Home Actualitate Voiculescu și topul său mincinos

Voiculescu și topul său mincinos

DISTRIBUIŢI

Inspirat de Sorin Ovidiu Vîntu care în decembrie anul trecut îi declara lui Cosmin Gușă că s-a cerut în mod special într-un interviu la Hotnews pentru a se lăuda cu banii săi deoarece „dacă se aude că nu mai am Realitatea procurorii și judecătorii o să procedeze cu mine cum procedează cu cârnățarii pe care-i prind la schimb de valută“, Dan Voiculescu a apelat la aceeași rețetă între două audieri în procesul în care este acuzat că a prejudiciat statul cu 60 milioane de euro la privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare. Șeful conservatorilor și al Antenelor a fost audiat săptămâna trecută de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar următorul termen a fost fixat pentru 17 ianuarie 2011. În acest context, Voiculescu a simțit nevoia să arate tuturor că este cel dintâi capitalist al țării, după modelul gazetelor de perete din vremuri atât de profitabile pentru el. La cererea lui Felix, angajații de la „Financiarul“, conduși de Gabi Pandele ex Firea, au produs un „Catalog al capitaliștilor români“, în care criteriile de selecție au fost alese după chipul și asemănarea lui Felix, astfel încât tăticul Antelenor să iasă și el pe locul întâi și să demonstreze că are și bani, și influență (aviz judecătorilor!). Conform autorilor Catalogului, metoda de calcul a fost următoarea: „Am selectat cei mai importanți oameni de afaceri români  prezenți în topurile bogaților României. Pentru fiecare dintre ei am listat firmele pe care le controlează în totalitate sau la care dețin participații semnificative (numai capital românesc, integral sau majoritar) și am căutat în bilanțurile pe 2007, 2008 și 2009 următorii indicatori: contribuțiile plătite de patron în numele angajaților, impozitul pe venit/profit, alte impozite și taxe“.
Criteriile alese sunt ceva de genul: am ales doar patronii romåni cu ochi albaștri și cu înălțimea de peste 1,75  m. Autorii au exclus din start patronii romåni care dețin companii romånești prin intermediul unor offshore-uri sau prin intermediul unor companii străine, care plătesc și ei contribuții la bugetul de stat cel puțin pentru angajații lor din Romånia, dar care ar fi putut fi o piedică reală în calea accederii lui Voiculescu pe locul întåi din Catalog. Conform criteriilor alese de angajații lui Felix, capitalistul fruntaș al patriei este desigur Voiculescu, cel care, potrivit Catalogului, a plătit prin firmele familiei sale circa 60 milioane de euro la buget în perioada 2007-2009. În schimb, principalii concurenți ai lui Felix în zona afacerilor de presă sunt, conform Catalogului, ori evazioniști, ori niște afaceriști de sub 100.000 EURO pe an.

