In ignoranta sa, statul roman, inca mai crede ca eternitatea se naste la sat. Se amageste mintindu-se! Daca regimul comunist, prin colectivizare si urbanizare, a reusit sa distruga spiritul taranului roman, guvernele postdecembriste au desavarsit opera, lasandu-l in plata Domnului. Pana si credinta, altadata proverbiala, a taranului roman a murit in timp, pentru ca astazi, fara nici o frica de Dumnezeu, sa dea in cap semenului, frate sau tata, pentru un petic de pamant sau pentru un pepene -furat- din bostan. Odata, taranul roman canta psalmi si cantece mostenite de la strabuni, din tata-n fiu. Azi, casetofonul scos la poarta ii canta taranului roman numai manele, la acestea limitandu-se aria sa culturala. Altadata, taranul roman isi purta cu mandrie hainele traditionale. Azi, tinerii de la sat incearca sa fie, -dupa vorba, dupa port-, la fel ca -baietii de cartier- pe care ii vad la televizor in videoclipurile hip-hop. Din nefericire, se pare ca taranul roman pe care il stiam noi din carti a murit. El nu mai exista decat in pliante si albume de genul -Eterna si fascinanta Romanie-, pline cu imagini idilice trucate.
Sapa de lemn
In primii doi ani de dupa decembrie *89, agricultura a fost folosita ca paravan pentru credite imense, dar care nu au ajuns in buzunarele taranului roman. Justitia nu a aflat nici pana azi in buzunarele cui. Nimeni nu a fost interesat de infrastructura sistemelor de irigatii, fapt pentru care, azi, taranul roman sta la cheremul capricioasei naturi, care de cativa ani se manifesta numai prin seceta si inundatii. Anul acesta taranii isi sacrifica animalele pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca. Altii prefera sa le vanda pe nimic. Pretul unui kilogram de carne de porc, -in viu-, este mai mic decat un pachet de tigari – 20.000 de lei.
Acum, ca in fiecare an secetos (si aproape toti asa au fost), guvernantii isi aduc aminte de tarani. Ei fac declaratii sforaitoare, anuntand fel de fel de masuri care nu se aplica niciodata si in acelasi timp deplang patetic situatia grea prin care trece taranul din cauza… secetei. Nimeni nu se invredniceste sa aplice programe prin care taranul sa fie incurajat sa contracteze mici credite bancare, ca persoane fizice, si sa i se acorde consultanta speciala pentru utilizarea acestora astfel incat sa depaseasca situatiile de criza si chiar sa obtina profit. In ceea ce priveste Programul SAPARD, dupa ce ca statul roman nu a fost in stare sa obtina fondurile in timp util, ca celelalte state candidate la UE, acum cand fondurile au venit, se dovedeste ca sunt imposibil de contractat.
Desi se discuta cu bancile posibilitatile de a credita beneficiarii Programului SAPARD, s-a demonstrat ca in Romania acesta este, practic, inaplicabil, pentru ca taranul roman este mult mai sarac decat -prevad- normele europene. Conditiile care trebuie ineplinite pentru primirea unor astfel de fonduri sunt mult prea dure pentru taranii nostri. Ca sa nu mai vorbim despre procedura de aprobare a creditului nerambursabil SAPARD. Un proiect trebuie sa primeasca avizul de conformitate de la specialistii biroului regional, apoi de la Serviciul Tehnic Delegat din Directia Generala Agricola Judeteana si, in final, de la Agentia centrala SAPARD. In aceste conditii, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca cele opt birouri regionale SAPARD din tara -someaza-, nivelul cererilor pentru astfel de credite ridicandu-se cu greu la cateva zeci, la nivel national. In alte tari beneficiare ale fondurilor europene, agricultura s-a relansat cu ajutorul SAPARD. Dar la ei statul se implica…
Sapa, folosita mai mult ca arma
Pe fondul saraciei cronice, taranul roman s-a inrait si s-a refugiat in bautura. Conform buletinelor de presa ale Inspectoratelor Juetene de Politie, zilnic, in mediul rural, se inregistreaza zeci de cazuri de omor, violuri, talharii. Exemple! In comuna vasluiana Zapodeni, un tanar in varsta de numai 27 de ani, G. Laurentiu, a fost omorat de doi consateni. Fratii J. Gheorghe, 31 de ani, si J. Dan, 28 de ani, l-au lovit pe G. Laurentiu cu pumnii si cu picioarele pana cand acesta din urma a murit. Gasim un caz de omor si in Ardeal, in comuna maramureseana Copalnic Manastiur, unde, in noaptea de 22-23.07, F. Viorica, 48 de ani, era gasita moarta intr-o camera a locuintei. In ultimele trei-patru zile de viata, victima fusese batuta in mod repetat de catre sotul sau, F. Ioan, 52 ani, pe fondul consumului de bauturi alcoolice. Un caz mai recent s-a derulat in comuna Poiana Teiului, din judetul Neamt. La 25 iulie, Marian Simion (69 de ani) a avut o altercatie cu nepotul sau, Ioan Simion, in varsta de 21 de ani. Acesta din urma, fiind beat, si-a lovit bunicul in cap cu sapa, pe care acesta tocmai o ascutise pentru a merge la camp. Batranul a decedat in ziua urmatoare. Echipa de politisti pornita in urmarirea ucigasului a fost intampinata cu agresivitate in comuna Borlesti de ciobanul Liviu Lupan. Acesta l-a lovit cu furca pe seful de post din Poiana Teiului, Ovidiu Onisoru, dupa care si-a asmutit cainii asupra celorlalti agenti de politie. Animalele i-au muscat serios, de gambe, pe oamenii legii.
In ceea ce priveste zona Olteniei, unde taranii de aici se afla in topul infractionalitatii, este nevoie de un material special, date fiind transformarile survenite de la Moromete incoace…
Redati-ne taranii!
Indolent si inconstient, statul roman nu urmeaza exemplul vecinilor, cum ar fi Cehia sau Ungaria, care isi protejeaza traditiile, cultivandu-le taranilor lor respectul fata de acestea, pentru a le putea transmite generatiilor urmatoare. Aceiasi vecini au realizat ca dragoste fata de traditie si chiar fata de tara pe -burta goala- nu se poate, astfel incat subventiile agricole i-au ajutat pe tarani sa devina gospodari prosperi. La noi, poate ca nici acum, in utlimul ceas, nu este prea tarziu ca autoritatile sa profite si sa faca ceva. Daca s-ar investi cat de putin in taran, acesta ar renaste si spiritual. O sansa ar mai exista, atat timp cat inca mai avem cateva -universuri- satesti autentice, izolate in creier de munte. Dar pentru asta, este nevoie ca statul sa finanteze programe, sa se gaseasca un nou Dimitrie Gusti, care cu echipele sale sa surprinda lumea satului actual, iar in baza studiilor realizate autoritatile sa incerece -renasterea- taranului roman.