Normele Uniunii Europene referitoare la protectia mediului impun agentilor economici care activeaza in sectorul industrial, si nu numai, sa investeasca sume fabuloase daca vor sa supravietuiasca pe piata europeana. Cea mai mare parte a investitiilor trebuie realizata pana la data integrarii, ceea ce presupune un efort substantial. Teoretic, toata lumea este de acord cu acest program, dar atunci cand vine vorba de pus in practica, agentii economici dau din colt in colt.
De 16 ani, industria chimica si petrochimica din tara noastra a fost sfatuita si chiar obligata sa faca investitii masive pentru reducerea noxelor, insa gradul de poluare este in continuare mare. De altfel, obligatiile investitionale de mediu asumate de catre investitorii care au cumparat societati romanesti au iscat de multe ori discutii, din cauza neindeplinirii acestora. Cel mai grav caz este cel de la Copsa Mica, din judetul Sibiu, unde, din cauza agentilor poluanti emanati de combinatul de neferoase Sometra, sufera, deopotriva, oamenii, animalele si vegetatia din jur. Cei mai sensibili sunt caii, care mor pe capete, intoxicati cu plumb si cadmiu.
Copsa Mica – odinioara centru renumit al industriei romanesti – a fost si ramane in continuare, din pacate, cel mai poluat oras din Europa.
Autorizatie de mediu, obtinuta in mod -curios-
Chiar daca din toate fabricile din oras (negru de fum, materiale plastice, acid sulfuric etc) a ramas doar una singura – cea de metale neferoase -, problemele de la Copsa Mica continua. Si asta pentru ca, desi nu si-au indeplinit investitiile de mediu asumate prin contractul de privatizare, din data de 24 septembrie 1998, grecii de la Mytilineos Holding SA, proprietarii combinatului de pe Tarnava Mare, au obtinut recent, in mod -curios-, autorizatia integrata de mediu. Decizia luata de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu a fost contestata de catre o persoana fizica si alte doua persoane juridice, motiv pentru care Ministerul Mediului va demara la inceputul saptamanii viitoare un control pentru a determina impactul surselor de poluare existente si sustinerea in plan real a acordarii avizului de mediu.
Penalitati usturatoare si un proces la Paris
Sometra si-a negociat, inainte de inchiderea capitolului de negociere cu Uniunea Europeana referitor la mediu, o perioada de tranzitie ce se va termina in 2014, pentru conformarea la normele de mediu. -Aceasta firma va fi perfect conforma in 2014. Investitia totala in protectia mediului se ridica, pe intreaga perioada de tranzitie, la circa 30 de milioane de euro, insa pentru alocarea lor s-a stabilit un calendar clar, concret, pe care se obliga sa-l respecte-, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Ioan Gherghes.
Pe parcursul anilor insa, amenzile aplicate pentru depasirea concentratiilor maxim admise la diversi produsi anorganici au atins valoarea de peste 2 miliarde de lei vechi. Emanatiile de gaze din perioada 1999-2003 au dus la degradarea solului pe o arie de 3.400 de ha, a vegetatiei care a disparut, dar si a apelor. In plus, continutul ridicat de plumb a provocat moartea animalelor din localitatile invecinate, patronul grec fiind obligat sa plateasca despagubiri de miliarde de lei. La asta se adauga penalitatile in cuantum de peste 17 milioane de dolari, aplicate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, ca urmare a neindeplinirii angajamentelor contractuale de investitii. Proprietarul Sometra si-a asumat un angajament investitional de 15,5 milioane dolari, in perioada 1999-2003, din care 10,3 milioane dolari pentru protectia mediului, restul fiind investitii tehnologice, obligatii pe care nu si le-a respectat. In prezent, AVAS incearca sa recupereze penalitatile impuse, actiunea aflandu-se pe rolul Curtii de Arbitraj de la Paris.
-Mediul-va inghiti 29 de miliarde de euro
Alte zone cu grad ridicat de poluare sunt Tarnaveni, Galati, Targu Mures, Baia Mare, Hunedoara, Targoviste, localitati in care colosii industriali, precum Carbid Fix, Sidex, Siderurgica Hunedoara, Azomures, COS, sunt obligati sa investeasca in mediu. Din datele furnizate de catre AVAS, rezulta ca majoritatea agentilor economici care activeaza pe acest sector si-au indeplinit angajamentele financiare prevazute in contractele de vanzare-cumparare pe partea de mediu, insa alinierea la directivele europene impune alte noi investitii pentru protectia mediului. Potrivit analizelor efectuate de expertii in domeniu, in perioada 2004-2021, investitiile de mediu la nivelul economiei nationale se ridica la 29 de miliarde de euro, valoare ce atinge jumatate din produsul intern brut al anului trecut. Un miliard din aceasta suma urmeaza a fi investit, pana in 2007, in societatile din sectorul energetic, minier, productia de aparare si productia nucleara. Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Economiei si Comertului, pana la data de 31.08.2005, in sectorul energetic investitiile de mediu au atins valoarea de 1,9 miliarde RON, din care 8,2 milioane RON reprezinta investitiile facute de societatea Termoelectrica, ale carei unitati se afla pe lista neagra a Ministerului Mediului. Efortul financiar va fi cu atat mai mare, daca vor fi puse in practica planurile premierului Calin Popescu Tariceanu de a trece o parte din termocentrale de pe gaze pe carbune, in urma situatiei provocate de razboiul gazelor rusesti.