Patriciu – dezbrăcat de „Adevărul“

Astfel, în cazul lui Dinu Patriciu, proprietarul ziarelor „Adevărul“, “Adevărul de seară“, „Click“, „Dilema veche“, „OK“ etc., autorii de la gazeta de perete coordonată de Găbița  Pandele ex Firea susțin că cifra de afaceri a grupului acestuia în 2009 a fost de 173.923 de euro, iar banii plătiți la buget au fost 155.008 euro. E clar ca bună ziua că isteții jurnaliști au scos dintre business-urile lui Patriciu luate în calcul tocmai Adevărul Holding, cea mai valoroasă companie a mogulului după vånzarea Rompetrol, companie care în 2009 a avut o cifră de afaceri de peste 60 milioane de euro. Iar cazul mogulului de la „Adevărul“ este cu atåt mai ciudat tratat cu cåt angajații lui Felix au luat în calcul banii plătiți la  buget de Rompetrol, deși Patriciu a våndut 75% din participația deținută printr-o companie olandeză, în vara lui 2007, dar au ignorat total business-ul „Adevărul“, companie direct concurentă afacerilor familiei Voiculescu. Prin urmare, explicația că au luat în calcul doar firmele cu capital romånesc, integral sau majoritar, cade din start, criteriul fiind aplicat aleatoriu, în funcție de interesele lui Felix.
Într-un mod total caraghios, catalogul susține că Rompetrol a plătit 40.2 milioane de euro la stat între 2007 și 2009, din care în 2009 doar 155.008 euro. Asta în condițiile în care Rompetrol a avut (conform bilanțului) 280 angajați. Ia să facem puțină aritmetică cu doamna Vrånceanu, fostă Firea, actuală Pandele: avånd în vedere că în 2008 Rompetrol a avut pierdere, presupunem că toți banii plătiți în 2009 au fost aferenți angajaților. Să considerăm că salariul mediu brut lunar în Rompetrol este „S“. Cotele plătite de angajator sunt 28% din „S“. Adică 280*28/100*S*12 luni=155008=> S=165 EURO ceea ce corespunde unui salariu mediu net lunar în Rompetrol, în 2009, de 530 lei! Vai, ce ne-am distrat doamna Firea… Pe cine acuzați dumneavoastră în comentariul de la pagina 4 de trădare de țară? Am auzit că deja cåțiva dintre „trădătorii de țară“ din acest catalog mirific v-au și dat în judecată pentru asta. Dar nu-i nimic, calomnia nu mai e penală și bani are Pandele, doar n-o să vă lase la greu că v-a luat din dragoste.
Să revenim. Dacă la Patriciu s-ar fi menținut media de la Rompetrol de 20 milioane pe an, l-ar fi egalat pe Voiculescu. Și dacă s-ar fi adunat cum ar fi fost normal și banii plătiți pentru cei aproape 1000 de angajați din Adevărul Holding, ghici ce? Patriciu ar fi fost eroul catalogului, și nu Voiculescu.

Adamescu – un capitalist de doar 1630 euro

Un alt caz interesant de comentat este cel al lui Dan Grigore Adamescu, patronul ziarului „Romånia liberă“. Potrivit Catalogului supervizat de Găbița Pandele, Adamescu este undeva la coada clasamentului capitaliștilor romåni, firmele sale avånd anul trecut o cifră de afaceri de 17.532 de euro, iar suma virată la buget în același an fiind de 16.462 euro. Ca să nu mai amintim că în anii precedenți grupul său de firme a virat la buget niște sume de-a dreptul rușinoase: 1630 de euro în 2008 și 3133 de euro în 2007. Pe långă ziarul „Romånia liberă“, Adamescu mai deține, prin intermediul Nova Trade, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center și Hotelul Rex din Mamaia. Dacă ar fi să ne luăm după ziariștii care au lucrat la acest Catalog, cifra de afaceri a tuturor acestor business-uri, în 2009, a depășit ușor 17.500 de euro. Or, numai cifra de afaceri de la Unirea Shopping Center în 2009 a fost de circa 17 milioane de euro, cifră pe care ar fi găsit-o și angajații lui Felix dacă dădeau o căutare pe Internet. În cazul lui Adamescu pot invoca criteriul că nu au luat în calcul off shore-urile, dar trebuiau să-l excludă de tot din Catalog deoarece este cetățean german cu domiciliul în Monaco, așa după cum reiese de la Registrul Comerțului. Prin urmare nu corespunde criteriului de capitalist romån pur-sånge, ales de ziariștii lui Felix. Este evident că în cazul lui Dan Adamescu a fost vorba de lovitură sub centură gratuită, dată unui competitor de pe piața presei din Romånia.
Cåt despre banii plătiți pentru cei peste 2000 de angajați de la firmele pe care le deține, cu siguranță Adamescu a plătit zeci de milioane de euro anual.
Prin urmare, Catalogul, realizat cu dedicație de angajații lui Felix, este doar o gazetă de perete menită să-l așeze pe acesta pe locul întåiului „capitalist al patriei“ și un instrument penibil de a-i pune în umbră pe principalii concurenți ai lui Voiculescu din zona afacerilor de presă.
Avånd în vedere toate aceste aspecte așteptăm cu interes ca ziariștii de la „Romånia Liberă“ și „Adevărul“ să facă un top real al oamenilor de afaceri care plătesc sume importante la buget, un top care să nu fie marcat de interesele de afaceri sau de altă natură ale patronilor de presă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.