Peste 100 de persoane au asistat miercuri, in Sala Cerchez a Muzeului National Cotroceni, la vernisarea expozitiei plasticianului Ioan Nemtoi. Evenimentul a fost unul deopotriva cultural si monden, obisnuitele alocutiuni ale unui vernisaj fiind rostite, de aceasta data, de ministrul culturii si cultelor, acad. Razvan Theodorescu, de ambasadorul Romaniei la UNESCO, E.S. Eugen Mihaescu, si de presedintele tarii, E.S. Ion Iliescu. S-au amintit calitatile artistului, elementele de traditie din opera sa, faptul ca este nascut in Trusestii Botosanilor, zona cu traditie in prelucrarea sticlei. S-au subliniat recunoasterea lui de catre iubitorii de arta din toata lumea, galeriile pe care le are in Bucuresti si la New York, studioul de la Dorohoi, modernitatea creatiei.
Intr-adevar, Ioan Nemtoi, care anul viitor va implini 40 de ani, a cucerit recunoasterea artei sale pe mai toate meridianele globului. Absolvent in 1991 al Academiei de Arta din Bucuresti, sectia Ceramica, Sticla, Portelan, la clasa profesorilor Dan Popovici si Florian Alexie, a reusit, in nici 10 ani, sa-si vada lucrarile expuse in Austria, Belgia, Franta, Italia, Olanda, Norvegia, Danemarca, SUA, Canada, Japonia si intrate, multe dintre ele, in patrimoniul unor muzee ca Waterland Neeltje Jans din Olanda sau Muzeum Kunst Palast din Dusseldorf. In 2001, lucrarea Paine si pesti a fost expusa, in urma donarii ei de catre presedintele Ion Iliescu, la sediul UNICEF din New York, iar in 2002, Muzeul Vatican primea in dar de la statul roman Cina cea de taina.
Expozitia deschisa saptamana aceasta este intitulata Apa si Foc. -Traim inconjurati de o perpetua fascinatie a formelor. Traversam tumultul cotidian calauziti de acelasi spirit care ne guverneaza, inca de la inceputul lumii. Ce altceva ar putea reda mai bine simbioza dintre multitudinea formelor si esenta spiritului, decat transparenta sticlei? Am incercat sa reunesc in aceasta expozitie apa si focul, ideea si materia, stiinta si revelatia-.
Si a reusit. A reusit chiar mai mult: a dat glas nelinistilor si tensiunilor noastre, a inregistrat, in materialul fragil si monumental totodata, aspiratiile si emotiile profund omenesti. Ioan Nemtoi a studiat artele decorative si realizeaza, desigur, piese cu acest caracter. Vase decorative, de exemplu, in care sticla colorata incanta privirea prin armoniile sau, dimpotriva, prin intalnirile contrapunctice ale tonurilor. Lucrarile din aceasta expozitie apartin insa altei zone. Decorativul lasa loc meditatiei si monumentalului. Monumentalitate data nu numai de dimensiunile pieselor, ci si de substanta ideatica si afectiva continuta in ele. In compozitii anterioare, artistul isi marturisise aplecarea catre sacru: Gradina raiului, Cina cea de taina… Ea continua si in selectia de la Muzeul Cotroceni, istoria biblica conducandu-l insa la arhetipuri spirituale, la transcenderea pasiunilor omenesti prin plasarea lor in ordinea cosmica a existentei. Titlurile lucrarilor sunt primele care o arata, artistul simtind chiar nevoia explicitarii lor. Adam si Eva dupa pacatul originar, Tradarea, Clonele, Samanta…
Demers riscant pentru un artist. Din fericire, forta creatoare a lui Ioan Nemtoi confera dorintei de cunoastere si comunicare a ideilor forta vietii, iar stapanirea mijloacelor de expresie supune materia puterii gandului si sentimentului. Rezultatul, o complexa si nelinistitoare calatorie prin lumea de forme osciland intre perfectiunea sferei si sugestia mult mai penetranta a ovoidului, intre flexibilitatea tijelor sustinand semintele genezei si lanul rosu inclinat de aripa pasiunii, intre princiare figuri a caror traire este sugerata de jocul transparentei si matitatilor. Artistul, bun cunoscator al istoriei acestui mestesug, alatura finetea striatiilor sticlei de Murano masivitatii tubulaturilor cu subtext aproape industrial, uneste gratia impostarii capetelor cu elemente de sugestie stiintifico-fantastica, compunand o alta Cina de taina in care lemnul se alatura sticlei, servind de centru instalatiei. Alteori, -covorul- de forme ovoidale, plasate cu o rigoare cautata, dand iluzia unei figuri omenesti sau a unui altar, beneficiaza de jocul luminii ce concura la iluzia intregului. De altfel, artistul se dovedeste si un excelent regizor. In spatiile vechii aripi a Palatului Cotroceni, amintind universul crestin al Evului Mediu, muzica si lumina devin, alaturi de lucrarile plastice, elemente ale expozitiei. Dimensiunile mari ale pieselor impun un anumit traseu pe care vizitatorul nu-l poate schimba decat in mica masura, in cazul in care in sali sunt numai cateva persoane, traseu ce devine, treptat si aproape fara constientizare, un parcurs initiatic. Un pelerinaj la sursele revelatorii ale spiritualitatii crestine, ale universalitatii conditiei umane. Emotia inlocuieste treptat curiozitatea si eventuala surpriza, muzica anticipeaza emotia data de forma, lumina conduce ochiul in citirea constructiei spatiale.
Expozitia Apa si Foc a lui Ioan Nemtoi este intr-adevar un eveniment. Un eveniment artistic. Si o experienta pentru vizitator. Experienta trairii sacrului prin intermediul unor forme de accentuata modernitate.