La trei luni de la infiintare, Agentia Nationala Anti-Doping a organizat ieri prima sa conferinta anuala, in dorinta de a-si face cat mai cunoscute intentiile, precum si legislatia in domeniu. Numeroase personalitati, printre care majoritatea presedintilor de federatii din Romania, au fost prezente la acest eveniment pentru a afla ultimele noutati in domeniu, precum si lista substantelor interzise valabila pentru anul in curs.
Anca Mihalache
[email protected]
Presedinta Agentiei Nationale Anti-Doping din Romania, Graziela Vajaiala, a deschis ieri lucrarile primei conferinte anuale din istoria institutiei pe care o conduce. Flancata de presedintele ANS, Florian Gheorghe, si de reprezentantul COSR, secretarul general Ioan Dobrescu, ea a prezentat cele mai noi date legate de lupta antidoping, a explicat care sunt substantele interzise sportivilor incepand cu 1 ianuarie 2006 si a cerut sprijinul tuturor institutiilor sportive romanesti pentru ca sportivii nostri sa fie crescuti in spiritul unui -sport curat-.
Graziela Vajaiala, care spera ca in scurt timp noua lege interna antidoping sa fie adoptata de parlament cu noile modificari, a estimat ca in doi-trei ani Laboratorul de control doping de la Bucuresti va primi acreditarea Agentiei Mondiale Antidoping (WADA). In prezent, laboratorul detine certificatul ISO 17025, care reprezinta primul pas in obtinerea acreditarii. -In octombrie 2005 am trimis la WADA cererea de acreditare internationala si am primit raspuns favorabil. Procedurile dureaza insa destul de mult. Cred ca in doi-trei ani vom avea un laborator acreditat WADA la Bucuresti-, a spus Graziela Vajaiala, adaugand ca taxa pentru acreditare este de 45.000 euro. Presedinta ANAD ne-a mai informat ca in 2005 au fost efectuate in laboratorul de la Bucuresti peste 1.500 de controale, dar pentru a primi acreditarea WADA este nevoie sa se analizeze cel putin 2.000 de probe pe an.
Sanctiuni pentru toti vinovatii
Salutand faptul ca numarul sportivilor romani dopati s-a rarit in ultima perioada, Ioan Dobrescu a fost foarte intransigent in privinta pedepselor aplicate in cazurile de dopaj. -Nu trebuie sa ne limitam numai la sportivi in aplicarea pedepselor. Agentia trebuie sa ii descopere si pe cei care i-au invatat pe sportivi sa se dopeze. Nu pot sa cred ca un lot intreg este prins dopat si medicul nu stie. Avem cazuri de antrenori care au devenit adevarati chimisti. Trebuie sa renuntam cat mai repede la ei. Sigur, exista riscul sa dispara sportivi importanti. Trebuie sa aplicam legea chiar daca vom ramane fara unii sportivi importanti-, a fost de parere secretarul general al COSR.
Cazul Mutu
La solicitarea presedintelui FR de Box, Rudel Obreja, care a intrebat de ce fotbalistul Adrian Mutu a primit numai sapte luni de suspendare, in timp ce boxerii depistati pozitiv in decembrie au fost suspendati cate doi ani, Vajaiala a explicat: -Cazul Mutu este mai special. Mutu nu a fost supus unui control doping obisnuit. Antrenorul lui, care stia ca sportivul foloseste droguri sociale, i-a luat o proba pe care a dus-o la un laborator nerecunoscut WADA. Fotbalistul a fost apoi judecat conform legislatiei engleze pentru consum de drog social si nu pentru ca a fost depistat pozitiv la un control-.