Românii îşi achită tot mai greu ratele pentru credite. Au strâns restanţe de peste zece miliarde de lei în septembrie, mai mult decât în vară. Băncile oferă mai multe soluţii de redresare pentru clienţii cu greutăţi, dar cei care sunt deja supraîndatoraţi riscă să fie executaţi silit.
La sfârşitul lunii septembrie, peste 653.000 de români aveau restanţe la credite. Cei care au întârzieri foarte mari se pot trezi că sunt executaţi silit. Ca să evitaţi executarea silită, trebuie să mergeţi la bancă şi să anunţaţi că nu mai puteţi plăti ratele la timp. Banca vă va propune o serie de soluţii precum: amânarea plăţii ratei timp de trei luni, prelungirea perioadei de rambursare, reducerea temporară a ratei timp pe o anumită perioadă.
Soluţii de redresare sunt şi pentru cei care au restanţe la mai multe credite. Împrumuturile mai mici pot fi adunate într-unul singur, la care clientul să aibă o rată mai redusă, dar pentru care perioada de rambursare este mai mare.
„Pentru toţi clienţii este important să ştie să nu se îndatoreze maximul sumei posibile, maximul perioadei posibile, pentru că incidente nefericite în viaţă pot face să fie nevoie de prelungirea maturităţii creditului, să fie nevoie de o restructurare a creditului”, a spus Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci.
Totalul restanţelor a urcat aproape de 10,4 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, iar cele mai multe sunt întârzieri de peste trei luni, arată datele Băncii Naţionale.