Ministerul Afacerilor Externe anunţă că este gata să trimită în ambasade 800 de oameni pentru buna desfăşurare a alegerilor în turul II, dar nu anunţă şi suplimentarea secţiilor de vot, în ciuda solicitărilor repetate. Traian Băsescu, ACL sau Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) au cerut în mod repetat demisia ministrului Titus Corlăţean. Aceeaşi solicitare a fost formulată de protestatarii din mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Bucureşti.
MAE a informat, duminică, că a transmis Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate (BES) lista cu propuneri de personal pentru completarea birourilor acestora, conform unei decizii a BEC referitoare la buna organizare a turului al doilea al scrutinului prezidenţial, scrie Mediafax.
„MAE a pus la dispoziţie aproximativ 800 de persoane, atât din cadrul centralei MAE, cât şi al misiunilor diplomatice şi consulare, urmând ca BE48SVS să decidă completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior, precizează, într-un comunicat, MAE.
Pâna la această oră, MAE nu a luat şi o decizie referitoare la organizarea unor noi secţii de votare pentru românii din străinătate.
MAE a anunţat, sâmbătă, că se află ” într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC”, după ce BEC a ţinut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secţii de votare în străinătate.
Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, se spune într-un comunicat în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (…) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii”.
Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.