Atribuirea de identitati false este folosita din ce in ce mai des de infractori, atat in elaborarea scenariilor unor escrocherii, cat si pentru comiterea unor talharii, deseori cu urmari grave. Dupa deja cunoscuta metoda -Maradona-, cand escrocul se da drept politist, cere actele si valuta la control si, profitand de neatentia victimei, subtilizeaza o parte din suma, au aparut metode mai periculoase, care pun chiar in pericol viata cetateanului credul. Atribuindu-si calitatea de controlor retele electrice, gunoier sau chiar popa, infractorul convinge victima sa-i dea drumul in casa, apoi, pentru a -opera- in liniste, o imobilizeaza, fapt ce se poate solda cu vatamari grave si chiar moarte. Mai mult, politistii spun ca este greu sa previi un astfel de fenomen, atat timp cat cetatenii continua sa aiba incredere in oricine bate la usa.
Ghici cine bate la usa?
Maria Ludovic urmarea, linistita, programul la televizor. Era duminica, in jurul orei 22.00, si se gandea sa se culce, cand la usa de la intrare a apartamentului sau din sectorul 1 al Capitalei cineva a inceput sa sune insistent. Prin vizor a vazut un tanar imbracat in salopeta unei firme de salubrizare. Fara sa stea prea mult pe ganduri, considerand ca gunoierul are, probabil, nevoie de ceva, a deschis usa, moment in care din partile laterale ale intrarii, unde se ascunsesera, au mai aparut doi tineri. Femeia nici nu a mai apucat sa strige, ca cei trei au imbrancit-o si au intrat in locuinta. Unul dintre ei a amenintat-o cu moartea daca scoate vreun sunet, iar complicii sai au scotocit temeinic. Dupa cateva minute, ingrijorati sa nu fi fost vazuti de vreun vecin curios, au abandonat cautarea si s-au multumit doar cu 500.000 lei, pe care i-au gasit intr-o poseta atarnata in cuierul din hol.
Falsii gunoieri – M. Minovici, 17 ani, fara ocupatie, cu antecedente penale, O. Sandu, 17 ani, muncitor necalificat la salubrizare, ambii din judetul Dambovita, si Aurel Vaduva, 18 ani, fara ocupatie, domiciliat in sectorul 4 – au fost retinuti si acuzati de talharie.
De mai multe zile, prin localitatea constanteana Amzacea bantuia un individ care se recomanda Ion Constantinescu, angajat la SC Electrica SA, cu misiunea de a verifica tablourile electrice, contoarele si facturile de energie electrica. Cu acest pretext, el s-a deplasat la domiciile lui Nicolae Aldescu, Nicolae Popa, Alexandrina Cazacu si Mustafa Omer, precum si la societatea Erllis Com Impex SRL, unde, sub pretextul unor sesizari privind sustragerile de energie electrica, a verificat tabloul cu contoare. Cum cei -verificati- nu prea erau in regula, -controlorul- a primit de la persoanele respective 700.000 de lei pentru a trece cu vederea neregulile constatate, afirmand ca are influenta in cadrul conducerii Electrica. Intrigati, cativa locuitori ai Amzacei au anuntat politia, care, in urma cercetarilor, a constatat ca -inspectorul- se numeste, in realitate, Marin Stoian (52 de ani), din Techirghiol, si nu este angajat al SC Electrica SA. Asupra falsului inspector, politistii au gasit o geanta diplomat cu unelte adecvate si un cleste de plombat sigilii.
Batranii si femeile – victimele preferate
Cel mai grav incident provocat de increderea exagerata pe care o acordam unor necunoscuti s-a petrecut marti, 22 iulie, in Marasesti, cand Maricela Petru a reclamat sechestrarea fiului sau si furtul a 60 milioane lei. Ancheta declansata a stabilit ca, in acea zi, Daniel Marinache, 30 de ani, din Focsani, care muncea -cu ziua- in gospodaria Maricelei, profitand de lipsa ei de la domiciliu, l-a legat pe fiul ei, de 13 ani, amenintandu-l cu moartea, daca nu-i spune unde sunt banii. Speriat, pustiul i-a indicat locul in care mama sa isi tinea economiile, pe care talharul le-a luat si a disparut, fiind dat in urmarire. De multe ori, cei care cad victime escrocilor sunt batranii, poate si pentru ca sunt mai neajutorati si nu pot riposta eventualelor agresiuni. Asa au considerat si Daniela Gociu, 24 de ani, si Ramona D., 16 ani, ambele domiciliate in sectorul 1, care, la 18 iulie, dandu-se drept reprezentante ale unei societati pentru protectia pensionarilor care pot oferi anumite ajutoare materiale, au castigat increderea lui Mariei C. Dupa ce au intrat in locuinta batranei, ele au furat 5.000.000 lei si mai multe bijuterii din aur, prejudiciul fiind de circa 25.000.000 lei. Si exemplele ar putea continua…