2005 a insemnat pentru Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului un an al reorganizarii. Pe fondul modificarilor succesive in organizarea si conducerea institutiei si al dificultatilor de ordin intern sau extern, activitatea de privatizare a Autoritatii pare a fi fost redusa la minimum.
Si asta pentru ca, pe tot parcursul anului trecut, Directia de privatizare a incheiat 10 contracte de vanzare-cumparare actiuni pentru noua societati cu un capital social detinut de 299 miliarde de lei, asa cum reiese din raportul preliminar. Pe langa acestea, AVAS a mai reusit sa privatizeze prin metode specifice pietei de capital alte noua societati la care detinea pachete minoritare de actiuni. Din alte 200 de societati cu mari probleme financiare, 160 au intrat in dizolvare sau lichidare.
Nici o privatizare importanta nu a fost incheiata pe parcursul acestui an, exceptie facand, bineinteles, Banca Comerciala Romana. Desi acordurile cu organismele internationale prevedeau finalizarea privatizarii pentru societatile comerciale Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov si Electroputere Craiova, pana la finele anului 2005, nici una dintre acestea nu a fost incheiata. Dar dat fiind ca acordul cu FMI a cazut, nici datele limita nu mai sunt pe agenda AVAS. Activitate redusa, criticata chiar si de Raportul de tara din luna octombrie, care indemna la o accelerare a ritmului de melc in care s-au incheiat contractele de trecere in proprietate privata. In schimb, Autoritatea se lauda ca pe tot parcursul anului a reorganizat baza de date, a organizat diverse intalniri importante si a numit un numar semnificativ de administratori.