Home Social Emma Nicholson recomanda Romaniei sa denunte Italia la CEDO

Emma Nicholson recomanda Romaniei sa denunte Italia la CEDO

DISTRIBUIŢI

Baroneasa Emma Nicholson considera ca Italia -nu aplica in mod corect drepturile copilului-, fapt pentru care Romania ar trebui sa intenteze pana la urma o actiune la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva acestui stat daca autoritatile italiene vor continua sa refuze repatrierea celor aproximativ 2.000 de copii romani, gasiti pe teritoriul acestei tarii. Secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Bogdan Panait, a declarat insa ca -mai avem pana acolo, si nici nu intentionez sa fac asta. (…) Pana la urma, va trebui sa gasim un dialog intre guverne.- Baroneasa a declarat ca nu avea cunostinta de faptul ca nici pana in acest moment acordul de repatriere, intre cele doua state, nu a fost semnat , intrucat negocierile au inceput din 2004. Aceasta a mai subliniat faptul ca Romania nu este singura tara cu care Italia refuza sa incheie un astfel de acord. In plus, ea a calificat drept -socant- faptul ca autoritatile italiene au dat deja spre adoptie, in Italia, copii romani, fara sa ceara in prealabil acordul familiilor biologice.


Romania are aproximativ 3.000 de copii care au ajuns in strainatate pe cai mai mult sau mai putin legale, iar dintre acestia, mai bine de 2.000 sunt in Italia. Negocierile cu autoritatile italiene pentru semnarea unui acord de repatriere au inceput inca din 2004, insa finalizarea lui nu a fost deocamdata posibila, deoarece autoritatile de la Bucuresti s-au lovit in mod constant de refuzul celor din peninsula de a ne trimite copiii inapoi.

Motivele invocate s-au referit intotdeauna la faptul ca in centrele de plasament de la noi minorii sunt maltratati, asta in conditiile in care situatia nu mai este de mult timp aceeasi. Niciodata nu s-a vorbit insa de intentiile statului italian de a da spre adoptie interna copiii romani, acum cand legislatia in vigoare de la noi nu mai permite adoptiile internationale. In baza unei conventii semnate in 1995 intre cele doua state, denuntata, de altfel, de Romania, autoritatile de acolo au permis deja infierea catorva minori romani de catre familii de italieni, fara a cere acordul parintilor biologici. Surse oficiale ne-au confirmat faptul ca exista chiar cateva cazuri in care familiile au dat in judecata autoritatile din Italia, atunci cand au aflat ca nu au fost consultati cu privire la soarta copilului lor.

-Este socant un astfel de comportament-

-Este socant un astfel de comportament-, considera baroneasa Emma Nicholson. Ea a spus ca, in acest fel, i se confirma o serie de zvonuri cu privire la faptul ca exista destul de multa coruptie in sistemul politic italian, si ca astfel, desi legea lor privind protectia drepturilor copilului este una foarte buna, nu se aplica: -Sa spunem ca este o lege de prima clasa, o lege care implementeaza pe deplin drepturile copilului si conventia drepturilor omului, si domnul Prody avea tot dreptul sa fie mandru de ea. Insa politicienii italieni din momentul de fata ar trebui sa implementeze aceasta lege in loc sa nu o respecte-. In plus, se pare ca Romania nu este singura tara care se confrunta cu astfel de probleme din partea statului italian. -Italiei i s-a solicitat de catre cel putin o alta natiune sa repatrieze copii, care au sosit in Italia fie in mod ilegal, fie impotriva vointei statului lor de origine. Fac referire in acest sens la Ruwanda. Exista un intreg contingent de copii din Ruwanda in Italia ai caror parinti doresc sa-i vada inapoi in tara lor. Italia a refuzat acest lucru-, a mai adaugat Emma Nicholson. In aceste conditii, daca refuzurile vor continua, baroneasa incurajeaza Romania sa se adreseze catre CEDO chiar daca -nu este o actiune extrem de placuta sa intentezi o actiune impotriva unui alt guvern si nu este un moment foarte fericit-. Ea s-a declarat insa ferm convinsa de faptul ca guvernul Romaniei va epuiza toate modalitatile alternative posibile pentru a evita o actiune in justitie impotriva statului italian, fapt intarit si de secretarul de stat al ANPDC.

-Va trebui sa gasim un dialog intre guverne-

Bogdan Panait a declarat ca nici nu s-a gandit pana in prezent sa se adreseze CEDO, intrucat considera ca -e prea mult- si in plus crede ca pana la urma se va putea stabili un dialog intre guverne. In acest sens, -noi vom face lobby pe langa oficialitatile italiene si vom face in acelasi timp lobby si pe langa europarlamentarii italieni la Bruxelles si la Strasbourg-, a mai adaugat secretarul de stat al ANPDC. De asemenea, el a declarat ca nu-i va cere baronesei Emma Nicholson sa semnaleze aceasta problema Parlamentului European, desi aceasta a marturisit ca este gata sa o faca daca autoritatile de la Bucuesti ii vor solicita acest lucru. Panait a precizat insa ca a apelat deja, pentru rezolvarea pe cale amiabila a acestei probleme, la europarlamentarii romani. -Am avut o discutie cu ei, sa faca <presiuni>, lobby pe langa europarlamentarii din Italia, tocmai pentru a gasi o cale de dialog cu ei. Atata timp cat avem reprezentanti, chiar daca ei sunt observatori, trebuie sa-i folosim-, a mai subliniat secretarul de stat de la ANPDC. La sfarsitul acestei luni, autoritatile romane vor avea o noua incercare de a convinge Italia sa trimita in tara cei aproximativ 2.000 de copii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.