Home Cultură Cavaleri si domnite, poftiti la Sighisoara!

Cavaleri si domnite, poftiti la Sighisoara!

DISTRIBUIŢI

Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara, ce va avea loc intre 25 si 27 iulie, se desfasoara in acest an sub patronajul presedintelui Romaniei, E.S. Ion Iliescu, care a apreciat -caracterul preponderent cultural si specific, menit a pune in valoare patrimoniul unic al vechii cetati medievale- si -dimensiunea educativa pe care organizatorii intentioneaza sa o dea festivalului, prin prezenta, in premiera, a componentei civice- si cu sustinerea financiara a Ministerului Culturii si Cultelor.

Fundatia de Arta Medievala, initiatorul si organizatorul Festivalului de la Sighisoara, si Link Consulting, producatorul manifestarii, au urmarit la aceasta editie respectarea ideii initiale, dar si eliminarea unor disfunctii semnalate la editiile precedente de catre presa, participanti si turisti. In acest scop, s-a renuntat, de exemplu, la concertele de muzica rock-pop, singura exceptie constituind-o concertele de muzica folk. Pentru a crea atmosfera specifica epocii, in spatiile din cetate vor fi autorizati numai artisti, mestesugari si comercianti a caror activitate respecta traditia: fierari, argintari, gravori, ghicitoare in ghioc, descantatori, vanzatori ambulanti de talismane, vanzatori de costume sau elemente de costum de epoca.

Pentru prima data, festivalul va avea o componenta civica, asigurata de fundatii recunoscute pentru campanii impotriva poluarii mediului, a violentei, a consumului exagerat de alcool, a sexului neprotejat, incercandu-se astfel evitarea manifestarilor ce afecteaza buna desfasurare a festivalului. Accesul in cetate se face cu plata si control efectuat de echipe combinate ale jandarmeriei locale, bodyguarzi si ale politiei antidrog.

Incepand de anul acesta, s-a decis crearea si inregistrarea unui simbol care defineste evenimentul: Potirul Sighisoarei si alegerea unui laitmotiv pentru fiecare editie, care sa confere mai multa coerenta evenimentului. Pentru actuala editie, a fost ales Decameronul, prezentat de o echipa de regizori si actori ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica -I.L. Caragiale-. -Decameronul lui Boccaccio este una dintre operele cele mai vii ale Evului Mediu, povestirile sale deseori putand apartine fara nici o modificare lumii moderne. El ofera o relatie directa cu publicul, necesara unui festival ce se desfasoara in aer liber, creand oportunitatea unei relatii directe cu specificul Evului Mediu. Suma de povesti reprezentate va face ca pentru trei zile Cetatea Sighisoarei sa-si regaseasca vitalitatea specifica unui burg medieval-, considera organizatorii.

Programul de teatru va reuni insa formele de expresie specifice Evului Mediu: teatru de papusi, saltimbanci si circ. O alta sectiune este cea de animatie-happening, menita si sa indrume concurentii si publicul pe traseul initiatic al cautarii potirului, in cadrul concursului dotat cu 30.000.000 de lei – recompensa castigatorului. Pornind de la o legenda potrivit careia, in 1297, patru cavaleri au lasat la preotul locului o ladita cu un potir, organizatorii s-au gandit la acest concurs in cadrul caruia o echipa de sase persoane va trebui, urmarind atent indiciile oferite in diverse spectacole, sa gaseasca potirul.

Animatia devine unul dintre elementele de definire a ambientului traditional al cetatii si este asigurata de profesionisti, artisti de la Circul de Stat Bucuresti, papusari, actori, dupa un scenariu elaborat, ea interferand si cu spectacolele de muzica, atelierele de arta si cele mestesugaresti.

Dintre spectacolele invitate, amintim Manastirea din Lombardia al Anei Margineanu, regizoare nominalizata la premiul UNITER, sectiunea Debut 2003, a carui muzica va fi cantata live de Ada Milea, care va fi si -maica stareta-. In perioada 25-27 iulie, pe Strada Scolii, va naufragia o corabie. Pe aceasta scena cu panze, lunga de 20 m, se vor desfasura sase dintre spectacolele Decameronului, printre care si Animalele incep sa iubeasca, semnat de Radu Apostol, premiul UNITER pentru debut in 2002.

Sub genericul Zilele de poveste sunt cuprinse in principal spectacole cu papusi, destinate mai ales copiilor, ce se vor desfasura in Parcul Papusilor, langa Turnul Cizmarilor. Genul utilizat este cel al -papusarului ambulant-, cea mai raspandita forma de teatru de papusi in Evul Mediu si Renastere. Repertoriul va fi alcatuit din povesti ca Frumoasa din padurea adormita, Muzicantii din Bremen, Praslea cel voinic si merele de aur, Hansel si Gretel.

O sectiune promitatoare este cea de muzica veche si dans – Harmonia universales. Segmentul concertelor de muzica veche va acoperi aria istorica a Evului Mediu, Renasterii si barocului, limitandu-se la formele de manifestare specifice acelor epoci: concerte vocale de muzica sacra, recitaluri instrumentale (de orga, harpa, chitara, vioara baroca, viola da gamba, flaut, oboi etc.), muzica trubadurilor si a pelerinilor, muzica elisabetana, muzica de salon si de curte, muzica pentru festivitati si ceremonii, muzica pentru banchete si sarbatori populare, suite instrumentale si sonate etc. Un loc aparte revine spectacolelor interactive de muzica si dans, axate pe reconstituirea balurilor renascentiste, momente in care se sconteaza pe participarea publicului, caruia i se vor -preda- scurte lectii de dans istoric. Concertele vor avea loc la Biserica Romano-Catolica, Piata Cetatii, Sala Festiva a Primariei si Turnul cu Ceas, unde va fi vernisata si o expozitie de fotografie intitulata Zile si nopti in Sighisoara.

Se adauga sectiunea Arta si mestesuguri, cu un rol esential in crearea unui ambient cat mai adecvat spiritului epocii. Unul dintre punctele principale de atractie il reprezinta atelierul de gravura instalat in fata Muzeului Cetatii, unde graficieni profesionisti vor face demonstratii ale celor mai vechi tehnici de imprimare: aquaforte, aquatinta, linogravura si xilogravura. Muzeul sighisorean se va amenaja expozitia permanenta a Festivalului Medieval, care reuneste, incepand cu aceasta editie, cele mai reprezentative lucrari de gravura, obiectele promotionale de serie mica ale festivalului, precum si marele premiu al festivalului, Potirul – unicat, turnat in bronz si incrustat cu pietre semipretioase.

In sfarsit, pentru participanti, dar si pentru aceia care n-au fost niciodata la festival, pentru iubitorii fideli ai locului sau pentru aceia care nu l-au vizitat inca, va fi lansat CD-ul multimedia Sighisoara, prezentarea multimedia a orasului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.