Home Politic SUA și UE critică dur România pentru noul blitzkrieg marca USL asupra...

SUA și UE critică dur România pentru noul blitzkrieg marca USL asupra justiției

DISTRIBUIŢI

Statul de drept este din nou în pericol, iar România este din nou pe cale să redevină un „failed state”, așa cum ne cataloga diplomația americană în urmă cu circa un an de zile. În ciuda acestor derapaje reală după ultima ingerință a politicului în actul de justiție și anchetă, situația pare una într-un „registru comic”, dacă ar fi să-l cităm pe co-președintele USL, Crin Antonescu. Comedia lui Crin s-ar putea transfera rapid în tragedie pentru România care ar putea intra din nou într-o zonă a izolării în cadrul relațiilor cu partenerii strategici din Europa și de peste Ocean. Cel mai mult ar avea de suferit zona investițiilor străine, acolo unde nimeni din zona civilizați a occidentul nu va veni să investească într-un climat corupt și imprevizibil condus de baroni și potentați ai zilei. La fel și obiectivele strategice de țară cum ar fi aderarea României la spațiul Schengen sau amplasarea elementelor scutului antirachetă american în țara noastră. Totul ar putea fi sacrificat pentru ca parlamentarii să se apere în fața Agenției Naționale de Integritate (ANI) care le-a stat ca un os în gât în toți acești ani și nu a lăsat mafia gulerelor albe din Parlament să își facă de cap cu nepotisme, incompatibilități, abuzuri în serviciu, trafic de influență și alte îndeletnici ce ating Codul Penal. Mai mult, camarila și locotenenții acestora ar putea și amnistiați sau grațiați pentru a intra din nou în „producția de serie” a nelegiuirilor, conform proiectelor de lege ticluite de personaje precum pesedistul Mădălin Voicu și reprezentantul rromilor în Parlament, Nicolae Păun.

Zgonea și Antonescu văd numai minciuni și intoxicări

"Este o minciună, nu s-a întâmplat, evident, nicio lovitură de stat. Este o modificare la o lege pe care Camera Deputaților a făcut-o, se poate ataca la CC, dacă sunt chestiuni discutabile (…)președintele are dreptul de a retrimite această modificare de lege în reexaminare. Dacă sunt lucruri asupra cărora trebuie revenit, se poate reveni. Nimeni nu intenționează nici să încalce legea, nici să-i protejeze pe infractori", a spus Antonescu. Întrebat despre faptul că președintele Băsescu a reluat, marți, ideea continuării loviturii de stat din 2012, Antonescu a răspuns: "S-au spus ieri minciuni foarte grele". "Asta o putem trece în registrul comic (…) Sigur că e grav (…) dar se duce spre comic. Tot în acest ton pot spune că se întâmplă o lovitură de stat în România, și anume, puterea legislativă a legiferat", a mai spus Antonescu. ?ê?£i președintele Camerei, Valeriu Zgonea a reacționat ieri într-un mod la fel de iresponsabil, distorsionând realitatea și dând vina pe o campanie de intoxicare premeditată. "Modificările aduse Codului Penal nu îi protejează în niciun fel pe senatori și deputați de ANI sau DNA, aceștia putând fi cercetați în continuare pentru fapte de corupție, conflict de interese sau incompatibilități", a declarat, miercuri, Zgonea. Evident, acesta a mințit prin omisiune și prin amestecarea proiectelor de lege privind grațierea și amnistierea cu cel privind faptul că parlamentarii nu vor mai putea fi anchetați pentru conflict de interese, definit în Codul penal drept faptă a funcționarului public.

Reacții ferme

Atât de „hilară” a părut schema USL-ului de marți, încât toate ambasadele țărilor de care ne leagă interese politice și de afaceri au reacționat ieri vehement vizavi de noua tentativă de supunere a justiției în sensul modificărilor aduse la Codul Penal, precum și a instrumentelor de verificare ale unor instituții ca ANI și DNA. Ironic, pe fondul în care tocmai ieri deputatul PSD Nicolae Vasilescu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, intenționa să  fugă cu avionul în China, fiind întors de pe aeroportul „Henri Coandă”. Prima reacție la noile combinațiile ale USL împotriva justiției și instituțiilor arondate a venit ieri dimineață din partea Ambasadei Olandei la București. "Ambasada Regatului Țărilor de Jos urmărește cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) și așteaptă evoluțiile viitoare", se arată într-un răspuns al ambasadei pentru Mediafax. La scurt timp a venit și un comunicat de la Ambasada SUA la București. "Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marți, n.r.) în Camera Deputaților ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere și nicio ocazie pentru ca reprezentanții autorității judecătorești sau membrii societății civile să se pronunțe în legătură cu amendamentele propuse", se arată în comunicatul Ambasadei SUA la București. Potrivit comunicatului, acțiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României". "Această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru toți investitorii, atât locali cât și străini, când iau în calcul unde să investească", se mai arată în comunicat.

Jos mâinile de pe ANI, CSM, DNA și CCR!

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat că este îngrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament. "Eu cred că ANI și DNA au avut realizări foarte importante pentru România, de fapt aceste instituții sunt motorul reformei în viața publică în România", a spus diplomatul, adăugând că este foarte important ca și ANI și DNA să aibă sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor. În concluzie, Harris a spus că speră că va exista din partea Parlamentului "un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupției". Nu în ultimul rând, șefa secției de presă a misiunii diplomatice a Germaniei la București, Andrea Stoh, a precizat  că activitatea instituțiilor care protejează statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constituțională, trebuie să se desfășoare fără presiune politică. Aceasta a mai spus că "integritatea celor care îmbracă funcții publice, între care se numără și parlamentarii, constituie – și dincolo de aspectele de natură penală – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilității în România". "Pe acest fundal, urmărim cu atenție și îngrijorare actualele măsuri legislative", a punctat Stohr. Clasa politică de la București nu a părut foarte impresionată de aceste reacții iar USL își continuă atitudinea sfidătoare în acțiunea de a-și super-imuniza parlamentarii. Așadar, propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse a fost introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, la sesiunea de vot final care va avea loc săptămâna viitoare, marți, 17 decembrie, începând cu ora 12.00.

Mădălin Necșuțu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.