Titulatura noii mitropolii din Transilvania si ierarhia pe care aceasta o va ocupa au fost stabilite in sedinta de ieri a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care a avut loc la resedinta patriarhala. Membrii Sinodului au hotarat mentinerea statutara a Mitropoliei Ardealului, avand sediul la Sibiu. In acelasi timp, s-a stabilit si titulatura noii mitropolii din Transilvania: Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, avand sediul la Cluj-Napoca. Sfantul Sinod a mai decis si ca noua mitropolie sa ocupe locul al patrulea in dipticele Bisericii Ortodoxe Romane, dupa Mitropolia Ardealului, cu scopul de a sublinia unitatea spirituala si integritatea administrativ-bisericeasca a Transilvaniei. In ceea ce priveste titulatura si intinderea teritoriala a noii mitropolii din Transilvania, acestea vor fi supuse spre hotarare Adunarii Nationale Bisericesti. Aceasta hotarare, care iscat nemultumiri in randul credinciosilor si a unei parti a clerului, va fi contestata din nou in instanta de catre Asociatia ASTRA, deoarece, potrivit avocatului Antonie Iorgovan, -este o decizie ilegala, contrara legii de functionare a Bisericii Ortodoxe Romane- si totodata -un act de tradare a intereselor nationale-.
Mitropolia Ardealului, al carui sediu a fost stabilit la Sibiu, va fi condusa de IPS Laurentiu Streaza, iar cea de-a doua va avea sediul la Cluj si va fi condusa de IPS Bartolomeu Anania. Adoptarea acestei decizii este considerata ilegala, avocatul Antonie Iorgovan sustinand ca in spatele ei, -dupa parerea mea, se ascunde un act de slabire a sistemului de aparare a stabilitatii Ardealului si a Romaniei. Ca sa nu spun mai mult, este de-a dreptul un act de tradare a intereselor nationale-.De partea cealalta, Inalt Prea Sfintitul Serafim, conducatorul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania si Europa Centrala, a declarat ieri ca noua Mitropolie a fost constituita doar din motive pastoral-misionare, respingand acuzatiile referitoare la jocuri de culise sau o influentare a votului in perspectiva unor viitoare alegeri a ierarhilor. Potrivit lui Iorgovan insa, Sfantul Sinod nu avea dreptul sa ia astfel de decizii, deoarece -are doar dreptul sa verifice daca alegerea patriarhului sau mitropolitilor s-a facut cu respectarea normelor legale si daca cei alesi indeplinesc conditiile ecumenice. Deci si-a arogat aceste drepturi-.
Pe 4 noiembrie 2005, Sfantul Sinod a decis infiintarea unei noi mitropolii care sa aiba jurisdictie asupra eparhiilor ortodoxe din zonele Cluj, Alba Iulia, Bihor si Maramures. Clericii si credinciosii ardeleni s-au declarat nemultumiti de initiativa scindarii Mitropoliei Ardealului si infiintarea uneia noi cu sediul la Cluj-Napoca si pe 15 ianuarie, aproximativ 1.500 de credinciosi si peste 20 de preoti din Sibiu au participat la un miting de protest fata de scindarea Mitropoliei Ardealului.