ne permita sa realizam o analiza comuna a acestei situatii impreuna cu reprezentantii Ministerului Justitiei si cei ai Parchetului general-, a spus Vasile Blaga. El a explicat ca in momentul de fata un procuror trebuie sa faca fata la 490 de dosare. Romania are 1,9 procurori la 10.000 de locuitori, in vreme ce media europeana este de patru procurori la 10.000 de locuitori.
Premierul este multumit de politie
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat incantat de rezultatele obtinute de IGPR in acest an. -S-au inregistrat succese si de asta am sprijinit efectivele politiei-, a declarat seful executivului la incheierea bilantului IGPR.
La randul sau, Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, a fost placut surprins de succesele IGPR. -Romania indeplineste angajamentele asumate pentru aderare in ceea ce priveste politia. IGPR si-a imbunatatit capacitatea operativa.
In 2005, vechea structura a politiei a suferit nenumarate restructurari. Pe de o parte, conducerea instaurata de Zaharia Toma a fost schimbata. In acelasi timp, s-a redus numarul functiilor de conducere, la nivelul IGPR aceasta fiind cea mai mare – aproape 40%. In acest an, infractorii au realizat un prejudiciu de peste 800 milioane de euro din care numai 20% a fost recuperat. Tot in 2005, politistii s-au implicat in 770 de operatiuni legate de mare coruptie, cu 133% mai multe ca in 2004.