Sistemul penitenciar din Romania incepe, usor-usor, sa se alinieze la standardele Uniunii Europene. Micute, cochete, zugravite in culori vii, cele 19 cladiri ale nou-infiintatului Centru de Minori de la Buzias seamana mai degraba cu un mic sat de vacanta. Concepute dupa modelul caselor de tip familial, constructiile in care vor fi cazati cei 120 de minori-infractori au doua niveluri. Parterul cuprinde un hol, un grup sanitar modern utilat, dar si o mica sufragerie, unde -chiriasii- vor putea sa-si petreaca timpul liber. Etajul este prevazut cu cate opt dormitoare, in fiecare urmand a fi cazati cate doi minori. De asemenea, fiecare camera este prevazuta cu grup sanitar propriu. Incalzirea pe timpul iernii nu constituie o problema. Fiecare cladire este prevazuta cu o minicentrala proprie pe gaz metan. Copiii vor fi organizati in microgrupuri, pe parcursul intregii zile fiind supravegheati de pedagogi si psihologi.
Teren de tenis si sala de sport
Organizarea timpului liber intr-o institutie de detentie este foarte importanta. Nici acest segment de activitate nu a fost lasat deoparte la Centrul de Minori de la Buzias. Un teren de tenis de camp cu zgura si o sala de sport moderna vor putea fi folosite in curand de minorii internati la Buzias. In felul acesta, indiferent de anotimp, vor avea posibilitatea sa-si petreaca timpul liber intr-un mod cat mai placut, uitand de tentatiile care i-au adus in ipostaza de infractori. Cei talentati la muzica, dar si aspirantii la meseria de actor vor avea posibilitatea sa-si puna in valoare talentele pe scena salii de spectacole amenajate special. Pentru inceput insa, spectatori le vor fi doar parintii si cadrele Centrului. Scoala cu clasele I-VIII va avea dubla subordonare si va fi incadrata cu personal didactic potrivit criteriilor Ministerului Educatiei si Ministerului Justitiei. In paralel, minorii-infractori se vor putea perfectiona si in alte meserii in cele sase laboratoare special amenajate in acest scop. -Ne-am orientat spre meserii practice, in domenii in care isi pot gasi mai usor un loc de munca: bucatar-ospatar, tamplar, faiantar etc. In mod normal, cei internati la Buzias nu vor putea depasi varsta de 18 ani, insa in caz exceptional, daca tanarul implineste majoratul, dar nu a terminat stagiul de perfectionare intr-una dintre meserii, noi putem solicita instantei prelungirea internarii lui pana la varsta de 21 de ani maximum-, spune comandantul Penitenciarului Timisoara, colonelul Ioan Bala.
-Sejurul- parintilor alaturi de odrasla delincventa
Daca pana in 1989 copiii care au comis fapte de natura penala erau inchisi pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp in casele de corectie, putand sa-si vada parintii doar la doua-trei luni, o data cu deschiderea Centrului de la Buzias situatia se schimba. Minorii de aici vor avea posibilitatea sa tina in permanenta legatura cu familia, ba chiar sa petreaca cateva zile alaturi de cei dragi. Ca o noutate pentru sistemul penitenciar din Romania, in cadrul Centrului de la Buzias a fost special amenajata o cladire, cu sase dormitoare, in care parintii celor internati aici pot fi cazati cu ocazia vizitelor pe care le fac copiilor, in schimbul unei sume modice, care sa acopere doar cheltuielile de intretinere. Pastrarea unor relatii cat mai apropiate cu parintii, considera comandantul Penitenciarului Timisoara, este extrem de importanta pentru copiii care, dintr-un motiv sau altul, au luat-o pe un drum gresit. Centrul de la Buzias va -acoperi- o treime din tara, respectiv Ardealul si Banatul.
(Material realizat cu sprijinul TIMPOLIS)
Viitorii subofiteri de penitenciare – cazati laolalta cu infractorii minori
Directia Generala a Penitenciarelor are in derulare mai multe programe pentru alinierea la standardele europene. In ceea ce priveste noua -Strategie de lucru cu minorii-, care deja a inceput sa dea roade, vom spicui cateva puncte:
– Asigurarea unor conditii corespunzatoare de cazare, scolarizare, hranire, echipare etc. si imbunatatirea procesului instructiv-educativ
– Interzicerea cazarii persoanelor majore condamnate penal in centrele de reeducare a minorilor
– Modernizarea spatiilor de cazare de la Centrul de Reeducare Gaesti si renuntarea la elementele de siguranta specifice locurilor de detentie. In urma activitatilor de modernizare s-a redus semnificativ numarul minorilor cazati in dormitoare, imbunatatindu-se astfel conditiile de viata
– A fost infiintat un nou centru de reeducare la Tg. Ocna, care, prin concept si organizare, reprezinta un experiment unic in Europa. Astfel, in acelasi spatiu in care se pregatesc viitorii subofiteri de penitenciare, isi executa masura educativa si minorii infractori, urmarindu-se, pe de o parte, influentarea lor pozitiva de catre tinerii elevi ai Scolii Militare de Administratie Penitenciara, iar, pe de alta parte, cunoasterea nemijlocita de catre viitorii profesionisti a conduitei si problematicii minorilor delicventi.