Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a autorizat luna trecută utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărți electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, cu condiția să fie setate pe 'mod avion', astfel încât să nu pună în pericol zborul, notează marți ziarul ABC preluat de Agerpres.
Prin urmare a urca în avion și nu a închide complet telefonul mobil nu mai este o utopie. Este vorba de un prim pas spre generalizarea uzului acestor dispozitive pe parcursul întregului zbor, având în vedere că o altă provocare va fi aceea de a facilita conexiunea la Internet, prin intermediul unui sistem de telefonie mobilă sau wi-fi.
În prezent conexiunea la internet la bordul avionului nu este posibilă decât dacă avionul este dotat cu un echipament specific și dacă are atestat de securitate care să permită pasagerilor să se conecteze când s-a ajuns la jumătatea traseului parcurs. În acest caz, aparatul nu mai poate transmite semnale care să interfereze cu sistemele avionului. Ce înseamnă de fapt 'modul avion'? Această operațiune dezactivează funcțiile wireless ale dispozitivelor precum iPhone pentru a se supune normelor aeriene. În cazul în care setarea este disponibilă apare pe ecran o iconiță care anunță că au fost dezactivate servicii precum planul de date sau vocea (nu se poate naviga pe internet și nici să se facă apeluri), conexiunile wireless (wi-fi sau Bluetooth) și conexiunea la navigatorul GPS.
În cazul în care operatorul aerian și legile de navigație permit, se pot reactiva conexiunile wi-fi și bluetooth dacă sunt setate pe 'mod avion'.
Viteza cu care va fi implementată măsura depinde de fiecare companie aeriană în parte. Comisia Europeană a dat luna trecută undă verde liniilor aeriene să permită pasagerilor să utilizeze rețelele 3G și 4G pentru a se conecta la Internet în timpul zborului, numai după ce avionul ajunge la o altitudine de 3.000 de metri.
Până la implementarea ei, liniile aeriene ar putea utiliza rețeaua 2G pentru a oferi comunicațiile mobile pasagerilor, prin intermediul antenelor cu conexiune via satelit, cărora li se aplică tradiționalul serviciu de roaming.
Geo Ioanid