Președintele francez, Nicolas Sarkozy, este „strălucitor, nerăbdător, nediplomatic, greu de prezis, fermecător, inovator și dornic de summituri“, dar divorțul său a ridicat semne de întrebare în legătură cu capacitatea sa de a-și menține echilibrul și concentrarea, conform notelor WikiLeaks.
Potrivit documentelor obținute de WikiLeaks și publicate de „Guardian“, consilierii lui Sarkozy se tem să îi stârnească furia, așa încât au decis să schimbe traseul avionului prezidențial pentru ca liderul francez să nu vadă Turnul Eiffel luminat în culorile steagului turcesc.
Documentele afirmă că Sarkozy își tiranizează miniștrii și personalul, este un personaj hiperactiv, dar este președintele francez cel mai apropiat de Statele Unite de după cel de-al Doilea Război Mondial și un tactician politic strălucit.
Memoriile diplomatice americane analizează și divorțul lui Sarkozy, dar afirmă și că el era foarte dornic să devină prieten personal cu George W. Bush și apoi cu Barack Obama. „Recentul divorț al lui Sarkozy ridică semne de întrebare în legătură cu capacitatea sa de a-și menține echilibrul și concentrarea. Sarkozy a vorbit despre dependența sa de Cecilia – «sursa mea de putere și călcâiul lui Ahile pentru mine», după cum spune el. În perioada separării, în 2005, a fost vizibil un Sarkozy foarte iritabil și mai întunecat, același care a reapărut și la summitul de la Lisabona, a doua zi după anunțul divorțului“, afirmă una dintre notele diplomatice, estimând însă că președintele francez își va reveni după acest eveniment.
Șapte luni mai târziu, după căsătoria cu Carla Bruni, o notă diplomatică afirma că popularitatea lui Sarkozy a scăzut „în mare parte din cauza expunerii vieții sale personale“, dar remarca și faptul că președintele francez a profitat de popularitatea soției sale pentru a promova interesele naționale ale Franței în cursul unei vizite în Brazilia.
Un diplomat britanic avertiza însă că Sarkozy ar putea încheia acorduri cu țările importante din UE fără a lua în considerare statele mai mici, deoarece nu excelează în relațiile cu „oameni neimportanți“. Un diplomat european a descris o întâlnire dintre Nicolas Sarkozy și cancelarul german, Angela Merkel, în cursul căreia „tensiunea s-a răspândit în toată camera“, adăugând că „numai a te afla în aceeași încăpere cu Sarkozy este suficient pentru a crește nivelul de stres al oricui“.
Într-o notă din 26 octombrie 2007, diplomații americani relatează despre inițiativa lui Sarkozy de a crea o comisie pentru revizuirea priorităților de apărare și securitate franceze, exprimându-și dorința de a afla detalii înaintea summitului NATO de la București. În mai 2008, o notă diplomatică îi reamintește președintelui american că, la întâlnirea avută cu Sarkozy la summitul NATO de la București, acesta și-a exprimat intenția de a reface relațiile Franței cu NATO și de a extinde angajamentul militar în Afganistan. În 4 decembrie 2009, un memoriu diplomatic reamintește că Sarkozy a autorizat personal, la summitul NATO de la București, trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane