Home Politic Romania nu va mai primi scrisori de avertizare

Romania nu va mai primi scrisori de avertizare

DISTRIBUIŢI

Romania va afla in mai, in raportul de monitorizare prezentat de Comisia Europeana (CE), daca va adera in 2007 la UE. Scrisorile de avertizare pe care Ministerul Integrarii Europene trebuia sa le primeasca inainte de mai sunt inlocuite acum de vizite de evaluare peer-review, in urma carora se intocmesc rapoarte folosite de CE.


Anca Boagiu, ministrul integrarii europene, este optimista in legatura cu urmatorul raport al comisiei.

In principiu, nu exista motive de activare a clauzei de salvgardare, iar evaluarea de anul trecut este pozitiva. In legatura cu avertismentele recente din Parlamentul Germaniei, conform carora aderarea ar putea fi amanata, ministrul integrarii sustine ca scepticismul Europei este cauzat de imaginea Romaniei ca tara care nu isi respecta angajamentele.

Lupta anti-coruptie

Progresele inregistrate in reforma justitiei si in special in lupta impotriva coruptiei au fost lente, insa Boagiu este convinsa ca Romania va reusi sa aduca dovezi ale implicarii maxime a guvernului in aceasta problema. Pe de alta parte, sursele de informare constituie impedimentul cel mai mare pe care il intampina reforma: -Nu poti sa ii pretinzi justitiei romane sa functioneze rapid si eficient daca nu are la dispozitie banalul computer si banala sursa de informare. Sunt lucruri aparent banale, dar ele sunt esentiale pentru buna functionare. Nu ai cum sa te autosesizezi daca nu ai acces la informatie-, a explicat ministrul integrarii europene.

Ceea ce solicita UE Romaniei nu este o lista a -pestilor mari- corupti, ci transparenta si corectitudine in actul justitiei. Nu exista o lista a persoanelor presupuse a fi corupte, care trebuie cercetate in justitie, ci o cerere clara a UE ca Romania sa demonstreze ca, datorita justitiei corecte si impartiale, descreste nivelul coruptiei.

Finantare europeana dupa aderare

Integrarea in Uniunea Europeana o data finalizata, Romania va avea de intampinat o noua provocare: va trebui sa alinieze preturile produselor si salariile cu cele ale tarilor din Uniune. Anca Boagiu considera ca acordul asupra bugetului UE, la care s-a ajuns la sfarsitul anului trecut, vine in ajutorul Romaniei. Contributia finantarilor din fonduri europene a crescut cu 85% din valoarea unui proiect, iar TVA-ul a devenit o cheltuiala eligibila. Daca pana acum un stat proaspat integrat in Uniune trebuia sa foloseasca toata suma in doi ani, perioada s-a marit cu inca un an. Astfel, tara care utilizeaza fondurile structurale are un avantaj ce ii permite sa cheltuiasca intreaga suma – in cazul in care se va realiza integrarea, Romania va fi ajutata sa treaca de -anii de soc- prin finantare acordata de UE.

In privinta celor care vor gestiona fondurile europene post-aderare, Anca Boagiu a declarat ca este nevoie de o salarizare corespunzatoare a acestor specialisti, lucru neprecizat insa intr-un cadru legal. -Nu poti sa platesti cu trei milioane un expert care iti gestioneaza miliarde. Este un esec, din start. Noi vom aborda acest subiect printr-un proiect de lege care sa stabileasca salarizarea si exigentele pentru acesti experti-, a spus ministrul integrarii europene.

Scandalurile recente legate de existenta inchisorilor CIA pe teritoriul romanesc nu au cum sa afecteze integrarea cat timp acuzatiile nu pot fi dovedite. -Abordarea Romaniei a fost deschisa si transparenta, dand acces celor abilitati la toate informatiile de care au avut nevoie-, sustine Anca Boagiu. Demersurile pentru integrare au fost sustinute de activitatea euro-observatorilor romani in Parlamentul European, de care ministrul integrarii europene se declara multumit.

Decizia finala care va stabili daca Romania si Bulgaria vor deveni state membre in 2007 va fi luata de Consiliul Uniunii Europene, dupa consultari cu Parlamentul European.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.