Reorganizarea guvernului s-a facut resimtita si la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor prin aparitia in organigrama a unui post de vicepresedinte cu functie de subsecretar de stat. Dar -marea- schimbare s-a facut la Oficiile Judetene pentru Protectia Consumatorului. Astfel, conform Hotararii 755/3.07.2003, aceste unitati teritoriale vor fi conduse de acum inainte de un director, si nu ca pana in prezent, de un inspector-sef, revenindu-se astfel la titulatura de pana in 2000. Atunci, in 2001, pentru a scapa de anumiti directori care conduceau oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, presedintele ANPC, Rovana Plumb, a desfiintat aceste posturi de conducere cu cele de inspector-sef. Practic, inspectorul-sef de ieri a devenit azi director, adica aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Trebuie precizat ca inainte de aparitia acestei hotarari, din ordinul Rovanei Plumb au fost defiintate posturile de inspector-sef adjunct din cateva judete cum ar fi Constanta, Timis si Bihor, pentru ca acestia nu se intelegeau cu inspectorii sefi.
De mai bine de un an, intre ANPC, Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii s-a incheiat un protocol privind asigurarea functionarii coerente a sistemului de control oficial al alimentelor si cooordonarea activitatii de catre autoritatile competente in vederea prevenirii riscurilor pentru sanatatea publica, protejarii intereselor consumatorilor si informarii acestora. Din pacate, acest protocol functioneaza doar pe hartie, deoarece pana acum nu exista comunicare on line intre cele trei institutii si nici o baza de date privind controalele si problematica verificata.
O situatie aparte o reprezinta retragerea marfurilor de la comercializare, despre care niciodata conducerea ANPC nu a precizat cum se face asa ceva si daca exista vreun document care sa demonstreze o asemenea operatiune.
Desi la ora actuala institutia condusa de Rovana Plumb se ocupa de controlul si verificarea aurului si a metalelor pretioase, nici pana acum nu s-au elaborat normele metodologice. Surse din cadrul ANPC au precizat ca Banca Nationala a Romaniei – care s-a ocupat pana acum de asemenea operatiuni – nu este de acord cu normele eleborate de Rovana Plumb.
Suprinzator este faptul ca Rovana Plumb a fost de acord ca incasarea taxei radio-tv sa se faca de catre Electrica, desi domnia sa stia foarte bine ca nu exista nici un contract de prestari servicii intre detinatorul de aparate radio sau tv si furnizor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane