Home Politic Basescu si Tariceanu isi disputa paternitatea luptei anticoruptie

Basescu si Tariceanu isi disputa paternitatea luptei anticoruptie

DISTRIBUIŢI

Rivalitatea dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria se duce mai nou pe terenul luptei impotriva coruptiei. Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu vor sa se erijeze in mari campioni ai bataliei, miza pentru ei fiind castigarea capitalului electoral.

Daca presedintele s-a luat la tranta verbala cu marii corupti in repetate randuri, semnaland existenta unor grupuri de interese care graviteaza in jurul executivului si a unor ministere, Tariceanu a preluat discursul vehement al lui Basescu abia la inceputul acestui an.

Fara prea mari sperante, daca ar fi sa ne luam dupa precizarile deputatului democrat Cristian Radulescu. Acesta sustine ca Tariceanu poate sa pozeze in ce vrea el, lupta impotriva coruptilor o dau tot democratii, care au in subordine ministerele cu atributii in acest sens – justitia, internele, integrarea si educatia.

De la declaratii pana la fapte e o distanta lunga, iar realitatea ii contrazice atat pe premier, cat si pe presedinte, care, in loc sa-si dispute paternitatea luptei cu mafia, ar face mai bine sa traga cu ochiul spre justitie – incapabila pana acum sa demonstreze prin cazuri concrete ca este dispusa sa miste lucrurile in aceasta directie.

Intr-un exercitiu de sinceritate, ministrul justitiei, Monica Macovei, i-a adus ieri pe cei doi protagonisti cu picioarele pe pamant. Aceasta a declarat intr-o emisiune radio ca pana in martie-aprilie vom avea doar trei-patru rechizitorii, dar nici un caz de mare coruptie rezolvat. In opinia sa, singura solutie pentru a pune capat intarzierii cu care sunt solutionate dosarele de coruptie este depasirea obstacolelor legislative practice. -Nu ne-am intalnit sa discutam despre cazuri, ci despre ce probleme structurale de legi sau de colaborare intre institutii -, a afirmat ministrul Macovei, referindu-se la intrevederea Consiliului pentru Coordonarea Implementarii Strategiei Anticoruptie de la Palatul Victoria.

Pana acum doar un privitor pasiv la ofensiva declaratiilor lui Traian Basescu privind combaterea marii coruptii, premierul Calin Popescu Tariceanu incearca sa recupereze din terenul pierdut. In joc este chiar scaunul pe care il ocupa la Palatul Victoria, care va fi puternic zgaltait daca in luna mai Romania va primi un vot de blam din partea Comisiei Europene. Astfel, Tariceanu adopta in al 12-lea ceas un discurs vehement impotriva lentorii justitiei, care refuza sa livreze guvernantilor un caz de mare coruptie rezolvat cu care oficialii romani sa se laude in fata Uniunii Europene.


Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu isi disputa intens capitalul electoral asigurat de imaginea de campion al sportului national la romani, cea de luptator impotriva coruptiei. Constient ca ramanerea in functia de prim-ministru atarna de un fir de ata, adica de un raport pozitiv al Comisiei Europene, Tariceanu a pornit o ofensiva mediatica a declaratiilor anticoruptie, incercand se recupereze terenul pierdut in fata ocupantului scaunului de la Cotroceni.

Tabara democrata a sesizat prima subtilitatea actiunilor premierului Tariceanu. Astfel, deputatul PD Cristian Radulescu a declarat chiar ieri postului de radio Mix FM ca seful executivului nu are decat un rol aproape decorativ, el nefacand altceva decat sa coordoneze actiunile anticoruptie, greul ducandu-l tot ministrii democrati.

-Sa nu uitam ca in aceasta structura (n.r. – Consiliul pentru Coordonarea Implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie) greul il vor duce, si poate nu este o intamplare, ministrii PD: al justitiei, al administratiei si internelor. Si mai sunt doi ministri acolo, al integrarii si educatiei, care compun aceasta structura-, a afirmat Cristian Radulescu. Acesta a calificat lupta impotriva coruptiei, in care sefii celor doua palate lasa impresia ca s-au angajat, drept -o actiune de imagine-. -In ciuda unor rezultate evidente in anul care tocmai s-a terminat, coruptia ramane un sport national la romani-, a mai declarat democratul.

Semne bune anul are!

Traian Basescu a inceput anul 2006 in forta, cu declaratiile date cu ocazia bilantului Politiei Romane, din care nu au lipsit criticile preferate la adresa grupurilor de interese care graviteaza in jurul guvernului. Luat prin surprindere, seful executivului a fost la acel moment doar un martor tacut la acuzele presedintelui. Pentru a mai drege busuiocul, imediat dupa intalnirea Consiliului pentru Coordonarea Implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA), Tariceanu a avut o iesire la rampa de o virulenta nemaiintalnita impotriva lentorii cu care Parchetul si CSM gestioneaza lupta impotriva coruptiei.

Ca o prelungire a convocarii Consiliului, ieri, a avut loc la Palatul Victoria reuniunea Comitetului Executiv de Integrare Europeana. Premierul si-a inceput destul de prost -parada- in fata jurnalistilor, contrazicandu-si propriile declaratii. Astfel, daca la inceput a afirmat ca -suntem in calendar, nu exista intarzieri-, la doar cateva minute distanta seful executivului a recunoscut ca vom -avea o ramanere in urma, care este cauzata de lentoarea cu care functioneaza aparatul de justitie-, premierul facand referire la procesul de identificare a animalelor. -Avem, din pacate, un proces in instanta la Curtea de Apel. A durat patru luni ca sa se pronunte instanta si acum mai asteptam motivarea. Sper sa nu mai asteptam patru luni-, a declarat Tariceanu. Acesta a anuntat ca in viitoarea sedinta de guvern vor fi discutate masurile ce vor fi intreprinse in situatia in care aceasta procedura este inca blocata in justitie. -E foarte complicat, pentru ca sunt doua societati angrenate in aceasta disputa. Nu putem sa decidem noi careia sa-i dam dreptate. Va trebui sa vedem ce solutii adoptam pentru a continua procesul de identificare a animalelor-, continuat seful executivului.

Premierul a fost, si de aceasta data, prost informat asupra -mersului- justitiei. Una dintre societatile la care a facut domnia sa referire, Daploma International – cea care a contestat licitatia pentru crotalierea animalelor -, a atacat cu recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, decizia data la finele anului trecut de Curtea de Apel Bucuresti, exercitandu-si astfel un drept constitutional. Astfel, procesul abia a intrat intr-o noua faza si nu se poate vorbi de tergiversari din partea instantei.

Publicitate pe bani publici la -eforturile- guvernului pentru integrare

Tariceanu a facut ieri publice cateva din strategiile anului 2006, pe care guvernul le va intreprinde pentru respectarea calendarului integrarii. Eforturile se vor concentra in special in domeniile mediului si agriculturii. Seful executivului i-a cerut ministrului mediului, Sulfina Barbu, sa demareze programul pentru controlul marilor poluatori industriali si procedurile de inchidere a societatilor care nu respecta legislatia in domeniu. Tariceanu a anuntat si angajarea de personal suplimentar pentru operationalizarea Agentiei de Plati pentru subventiile in agricultura. De asemenea, vor fi alocate 300 miliarde de lei pentru eliminarea efectivelor afectate de pesta porcina si vor fi infiintate puncte de inspectie veterinara la frontiera. Seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, Valeriu Turcan, sub coordonarea ministrului integrarii, Anca Boagiu, va organiza licitatii pentru a porni un proces de comunicare externa si interna a eforturilor Romaniei de integrare in UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.