Home Actualitate Modificarile Codului de procedura civila creeaza haos si pagube materiale

Modificarile Codului de procedura civila creeaza haos si pagube materiale

DISTRIBUIŢI

Pentru ca presiunile organismelor internationale, facute pentru a obliga o data si-o data Bucurestiul sa faca reforma in justitie, tindeau sa devina explozive, autoritatile romane s-au trezit peste noapte ca trebuie sa se alinieze cat de cat normelor europene. Numai ca, fara niste proiecte temeinic elaborate, reforma a pornit cu stangul. Dupa situatiile jenante create de modificarile aduse Codului de procedura penala, prin care zeci de infractori periculosi au fost pusi in libertate, acum se dovedeste ca nici cele aduse Codului de procedura civila nu au alt dar decat de a crea haos si… pagube materiale.

Cetatenii pierd bani, magistratii CSJ pierd timp, actul de justitie pierde din calitate

Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 25/06/2003, publicata in -Monitorul Oficial-, Partea I nr. 460 din 28/06/2003, privind modificarea si completarea Codului de procedura civila -pacatuieste- cel mai grav prin adaugarea unei fraze la articolul 299, la care se prevedea ca -hotararile date fara drept de apel, cele date in apel, precum si, in conditiile prevazute de lege, hotararile altor organe cu activitate jurisdictionala sunt supuse recursului-. Fraza care s-a adaugat prin ordonanta de urgenta este urmatoarea: -Recursul se solutioneaza de catre Curtea Suprema de Justitie, daca prin lege nu se prevede altfel-, fraza care, in loc sa conduca la acuratetea actului de justitie, creeaza probleme atat pentru magistratii CSJ, cat mai ales pentru cetateni. Pe de o parte, Curtea Suprema de Justitie va fi asaltata cu sute, poate chiar mii de dosare care, pana acum, puteau obtine sentinte definitive la nivelul Curtilor de Apel. Pe de alta parte, pentru a obtine o sentinta definitiva intr-un dosar, cetatenii din toate colturile tarii vor trebui sa-si sacrifice bugetele familie pentru a face nenumarate drumuri la Capitala. Mai mult, tinand cont de faptul ca magistratii CSJ vor fi efectiv sufocati de dosare, ei nu vor putea fi condamnati daca actul de justitie va fi afectat negativ, tinand cont ca vor trebui sa dea sentinte pe banda rulanta. Un alt efect ar fi ca avocatii din teritoriu vor pierde numerosi clienti, care nu isi vor mai angaja aparatori locali pentru a-i reprezenta in Bucuresti. Costurile pentru deplasarea si cazarea avocatilor ar fi mult prea mari. Asadar, cei castigati vor fi avocatii bucuresteni. Dar asta nu este totul. Se vor crea si dezechilibre ale volumelor de munca. La Curtile de Apel, volumul de munca se va dubla sau chiar tripla, pe cand la judecatorii si tribunale, volumul de munca va scadea simtitor. Iata cate probleme creeaza o singura fraza, -neinspirat- ticluita.

Justitia recunoaste ridicand din umeri

Pe fondul acuzatiilor aduse de numerosi justitiabili, Ministerul Justitiei recunoaste ca modificarile noului Cod de procedura civila presupun majorarea costurilor proceselor, intrucat cetatenii vor trebui sa se deplaseze la Curtea Suprema de Justitie, in faza de judecare a recursurilor. Intr-un comunicat de presa, Ministerul Justitiei sustine ca -departe de a constitui o piedica in calea exercitarii accesului la justitie, noul sistem ofera cetatenilor posibilitatea de a se adresa celei mai inalte instante, conferindu-le garantia unui control judiciar bazat pe interpretarea si aplicarea unitara a legii-. In acelasi context, Ministerul Justitiei respinge speculatiile privind o presupusa limitare a accesului la justitie, apreciind ca acestea sunt -nefundamentate, deoarece sistemul, bazat pe un principiu corect, trebuie lasat sa functioneze- pentru a-i fi vazute efectele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.