Home În Lume Constitutia europeana, o mare necunoscuta

Constitutia europeana, o mare necunoscuta

DISTRIBUIŢI

Un an si jumatate de aprinse dezbateri, devenite uneori controverse in toata regula, pe marginea Constitutiei continentale, par sa-i fi lasat reci pe majoritatea europenilor. Potrivit unui sondaj comandat de Comisia Europeana, a iesit la iveala faptul ca mai mult de jumatate din cetatenii cu drept de vot ai celor 25 de state actuale sau viitoare membre nici nu au auzit de Constitutia europeana, al carei istoric proiect a fost prezentat la summitul de acum o luna de la Salonic in cadrul unei adevarate ceremonii. Dintre acestia, cel mai putin informati sunt englezii, o cat de mica informatie despre proiectul continental ajungand la urechile a doar un sfert din locuitorii Marii Britanii. Acestora le sufla in ceafa ungurii si letonii, cetatenii din cele doua state care vor deveni membre la 1 mai 2004 auzind de proiectul european in proportie de doar 30%. La cealalta extrema se afla grecii. Acestia sunt informati in proportie de peste 80% despre dezbaterile constitutionale, faptul fiind explicat de specialisti prin faptul ca Grecia a detinut presedintia UE chiar la momentul fierbinte al finalizarii proiectului, ceea ce a facut ca mediatizarea dezbaterilor sa fie mult mai puternica.

Dupa greci se situeaza, in mod neasteptat, locuitorii din Luxemburg. Acestia sunt informati pe marginea acestui subiect in proportie de 66%, insa 40% din ei spun ca nu au de gand sa citeasca textul, care aduce totusi schimbari majore in complicata constructie continentala. Acesta propune un ministru european de externe, un presedinte permanent al Consiliului European, organismul decizional al UE, dar sporeste totodata si puterea Parlamentului European, iar apetitul scazut al europenilor pentru proiectul care va marca lansarea la apa a Europei extinse indica faptul ca institutiile de la Bruxelles sunt inca percepute ca foarte birocratice. Practic, informatiile despre munca celor mai bine de o suta de membri ai Conventiei Europene, conduse de fostul presedinte francez Valery Giscard d*Estaing, par sa fi ajuns mai mult la urechile cetatenilor din grupul -tarilor mici- ale UE, ceea ce sugereaza si o eventuala teama ca puterile europene de prima marime ar putea periclita interesele statelor mici o data cu adoptarea textului. Explicatia este totusi foarte relativa, pentru ca exista si multe tari mici a caror populatie nu s-a dovedit interesata, printre care finlandezii dau danezii.

Comisia Europeana intentioneaza sa comande un al doilea sondaj la inceptulul lui octombrie, inainte de inceperea lucrarilor conferintei interguvernamentale de la Roma, care trebuie sa parafeze textul.

Germanii nu stiu cine e Schroder

Daca potrivit sondajului de mai sus germanii nu s-au dovedit mari cunoscatori ai proiectelor continentale, ei au esuat si in materie de politica interna. Aproape jumatate din acestia au recunoscut ca nu stiu ce functie detine cancelarul Gerhardt Schroder, conform cercetarii efectuate de un institut german. Aproape toti cei intervievati au spus ca il recunosc in fotografie pe seful guvernului federal, dar nu mai stiu ce functie ocupa. Mai putini decat acestia (doar 46%) stiu cine este ministru de externe al Germaniei, rezultatele fiind calificate de realizatorii sondajului ca -socante-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.