Ministrul sanatatii, Mircea Beuran, s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu reprezentanti ai conducerii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, pentru a discuta problema datoriilor spitalelor fata de furnizori si imbunatatirea accesului populatiei la medicamente. Ministrul Beuran a prezentat conducerii ARPIM ceea ce a numit -prioritatile Ministerului Sanatatii-, printre acestea mentionand problema medicamentelor compensate si gratuite si cea a fondurilor alocate spitalelor. Beuran i-a asigurat pe reprezentantii ARPIM ca, dupa terminarea controalelor, vor fi platite datoriile ce pot fi justificate de unitatile sanitare din punctul de vedere al corectitudinii achizitiilor publice. -Se vor plati datoriile pentru 2002 acolo unde se va putea dovedi ca exista contabilitate curata si s-a respectat legea-, a declarat ministrul sanatatii.
Deocamdata… controale, fara verdicte
Venind vorba despre atat de mediatizatele controale, demarate in urma cu doua saptamani din judetul Covasna, sa mentionam ca ministrul sanatatii a inceput sambata o… vizita de cunoastere a sistemului sanitar din judetul Constanta. Ministrul a declarat ca intreprinde astfel de actiuni in toata tara, pentru a lua la cunostinta deficientele cu care se confrunta sistemul sanitar si modul in care isi desfasoara activitatea cadrele medicale.
Mircea Beuran a vizitat sambata unitatile spitalicesti din localitatile cuprinse intre Navodari, Constanta si Mangalia, centrele de permanenta, Serviciul de Ambulanta, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si taberele din judet, iar duminica pe cele din localitatile de langa Vama Veche. Referitor la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, ministrul sanatatii si familiei a declarat ca -la Serviciul Primire Urgente ar trebui regandita activitatea, din punct de vedere arhitectonic si al serviciilor medicale-. Mircea Beuran a fost de parere ca spatiul este prea ingust si ca ar trebui gasita o solutie pentru remedierea deficientelor. Ministrul a purtat discutii cu persoanele din conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica Judeteana si Serviciului de Ambulanta. Mircea Beuran a mai afirmat ca, deocamdata, nu poate da un verdict in ceea ce priveste sistemul sanitar constantean.
Mures: la mila furnizorilor
In acest timp, unitatile spitalicesti din multe zone ale tarii se confrunta cu situatii dramatice. Spitalele din judetul Mures au acumulat datorii de peste 400 miliarde de lei. Insa necesitatile medicale sunt asigurate, sustine directorul Directiei de Sanatate Publica Mures, dr Klara Branzaniuc. Directorul DSP a precizat ca spitalele depind de bunavointa furnizorilor, care deocamdata le-au pasuit cu plata. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Mures sustine ca datoriile foarte mari sunt cauzate de tarifele foarte mici de spitalizare pe care sunt nevoiti mereu sa le depaseasca.
Potrivit doctorului Klara Branzaniuc, tariful pe zi de spitalizare alocat anul trecut, de 290.000 de lei, nu a putut fi respectat la nici unul dintre spitalele din judet, cheltuielile pe zi de spitalizare reale incadrandu-se intre 340.000 si 450.000 de lei.
In privinta costului medicamentelor achizitionate de spitale, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Mures au mai afirmat ca, momentan, nu exista un protocol care sa reglementeze acest lucru.
Suceava: aproape de limita supravietuirii
Medicamentele de stricta necesitate lipsesc, iar cele trei corpuri de cladire, vechi de peste 100 de ani, sunt degradate si stau sa cada peste pacienti, la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean Suceava, in ciuda nenumaratelor carpeli facute din ramasitele de buget ce ajung aici. Cei internati trebuie sa vina cu medicamentele de acasa, pentru ca sectia nu are bani nici macar pentru procurarea lemnelor de foc. Banii alocati pentru Sectia de Psihiatrie sunt mult mai putini decat cei destinati altor unitati spitalicesti. Nu sunt bani nici de benzina. Cand e nevoie ca pacientii sa fie transportati la Spitalul Judetean pentru efectuarea unor analize sau radiografii. Sectia are in dotare o singura masina, si aceea primita de la un sponsor. Pe de alta parte, in ultima perioada, sectia a fost luata cu asalt de tineri care prezinta debuturi de schizofrenie.
Botosani: bani mult prea putini, greu de impartit
Criza din sanatate afecteaza in acest an si policlinicile din judetul Botosani, carora le-au fost alocate fonduri total insuficiente. Din aceasta cauza, bolnavii vor fi nevoiti sa se adreseze cabinetelor private cand au nevoie de investigatii costisitoare, deoarece banii primiti de la stat acopera o gama limitata de analize.
In judet exista noua ambulatorii de specialitate, majoritatea in Botosani, pentru care Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) a repartizat, in acest an, 19 miliarde de lei, suma putin mai mare decat cea de anul trecut. Cei mai multi bani vor ajunge la Policlinica Judeteana, care acorda asistenta de specialitate la peste 60% din populatia judetului. In plus, aici exista o serie de specialitati care nu se mai gasesc in celelalte ambulatorii din judet. Ca si in anii trecuti, banii vor trebui impartiti intre cei 40 de medici specialisti din unitate, astfel ca doar putini bolnavi vor beneficia de tratamente si retete compensate sau gratuite.
Nici pentru investigatiile paraclinice nu au fost acordati prea multi bani. Lipsa unor reactivi se va simti in continuare, astfel ca multe din aparate, precum cel de electroforeza, vor fi inutilizabile. -Raportat la volumul de activitate, putem spune ca ambulatorul este prost finantat, iar cei care vor avea de suferit vor fi tot bolnavii-, a declarat Radu Malancea, directorul Spitalului Judetean.