Dupa modelul – cu valoare de reper stiintific si cultural universal – Festivalului -Smithsonian Folklife- (organizat anual, in Washington D.C., de catre Institutul Smithsonian incepand cu anul 1966), model preluat ca urmare a remarcabilului succes al Romaniei, la editia din 1999, Complexul National Muzeal -ASTRA- Sibiu a initiat, in anul 2001, organizarea Festivalului National al Traditiilor Populare, sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor. Saptamana viitoare, marti, incepe cea de-a treia editie a Festivalului National (ce va dura pana in 27 iulie). Organizatorii si-au fixat cateva obiective: valorificarea intregului patrimoniu cultural traditional, exprimat prin valorile cotidiene din viata comunitatilor rurale din toate judetele tarii, incurajarea tinerei generatii de a cunoaste, insusi, perpetua si a face cunoscute aceste traditii in toata lumea, ele constituind marca propriei identitati etno-culturale. Festivitatea de deschidere va incepe marti, la ora 15.00, in Piata Mare, fiind urmata de o parada a portului popular din cele patru judete pe traseul Piata Mare – Casa de Cultura. Bucuria acestei prime zi a Festivalului va fi completata cu spectacole sustinute in Muzeul in aer liber. De asemenea, din acest moment, publicul se va putea intalni si cu trei mesteri care au reprezentat Romania la -Smithsonian Folklife Festival- in anul 1999 – Adela Petre (Buzau), Lucia Todoran si Ilie Guse (Bistrita Nasaud).
Festivalul, anunta organizatorii, -este conceput ca o manifestare spectaculara si interactiva, de prezentare scenica sau lucrativa, ecleziastica sau laica, printr-un dialog direct intre actanti si publicul vizitator, exprimat in spirit comunitar si interactiv (povestind, cantand, dansand, exersand in cadrul atelierelor de arte plastice sau arte mecanice, gustand mancaruri traditionale etc.) impreuna cu reprezentanti ai comunitatilor care isi prezinta propriile traditii-. Intreg ciclul de manifestari apare ca o scena de spectacole si activitati vivante, cu ateliere de creatie -in vivo-, sustinute de catre creatorii autentici ai culturii populare traditionale contemporane, neprelucrate prin -regizari academice- si nedeformate de interpretari de natura -estetizanta- sau spectaculara.
La fiecare editie a Festivalului participa reprezentantii cate unui judet din Transilvania (inclusiv Banatul, Crisana si Maramuresul), Muntenia (inclusiv Oltenia si Dobrogea), Moldova (inclusiv Bucovina si Basarabia) si din Republica Moldova. Cele patru judete invitate la aceasta editie sunt Bistrita Nasaud, Botosani, Buzau (Romania), respectiv Balti (Republica Moldova). 350 de participanti-actanti asigura acoperirea celor sapte sectiuni tematice din programul Festivalului: Arte religioase (traditii cultice legate de practicile religioase), Literatura populara (basme, eresuri, poezie si teatru popular), Arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte plastice traditionale (mestesuguri artistice), Arte mecanice (creatie tehnica traditionala) si Arta culinara (meniuri dupa retete traditionale).
Avand beneficiul spatiului natural din Dumbrava Sibiului, al patrimoniului muzeal: gospodarii si monumente de creatie tehnica (in care se vor desfasura sectiunile arte plastice, arte mecanice, arte literare), precum si numeroase obiective cu caracter religios (bisericuta de lemn – monument muzeal unde se va desfasura sectiunea Arte religioase), social (spatiul din jurul Carciumii din Batrani si al Pavilioanelor de joc va fi destinat sectiunii Arte culinare) sau de spectacol (scena si amfiteatrul in aer liber vor fi locul desfasurarii sectiunilor Arte muzicale si Arte coregrafice), Muzeul -ASTRA- poate fi considerat locul ideal pentru aceasta manifestare. In cele sase zile ale Festivalului, participantii-actanti, cum le place organizatorilor sa-i numeasca, vor evolua in fata vizitatorilor dupa un program cu durata de sapte-opt ore, simultan pentru toate cele sapte sectiuni.
Festivitatea de inchidere va avea loc duminica, 27 iulie, la ora 16.00, fiind precedata de slujba religioasa la biserica din muzeu (ora 10.00). Spectacolul de gala va fi incununat prin decernarea Diplomelor de excelenta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane