BMW seria 5 este prima masina long-run rezentata la categoria -executive- care este echipata cu anvelope run-flat la modelul standard, iar modelele Mini Cooper si Mini Cooper S sunt si ele disponibile optional cu anvelope Dunlop DSST. Sistemul Warnair este, de asemenea, disponibil pentru alte modele BMW, precum cele mai recente din seria 7.
Designul si materialele speciale utilizate pentru producerea DSST (Dunlop Self Supporting Technology) permit anvelopei sa ruleze chiar si in conditii de presiune 0. Iata de ce anvelopele Dunlop cu sistem de autosustinere nu numai ca ofera protectie contra unor posibile accidente provocate de pierderea presiunii din anvelope, dar fac ca notiuni precum -schimbatul anvelopelor- sau -roata de rezerva- sa devina de domeniul trecutului. Anvelopa DSST poate fi introdusa pe janta standard fara nici un fel de instrumente speciale, proprietatile sale fiind corespunzatoare anvelopelor conventionale.
Pierderea totala sau partiala a presiunii din anvelope este de departe cea mai frecventa cauza a defectiunilor sau accidentelor provocate de o avarie a anvelopelor. La presiuni de 1,0 sau mai mici, exista riscul ca o anvelopa conventionala sa alunece de pe roata in timp ce autovehiculul se deplaseaza. Din cauza fortelor puternice de curbare si a fortelor de frecare din peretele lateral, anvelopa se incalzeste rapid in timp ce ruleaza si, de obicei, este distrusa. Mai mult, o anvelopa conventionala, fara sistem de sustinere a presiunii, nu poate garanta nici franarea, nici schimbarea directiei autovehiculului in conditii de siguranta. Secretul tehnologiei Dunlop Self Supporting este ascuns in peretele lateral al anvelopei. Acesta este locul in care o anvelopa cu design conventional are cel mai mult de suferit din cauza curbarii, care genereaza temperaturi inalte, distructive. Peretele lateral al anvelopelor DSST are incorporate in structura sa fasii confectionate dintr-un amestec special, care confera sustinere suplimentara si se mentine la o temperatura mult mai scazuta in timpul rularii (se incalzeste mult mai putin decat elastomerii conventionali). Caracteristicile clasice ale anvelopei DSST sunt proiectate sa se combine. Acestea includ doua straturi-centura confectionate dintr-o singura spirala din fire de otel si o carcasa de rayon. Si umplutura este confectionata tot dintr-un amestec special. In fond, intr-o anvelopa DSST se genereaza temperaturi de pana la 160 C (288 F), iar amestecurile conventionale incep sa se dezintegreze la temperaturi mult mai joase.
Anvelopele DSST sunt proiectate sa ruleze in conditii de pana, pe orice tip de janta, pe o distanta de cel putin 80 kilometri, la viteze de pana la 80 km/h. Pe traseele de proba, aceste anvelope au acoperit distante de peste 500 kilometri la presiune zero. Proprietatile de rulare ale anvelopei DSST la presiune zero difera foarte putin de cele ale unei anvelope intacte, la presiune completa. Iata de ce Dunlop recomanda folosirea anvelopelor DSST numai in combinatie cu un sistem de avertizare asupra presiunii din anvelope, asa cum este sistemul Warnair, pus la punct de Dunlop. De asemenea, pentru o mai mare siguranta, o anvelopa DSST folosita in conditii de pana trebuie inlocuita intr-un timp cat mai scurt. Sistemul de avertizare Warnair asupra presiunii anvelopelor, pus la punct de Dunlop, il avertizeaza pe sofer prin intermediul unui semnal optic si/sau acustic in momentul cand presiunea oricareia dintre cele patru anvelope scade cu peste 30%. Warnair utilizeaza semnalele sistemului electronic ABS al masinii, deci nu necesita o -retea informationala- de senzori speciali, care ar presupune costuri aditionale. Principiul Warnair se bazeaza pe faptul ca, pe masura ce presiunea aerului scade, viteza cu care se invarteste roata creste intr-o proportie masurabila. Sistemul monitorizeaza presiunea din anvelope prin intermediul unei comparatii constante a circumferintei de rulare a celor patru roti. Tot ce trebuie sa faceti pentru a activa sistemul Warnair este sa apasati din cand in cand un buton, pentru a calibra sistemul dupa ce ati schimbat o anvelopa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane