Potrivit unui proiect de lege adoptat in sedinta de guvern, angajatorii vor plati lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati. La data intrarii in vigoare a legii, cota contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj de angajatorii respectivi, stabilita potrivit legislatiei, se diminueaza cu 0,25%.
Potrivit proiectului de act normativ, in situatia in care pentru angajatori s-a deschis procedura falimentului in conditiile Legii nr. 64/1995, din Fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale care rezulta din contractele individuale si colective de munca incheiate de salariati. De prevederile legii vor beneficia salariatii angajatorilor pentru care s-a deschis procedura falimentului, dupa data de 1 ianuarie 2008. Fondul de garantare este constituit din contributia angajatorilor si din venituri reprezentand dobanzi, majorari de intarziere pentru neachitarea in termenul de plata a contributiei la fondul de garantare, precum si din alte sume provenite din surse admise de lege.
Conform legii, angajatorii au obligatia de a participa la constituirea fondului. Din resursele fondului de garantare se suporta salariile restante, compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati etc.
Home Economic-Financiar Fondul de garantare pentru plata salariilor restante va fi sustinut de angajatori