Home Actualitate Industria textila, amenintata de culturile spontane de canabis

Industria textila, amenintata de culturile spontane de canabis

DISTRIBUIŢI

Daca dupa al doilea razboi mondial Romania ocupa locul II in Europa in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu canepa, astazi, pentru ca taranii se tem sa nu aiba probleme cu politia, confundand aceasta planta cu canabisul, tara nostra ocupa unul dintre ultimele locuri in lume. Situatia este cu atat mai dramatica cu cat una dintre zonele care au atras investitii straine, chiar daca sub forma de lohn, este industria textila. Or, Romania are nevoie de culturi de canepa pentru fibra necesara industriei de prelucrare si extragere a fibrelor lungi sau scurte. Tocmai de aceea, strategia de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor are ca obiectiv prioritar extinderea suprafetelor cultivate cu plante textile, fapt pentru care a prevazut un mod prioritar de sustinere a acestor culturi prin actele normative elaborate. In ciuda acestei strategii, taranul roman refuza sa mai cultive aceasta planta, dupa mediatizarea a numeroase cazuri in care -mascatii- au facut descinderi ca-n filme, arestandu-i pe proprietarii culturilor spontane de… canabis.

Ce ar vrea statul…


Conform Ministerului Agriculturii, anul trecut, suprafata ocupata de cultura canepii a fost de 1.000 ha, iar pentru anul 2003 era prevazuta cultivarea a 5.500 ha, urmand ca in anul 2010 sa creasca pana la 25.000 ha. Pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli care vor cultiva in anul 2003 in si canepa, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a elaborat un proiect de act normativ prin care se acorda un avans de 30% din suma prevazuta la productia marfa inca din aceasta toamna, pentru aratura si fertilizarea de baza. Problema relansarii culturilor de canepa este strans legata si de dezvoltarea industriei textile romanesti. In acest sens, pe langa strategia elaborata de Ministerul Agriculturii, pe termen mediu si lung, au fost elaborate o serie de proiecte strategice integrate pentru revigorarea industriei textile din Romania. Numai ca, -pe teren-, pana in momentul de fata, aceste -proiecte strategice- nu prea au dat roade…

…si ce fac taranii

Ministerul Agriculturii considera anul trecut ca -prin includerea canepii pe lista produselor aflate sub control national, respectiv Legea nr. 143/2002, nu trebuie sa constituie un impediment in cultivarea acestei plante cu vechi traditii in tara noastra-. Insa, o data cu dezvoltarea traficului si consumului de droguri si in Romania, oamenii au inceput sa se fereasca sa mai cultive planta care sta la baza producerii drogului, si anume canepa. Acest lucru a fost si mai puternic resitit o data cu intrarea in vigoare anul trecut a Legii nr. 143/2002, care venea sa-i sanctioneze pe cei care cultiva canepa domestica, acest lucru facandu-se in prezent doar pe baza unor autorizatii speciale obtinute de la politie, culturile de canepa fiind de altfel monitorizate de catre lucratorii de la antidrog, urmarindu-se scopul in care este plantata si prelucrata canepa. In acest context, practic, in Romania nu se mai cultiva canepa. De exemplu, in judetul Timis, singurul loc in care se poate spune ca se mai cultiva canepa este Statiunea de Cercetare de la Lovrin. Al doilea centru de cercetere din tara ca marime, dupa cel de la Fundulea, cel din Lovrin asigura samanta necesara de canepa, atat pentru fermele din tara, cat si pentru persoanele fizice care se mai incumeta sa cultive aceasta planta. -Samanta de canepa care se produce la noi este mult sub doza de nocivitate, astfel incat este absolut imposibil sa se poata produce canabisul. Am fost si sunt un fervent sustinatoar al continuarii cultivarii acestei plante, pentru ca are proprietati multiple. Oamenii au o retinere acum sa mai cultive canepa, pentru ca ajung imediat in atentia politiei. Cred ca acesta este motivul principal pentru care productiile de canepa au scazut considerabil-, declara, recent, presei locale Valeriu Tabara, cercetator in cadrul Statiunii din Lovrin. Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii acuza ca -interpretarea incorecta a prevederilor legale si distrugerea culturilor de canepa infiintate legal constituie un prejudiciu adus cultivatorilor de canepa, avand in vedere ca un hectar de canepa necesita o cheltuiala de 13 mil. lei-.

Politia apara legea

Majoritatea cazurilor instrumentate de politie in anii 2001 si 2002 au avut in vedere culturile care aveau drept scop obtinerea canabisului pentru consumul propriu, ilicit, al proprietarului, comercializarea sa in baruri si discoteci sau in alte medii propice consumului de droguri. In aceasta perioada, capturile de canabis facute de politie s-au inmultit simtitor, comparativ cu anii precedenti. Actiunile politiei, desfasurate sub supravegherea directa a Parchetului, i-au avut in vedere pe cei care au furat cantitati din aceasta planta in scopuri ilegale, si nu pe cei care au cultivat traditional canepa pentru fibra textila ori pentru seminte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.